Інформаційна війна: чому Україна не змогла швидко зреагувати на підрив Каховської ГЕС, та які наслідки цього?

Семаковська Тетяна 17:51, 9 Червня 2023

image 2023 06 09 18 22 06 09e916 червня 2023 року російські війська підірвали Каховську ГЕС, внаслідок чого тонни води затопили села та міста Херсонщини. Жителі Нової Каховки опинилися в небезпеці, а люди, які все ще залишаються на окупованій території не змогли евакуюватися, бо росія всіма можливими методами блокувала для людей можливість врятуватися. Однак, ще більше за вчинок росію здивувала реакція міжнародних організацій на цю катастрофу, а точніше її відсутність. Ми також проаналізували, як європейці коментували матеріали про екоцид.

Редакції «Бахмут. IN.UA» зібрала дані про запізнілу реакцію світової спільноти на підрив Каховської ГЕС.

6 червня. Перші години мовчання від ООН та Міжнародного Червоного Хреста 

6 червня в День катастрофи Організація Об’єднаних націй ні словом зранку не обмовилася про підрив Каховської ГЕС. Натомість, на сторінці в Twitter ООН опублікувала допис про святкування дня російської мови. В день, коли росія зруйнувала життя тисячі херсонців й потопила їхні будинки, цей допис виглядав особливо цинічно. 

Screenshot 791 9c7cf

Твіт опублікований ООН в день підриву ГЕС. Фото: скріншот

Screenshot 789 4f5b2

Згодом на сторінці ООН з’являється ретвіт посту про Каховську ГЕС. Фото: скріншот

Зауважимо, що ООН, навіть, не зробила власний пост, а лише ретвітнула повідомлення української філії, й вже після привітання із днем російської мови. Крім того, в пості ООН не вказала, хто є винуватцем катастрофи. Потім генсек ООН Антоніу Гутерреш зазначив, що інституція не має доступу для інформації, аби “незалежно перевірити причину підриву” Каховської ГЕС. Тобто, в ООН були навіть версії, що ГЕС підірвали не росіяни.

1f2ca1429fd56f6901a72b9db1255dd5 e6265

Кияни нагадали про безкорисність ООН приклеївши до автівок організації плакати. Фото: з відкритих джерел

Більше постів про підрив та наслідки Каховської ГЕС починають з’являтися аж 8 червня. Президент України Володимир Зеленський розкритикував ООН, а разом з ним й Червоний Хрест за мляву реакцію на техногенну катастрофу

 «Їх тут немає! Хоча катастрофа сталася стільки годин тому, їх там немає», — зауважив президент.

Попри те, що катастрофа на Каховській ГЕС потребувала швидкого рішення, щоб врятувати людей — ні ООН, ні Червоний Хрест не виїхали з рятувальною місією. Перші години, які були критично важливими рятувати людей вирушили волонтери, місцева влада та просто небайдужі українці.

Чому Україна вимагала міжнародної реакції на підрив Каховської ГЕС? 

Володимир Зеленський закликав міжнародну спільноту до дій, адже Україна не має змоги евакуювати людей, які залишилися під окупацією росії. Частина води, яка вирвалася внаслідок підриву ГЕС затопила території Херсонщини, які наразі ще тимчасово окуповані росіянами. Доступу до цих земель Україна немає, а там живуть українці в окупації. За повідомленнями місцевих жителів на ТОТ, росіяни блокували людям можливість евакуації, людей просто кинули напризволяще або що гірше відкривали вогонь по тих, хто намагався вибратися.

Власне, це також одна з причин чому Україна просила долучитися до допомоги міжнародні організації, які б допомогли українцям на ТОТ, оскільки окупанти цього не зробити. Особливо складна ситуація була в окупованих Олешках.

FyCKJeyXoAEPr I 25e6b

Люди з Олешок не мають можливості евакуюватися через росіян. Фото: Ґрунт, соцмережі.

Важливо зазначити, що допомоги не було від Міжнародного Червоного Хреста, у компетенціях якого якраз допомога на окупованих територіях. Український Червоний Хрест не має доступу до територій непідконтрольних Україні, оскільки це українська гуманітарна організація, яка може проводити свою діяльність згідно з українським законодавством і виключно на території підконтрольній.

Що говорив світ про підрив Каховської ГЕС?

photo 2023 06 07 09 14 50 56b8a

Ілон Маск запостив твіт, у якому скандальний американський ведучий Такер Карлсон з яким нещодавно розірвали співпрацю FOX News, звинувачує Україну у підриві Каховської ГЕС.

Цю тезу згодом підхопили консервативні американські блогери з мільйонною аудиторією, MAGA-республіканці в Конгресі, представник росії в ООН й звісно російські пропагандисти, але варто зазначити, що окупанти від початку звинувачували Україну. Тому виступ Такера лише допоміг їм виправдати себе.

«Відео повне маніпуляцій та викривлень. Однак за 6 годин — понад 38 млн переглядів, і вони ростуть з якоюсь неймовірною швидкістю. Коли я закінчу це писати, їх, мабуть, буде ще більше», — написав український журналіст “Голосу Америки” Остап Яриш.

Додамо, що крім того, що Такер Карлсон звинуватив Україну у підриві ГЕС він ще повідомив, що на Землю прилітали НЛО. Компанія Fox News, в якій працював Карлсон зараз стверджує, що він порушив контракт. 

Думки в соцмережах розділилися?

Ми також проаналізували коментарі під публікаціями іноземних медіа про підрив ГЕС на Херсонщині. Для різноманіття ми обрали медіа Британії, Італії, Франції, Ірландії та США. Навіть попри те, що реакція світу здається пасивною – люди збентежені, тому реагують по різному. Втім, єдина загальна тенденція, яку можна вивести – це те, що  в коментарях більшості негативно налаштованих до України коментаторів простежуються російські наративи, а значить російська пропаганда у світі звучить достатньо гучно. 

photo 2023 06 09 16 25 27 975c6

Коментар піо дописом про підрив ГЕС. Фото: скріншот

photo 2023 06 09 16 25 28 6c3fb

Переклад коментарю вище. Фото: скріншот

У коментарях The Telegraph неодноразово повторюється теза про необхідність арешту Зеленського:

  • “Коли Міжнародний Суд надасть ордер на арешт Зеленського”;
  • “Зеленський та його банда не зупиняться ні перед чим для виконання завдань заходу”;
  • “Всі, хто тут підтримує Зеленського – припиніть бути інструментарієм”. 

Подібні наративи повторює й російська пропаганда, розповідаючи про Президента України, як про маріонетку заходу. 

photo 2023 06 09 16 25 27 2 a9ca2

Коментар під дописом про підрив ГЕС. Фото: скріншот

photo 2023 06 09 16 25 27 3 a9be6

Переклад коментаря. Фото: скріншот

Окремі читачі The Guardian побачили в ілюстрації елемент пропаганди, але більшість все ж пише про те, що ці злочини здійснила та ж країна, що й підірвала Північний потік та обстрілювала мирних мешканців, які намагались врятуватись від потопу. 

Найкраще наслідки російської пропаганди зчитуються у коментарях під публікацією від Irish Examiner. Ніщо не звучить так традиційно по російськи, як історії про неіснуючих українських нацистів. 

photo 2023 06 09 16 25 28 2 b7fff

Коментар під дописом про підрив ГЕС. Фото: скріншот

photo 2023 06 09 16 25 28 3 01a55

Переклад коментаря. Фото: скріншот

Разом з тим, під цією ж публікацією є коментатори, які розглядають ситуацію більш раціонально – можливість для росії перешкодити контрнаступу та згадки документації, згідно з якою росія припинила процедури розслідувань техногенних катастроф. 

Коментатори під публікацією в італійських та французьких медіа здебільшого налаштовані негативно. Окрім слідів пропаганди тут також присутні теорії змови та диванна критика:

“Росіянам не обов’язково було підривати ГЕС, вони могли просто витягти клапани”;

“Україна відбирає воду в Криму”;

“Вона не вибухнула уся одразу, центральна частина була повільно зруйнована. Населення встигне виїхати, у ЗАЕС не буде проблем, а от Крим залишиться без води. Зрозуміло, що це потрібно лише Україні”; “Це контрнаступ – їм (українцям) дозволено все”;

Подекуди люди говорять, що росія в такий спосіб намагається помститись за нещодавні обстріли.

Серед коментарів під публікаціями британських та американських медіа знайшлось також місце для обвинувачування Америки у підриві ГЕС, багатьох турбує як швидко після цієї події піднімуться ціни, а хтось закликає не зупинятись надавати Україні якомога більше зброї.

Як Україна комунікувала зі світом про підрив Каховської ГЕС, та які зрушення отримала?

Реакція від міжнародної спільноти все ж була, хоча й запізніла. Відтак, екоактивістка Грета Тунберг опублікувала пост у твіттері, де вказала, що за цей екоцид має відповісти росія:

Screenshot 790 869af

Пост екоактивістки. Фото: скріншот

«Цей екоцид як продовження неспровокованого повномасштабного вторгнення Росії в Україну є ще одним звірством, яке залишає світ втраченим для слів. Наші погляди знову звернені до Росії, яка має відповісти за свої злочини», — написала активістка.

Вам може бути цікаво

ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) вже направила в Україну екстрені вантажі для Херсонщини та готується реагувати на низку ризиків для здоров’я населення. Гендиректор ВООЗ Тедрос Гебреєсус заявив, що не можна недооцінювати негативний вплив розливу Дніпра на системи водопостачання, санітарію та охорону здоровʼя. 

ООН після хвилі хейту в соцмережах та за підсумками зустрічі глави МЗС Дмитра Кулеби і Координаторки системи ООН в Україні Деніз Браун повідомили про домовленості направити на постраждалі окуповані території лівобережжя групи ООН за умови отримання від РФ гарантій безпеки. Однак, чи дасть росія ці гарантії — питання без відповіді.

Федеральне агентство з технічної допомоги ФРН направило в Україну вісім вантажівок із гуманітарною допомогою. Для херсонців привезуть фільтри для питної води та електрогенератори. Далі буде відправлено все необхідне для проживання – намети, ковдри, розкладачки. Цю допомогу запросила Україна після знищення Каховської ГЕС.

В перші години підриву ГЕС росія отримала інформаційну перевагу

photo 2023 06 07 11 21 37 5557b

Каховська ГЕС. Фото: з відкритих джерел

Ймовірно, що Україна недостатньо гучно розповідала про техногенну катастрофу спричинену росіянами, як наслідок в перші години російська пропаганда заполонила соцмережі та деякі жовті видання. Внаслідок цього, з’явилися й докори в сторону України.

Згодом, впливові видання, такі як Reuters та AFP News почали публікувати неоднозначні заголовки, натякаючи, що винних у трагедії підриву ГЕС може бути двоє. Міністр МЗС Дмитро Кулеба зазначив, що таким чином преса підіграє російській пропаганді, яка в усьому звинувачує Україну.

У виданні The New York Times повідомили, що найімовірнішою причиною руйнування дамби Каховської ГЕС є вибух зсередини.

Видання з посиланням на інженерно-технічних фахівців та спеціалістів із боєприпасів пише, що наявні докази свідчать про те, що руйнування дамби спричинив вибух зсередини. Місцеві жителі повідомляли в соціальних мережах, що чули потужний вибух приблизно о 2:50 ночі, коли прорвало дамбу.

“Вибух у закритому просторі, коли вся його енергія спрямовується на конструкцію навколо, може завдати найбільшої шкоди. Навіть тоді, за словами експертів, для прориву дамби знадобилися б щонайменше сотні фунтів вибухівки (100 фунтів – приблизно 45 кг – ред.), – йдеться в матеріалі.

20220105090114 1058 64e5cЖозеп Боррель. Фото: з відкритих джерел

Знадобилося лише декілька годин, щоб росія отримала перевагу й встигла запустити коло фейків про підрив ГЕС, зараз ця ситуація вже не критична. Є офіційні заключення від посадових осіб та іноземних авторитетних джерел, які підтвердили — ГЕС підірвали окупанти.

 «Греблю не бомбардували. Вона була знищена вибухівкою, встановленою в місцях розташування турбін. Ця територія перебуває під контролем росії», — головний дипломат ЄС Жозеп Боррель упевнений, що підривом ГЕС стоїть росія.

Однак, російська пропаганда не спить, й лише чекає наступного приводу, щоб дискредитувати Україну.

Фото: «Бахмут. IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Микола Ситник 13:00, 23 Квітня 2024
Бахмутський ЦНАП
ЦНАП для бахмутян / фото Бахмутська міськрада

Завтра, 24 квітня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись на консультацію можна за номером телефону.

Про це повідомляє Бахмутська міська рада.

Бахмутський ЦНАП: послуги

Прийом запланований на 24 квітня (середа) з 10:00 до 14:00.

В установі мешканці Бахмутської громади можуть:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого / зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Як отримати консультацію

Консультації за зазначеними послугами можна отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю, з 10:00 до 16:00, за номерами:

  • +38 (098) 850 0561 або +38 (099) 667 9206 (представники ЦНАПу); 
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Також можна звернутися на електронні скриньки: 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Куди переселенцям звертатися за допомогою у Вінниці

Марія Куряча Куряча Марія 13:00, 21 Квітня 2024
Куди звертатись ВПО у Вінниці / фото Вінницька міська рада

Вимушено переміщені особи у Вінниці можуть отримати юридичну чи психологічну консультацію, а також гуманітарну допомогу, або ж знайти безплатний центр для творчості дитини. Куди звертатися та де шукати координати?

Редакція Бахмут.IN.UA підготувала великий гід для переселенців у Вінниці.

Контакти для допомоги ВПО у Вінниці

Переселенці у Вінниці можуть отримати правову, психологічну чи соціальну допомогу. У Вінницькій міській раді потурбувалися про це і створили цифровий довідник для адаптації внутрішньо переміщених осіб у Вінниці. Також була розроблена брошура для евакуйованих з прифронтових територій, в якій можна знайти контакти для розселення, отримання довідки ВПО, працевлаштування, медичної допомоги тощо.

Соціальна допомога ВПО у Вінниці

Пункт гуманітарної допомоги ГО “Полум’я надії” / фото з соціальних мереж “Полум’я надії”

Для отримання чи поновлення довідки ВПО варто звернутися до Центру надання адміністративних послуг Департаменту соціальної політики на адресу: проспект Космонавтів, 30 та за номерами: +380 (97) 1015 840, +380 (63) 8566 272, +380 (432) 5083 88, +380 (432) 5091 33, +38 (0432) 5043 50, або на електронну пошту: [email protected].

Крім того, батьки ВПО можуть звернутися до Управління соцзахисту населення (Правобережне) ЦНАП “Прозорий офіс”, територіальне відділення “Вишенька” на адресу: проспект Космонавтів, 30, 2 пoвepx, або зателефонувати за номерами: +380 (97) 1015 840, +380 (63) 8566 272, або на електронну пошту: [email protected].

Інший ЦНАП територіальне відділення “Замостя” знаходиться на адресу: вулиця Замостянська 7, 2 поверх, або зателефонувати за номерами: +380 (97)1014 518, +380 (93) 1908 393, або на електронну пошту: [email protected].

Для визначення статусу дитини та вирішення справ з питань опіки та піклування над дитиною потрібно звертатися до Служби в справах дітей на адресу: вулиця Coбopнa 50, кімната № 401-409, або зателефонувати за номерами: +380 (432) 6510 71, +380 (432) 6510 73.

Сприяти у пошуку підходящої роботи допоможе Вінницький обласний центр зайнятості на адресу: вулиця Cтpiлeцькa, 3A та вулиця Пpивокзaльнa, 28, або зателефонувати за номерами: +380 (432) 6538 01, +380 (432) 6538 02.

Для реєстрації соціального страхування чи отримання пільг можна звернутися до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області на адресу: вулиця Хмельницьке шосе, 7, або за телефоном: +380 (432) 6602 95.

Спортивні секції для дітей у Вінниці

Спортивне свято у Вінниці / фото Acet Ukraine

Якщо дитина хоче займатися спортом та творчістю, то у Вінниці є кілька закладів, які допоможуть реалізувати потенціал.

Міська комплексна Дитячо-юнацька спортивна школа “Вінниця” набирає вихованців на різні спортивні гуртки на адресу: вулиця Замостянська, 16 або за телефоном: +380 (432) 5568 67.

Дитячо-юнацька спортивна школа № 1 набирає вихованців на різні спортивні гуртки на адресу: вулиця Хлібна, 1, або за телефоном: +380 (432) 6712 47.

Дитячо-юнацька спортивна школа № 2 набирає вихованців на різні спортивні гуртки на адресу: Бузький узвіз, 33, або за телефоном: +380 (432) 6736 86.

Дитячо-юнацька спортивна школа № 3 набирає вихованців на різні спортивні гуртки на адресу: вулиця Академіка Янгеля, 48, або за телефоном: +380 (97) 9368 427.

Дитячо-юнацька спортивна школа № 5 набирає вихованців на різні спортивні гуртки на адресу: вулиця Хлібна, 1, або за телефоном: +380 (432) 6726 44.

Дитячо-юнацька спортивна школа “Інтеграл” набирає вихованців на різні спортивні гуртки на адресу: вулиця Левка Лук’яненка, 18, або за телефоном: +380 (432) 6430 83.

Дитячо-юнацька спортивна школа з легкої атлетики Вінницька територіальна організація Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство “Колос” набирає вихованців на різні спортивні гуртки на адресу: вулиця Генерала Аpaбея, 3, або за телефоном: +380 (432) 3582 42, +380 (432) 3542 45.

Якщо ваша дитина мріє займатися спортивною стрільбою, то зверніться до Комунального закладу “Вінницька обласна Дитячо-юнацька спортивна школа стрільби” на адресу: вулиця Соборна, 72,  або за телефоном: +380 (97) 9513 794.

Якщо дитина хоче займатися баскетболом, тоді зверніться до Дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з баскетболу на адресу: вулиця Пирогова, 4 або за телефоном: +380 (67) 4316 546.

Безліч гуртків на будь-який смак можна знайти у Палаці дітей та юнацтва ім. Лялі Ратушної на адресу: Хмельницьке шосе, 22, або за телефоном: +380 (432) 6716 70.

Початкову спеціальну мистецьку освіту можна здобути у Вінницькій дитяча школа мистецтв на адресу: вулиця Брацлавська. 85, за телефоном: +380 (432) 2750 95; +380 (432) 2735 90.

Міський палац мистецтв “Зоря” є комунальним закладом культури міста з організації змістовного дозвілля населення міста, звертайтесь на адресу: вулиця Стрілецька, 44.

Отримати базову художню освіту можна у Вінницькій дитячій художній школі на адресу: вулиця Магістратська, 66 або за телефоном: +380 (432) 6760 43, +380 (432) 6737 79.

Отримати базову музичну освіту можна у Музичній школі № 1, на адресу: вулиця Архітектора Артинова, 21, або за телефоном: +380 (432) 3543 41, +380 (432) 3562 29.

Початкову спеціальну мистецьку освіту можна здобути у Дитячій школі мистецтв “Вишенька”, на адресу: проспект Космонавтів, 64, або за телефоном: +380 (432) 5232 77.

Отримати базову музичну освіту можна у Дитячій музичній школі № 2, за адресою: вулиця Стрілецька, 16, або за телефоном: +380 (432) 6121 81, +380 (432) 6166 23.

Багато творчих гуртків доступні у мережі центрів підліткових клубів VinSmart, за адресою: вулиця Соборна, 91, або за телефоном: +380 (432) 5082 13.

Освітні простори для дітей у Вінниці

Творчі гуртки для дітей ВПО / фото Майстерня добра

Отримати освітні послуги, консультації та взяти участь у тренінгах можна у Донецькому обласному дитячо-молодіжному центрі за адресою: вулиця Соборна, 72 та за телефоном: +380 (99) 7103 272.

Багато заходів для молоді проводять у Молодіжному центрі “Квадрат” за адресою: вулиця Театральна, 15, або за телефоном: +380 (98) 3987 515.

Грати в ігри та працювати молодь може в Креативному просторі “LEVEL 80” за адресою: вулиця Магістратська, 80, або за телефоном: +380 (432) 6731 69.

Займатись у творчих гуртках можна у просторі Art Space Darvin за адресою: вулиця Симона Петлюри, 15, або за телефоном: +380 (93) 9524 922, +380 (98) 5516 328.

Займатися творчістю діти ВПО також можуть в Креативному просторі “Майстерня добра”, що знаходиться у ТРЦ “Мегамол” за адресою: вулиця 600-річчя, 17, 2 поверх, або за телефоном: +380 (98) 2673 573.

Психологічна допомога ВПО у Вінниці

Психологічна допомога / фото ілюстративне

Отримати психологічну консультацію чи супровід можна у Міському центрі соціальних служб, зателефонувавши за номером: +380 (67) 4312 031.

А також громадській організації “Проліска”, що розташовується за адресою: проспект Космонавтів, 30, або за номером телефону: +380 (93) 7012 561.

Юридичні консультації ВПО у Вінниці

Юридична допомога / фото ілюстративне

Отримати юридичну допомогу чи консультацію можна у благодійному фонді “Cтaбiлiзeйшен Cyппoрт Cepвiceс” за номером телефону: +380 (97) 4882 098.

Також юридичні консультації надають у благодійному фонді “Право на захист” за адресою: вyлиця Магістратська, 156A, офіс 202.

Найшвидший спосіб проконсультуватися з юристом — звернутися до Вінницького міського центру з надання Безоплатної правової допомоги на адресу: вулиця Василя Порика, 29 або за телефоном: +380 (432) 5601 80, або на електронну пошту: [email protected].

Об’єднання ВПО у Вінниці

Захід для ВПО / фото ГО “Інноваційна ДІЯ”

Громадська організація “Об’єднання переселенців “Cпiльнa cпpaвa”” надають гуманітарну допомогу та займаються побудовою житла для переселенців, звертайтесь на адресу: вулиця Брацлавська 85, офіс 409, а також за номером телефону: +380 (97) 7689 371.

Громадська організація “Ми з Харкова” надає консультації за контактами: +380 (99) 5439 892, або на електронну пошту: [email protected].

В організації “Mи з Xepcону” надають гуманітарну допомогу та займаються організацією дозвілля, звертатись за телефоном: +380 (63) 5128 701.

Громадська організація “ВПО з України” розташовується за адресою: вулиця Грушевського, 2.

Громадська організація “Інноваційна ДІЯ” займається організацією професійної перепідготовки для ВПО та дозвіллям, зв’язатися можна за телефоном: +380 (95) 2820 825.

Вирішує питання переміщених осіб з Бахмута Консультативно-координаційний центр підтримки населення “Бахмутський район єднає” у м. Вінниця за адресою: проспект Космонавтів, 30, або за телефоном: +380 (99) 1375 175.

У самому центрі міста допомогу для ВПО надає Центр “ЯMapiyпoль”, що розташовується за адресою: вулиця Coбopнa, 50, зв’язатися можна за номером: +380 (96) 1381 612.

Займається питаннями переселенців у області Рада ВПО при Вінницькій обласній військові адміністрації, звертатися можна на електронну пошту: [email protected].

Розв’язувати питання переселенців у місті допоможе Координаційна Pадa з питань BПO y Вінницькій міській територіальній громаді, звернутися можна за телефоном: +380 (432) 5086 89, або на електронну пошту: [email protected].

Чимало допомоги гуманітарної надає пересленцям громадська організація “Полум’я надії” протягом багатьох років, звернутися можна на адресу: вулиця Стеценка 61, або за контактами: +380 (93) 8672 555, або на електронну пошту: [email protected].

Багато заходів для жінок з-поміж ВПО проводить громадська організація “Марш жінок”, скористатися допомогою можна за номером: +380 (50) 0854 324, або на електронну пошту: [email protected].

Соціальні мережі і чати переселенців у Вінниці

Для отримання консультацій для переселенців, відстеження актуальних можливостей та спілкування з людьми, що опинилися у схожих обставин та вирішують подібні поточні виклики радимо підписатися на групи за наступними посиланнями: Чат пересенці Вінниця, Переселенці Вінниця, Переселенці Вінниччини.

Читайте також:


Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 24 квітня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

13:00, 23.04.2024 Микола Ситник
Допомога ВПО у Вінниці

Куди переселенцям звертатися за допомогою у Вінниці

Вимушено переміщені особи у Вінниці можуть отримати юридичну чи психологічну консультацію, а також гуманітарну допомогу, або ж знайти безплатний центр для творчості дитини. Куди звертатися […]

13:00, 21.04.2024 Куряча Марія
IMG 4359 1 47aad

Монастирський острів, парк Шевченка та музей: що подивитись в Дніпрі на вихідних

Цікаві місця в Дніпрі варті уваги, як туристів, так й місцевих. Дніпро від початку повномасштабного вторгнення прийняло до себе тисячі бахмутян, тут працює Центр підтримки […]

4 04caa

Варення з ягід: класичні та незвичні рецепти, які запам’ятаються надовго

Вже згодом в Україні починається сезон ягід. Саме в цей період з травня по вересень чимало господинь почнуть готувати варення на зиму з полуниці, малини, […]

Вступна кампанія 2024: що потрібно знати абітурієнту для вступу на бакалавра

Весна — це традиційний період хвилювань для випускників та їх батьків, адже саме в в цей сезон потрібно остаточно вирішити, у якому вищому навчальному закладі […]

14:00, 20.04.2024 Скопіч Дмитро