Загарбники намагаються наступати на Бахмут з боку Опитного — ISW

Семаковська Тетяна 10:23, 13 Січня 2023

325416739 709171404199439 2234324546265036243 n 40155Окупанти продовжили наступальні дії навколо Бахмута 12 січня. Російський блогер стверджує, що загарбники штурмують українські позиції поблизу Благодатного — це 11 км на північний схід від Бахмута, а підрозділи групи Вагнера намагаються просунутися на східних околицях Бахмута.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни

Російські джерела стверджують, що їхні війська повністю захопили Опитне — це 4 км на південь від Бахмута, хоча ISW не може самостійно підтвердити, що російські сили зробили це. 

Пропагандисти стверджують, що їхні сили ведуть наступ на Бахмут з боку Опитного та поширюють відеоматеріали, на яких нібито видно, як російські сили ведуть вогонь зі стрілецької зброї із ЗСУ в південних районах міста.

Російські війська, ймовірно, захопили Соледар 11 січня, але ця невелика перемога навряд чи передвіщає неминуче оточення Бахмута, резюмує Інститут вивчення війни.

Фото: Генштаб

Читайте також: Росіяни, ймовірно, захопили частину Соледару: що це означає для Бахмута?

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

“Є людина, яка за квіткою може ідентифікувати місцевість”: закулісся роботи DeepStateMAP

Семаковська Тетяна 10:00, 20 Квітня 2024
Засновники Deep State / ілюстрація Бахмут IN.UA

DeepStateMAP — мапа, яку знає кожен українець. Саме за допомогою цього ресурсу багато українців слідкують за просуванням ЗСУ та ситуацією на фронті. Однак, мало хто знає, що такий проєкт заснували два друга, один з яких молодий хлопець Роман Погорілий. В мирному житті співзасновник DeepStateMAP був студентом, навчався на юриста. А потім почалася повномасштабна війна, й Роман у свої 23 з командою однодумців заснував онлайн мапу війни.

Хто працює над мапою, як вона оновлюється та ким саме — Роман Погорілий розповів редакції Бахмут IN.UA.

Як з’явився DeepStateMAP

До початку повномасштабного вторгнення Роман з однодумцями вів новинний телеграм-канал. Це було хобі, каже співрозмовник. Тоді канал мав близько 5 тисяч підписників. Перед 24 лютим, коли росія почала стягувати до кордонів свої ешелони — команда каналу почали моніторити дії рф. Спочатку мапу планували створити на основі GoogleMaps, але сервіс був заблокований. Роман каже, що радше за все, до цього доклали руку саме російські масові скарги. Тож, розробники створили власну незалежну платформу, щоб вберегти її від блоку.

Карту створили для того, щоб люди слідкували за переміщенням ворога, ця ініціатива спочатку мала бути корисною, так власне й вийшло. Наша команда зараз — це понад 100 людей, всі вони працюють на волонтерських засадах,

Роман Погорілий // співзасновник DeepStateMAP

271189487 299293972214674 1487644736775144806 n 8e673
Роман Погорілий. / фото з відкритих джерел

Співзасновник ініціативи додає, що найактивніших волонтерів намагаються заохочувати, крім того, за допомогою донатів від українців підтримують сам адмінресурс мапи. Однак, в першу чергу головна мотивація для команди — це Перемога.

800x dsc4903 web fb009
У команді мапи є люди з різними фаховими вподобаннями, не виключені й ботаніки, які за рослиною можуть визначити місцевість / фото Дмитрf Балховітінf

Я не можу назвати загальну картину нашого працівника — всі наші волонтери дуже різні, й кожен експерт у своїй сфері. Наприклад, команда OSINT (ред. розвідка на відкритих джерелах) працює з купою інформації, хтось займається ботанікою, у нас був такий випадок, коли людина визначила, що відео фейк — за квіткою. Хтось добре орієнтується в місцевості, й так далі. Я б сказав, що це частина нашого успіху,

Роман Погорілий // співзасновник DeepStateMAP

“Пригожинське повстання” на карті DeepState

Screenshot 832 f23d3
Співзасновник мапи / фото Scripps News

Збройне повстання в росії під кураторством євгена пригожина так нічим й не завершилося, однак для багатьох українців відмітка російських територій сірим кольором від DeepState — стала приводом для радості.

Сам же Роман Погорілий каже, що їхня команда цю подію сприйняла досить стримано, бо подібні інциденти вже були. Він зазначив, що команда DeepState уважно слідкувала за перебігом подій та намагалася дати українцям точну інформацію. Коли з’являлися певні зрушення, то вони одразу потрапляли на карту.

Щодня на мапу заходять десятки тисяч користувачів. Пік аудиторії часто спостерігається після заяв офіційних представників про звільнення того, чи іншого населеного пункту.  

Попри все, ми велику увагу звертаємо на точність, все робимо виважено, всі уточнення перевіряємо. Ось близько місяця тому була ситуація біля Опитного, а ми позначили його тільки нещодавно, бо перевіряли інформацію. Так само було з Берхівкою. Зараз ситуація біля Кліщіївки якраз вимагає аналізу, а не поспішних рішень. Але всюди є винятки, є такі населені пункти, які ми можемо відзначати на карті практично одразу,

Роман Погорілий // співзасновник DeepStateMAP

Ядерний удар: пояснення від DeepState

На мапі розроблена функція на випадок ядерного удару / скриншот Бахмут IN.UA

DeepState, каже Роман Погорілий, підлаштовується під сучасні потреби українців. Минулого року активно підіймалося питання про ймовірний ядерний удар росії, через що розробники мапи спроєктували ймовірну зону поширення радіації. Ця функція на сайті присутня й досі.

«На сайті є калькулятор, людина вносить приблизну масу бомби, яку можуть застосувати росіяни. Після цього відбувається розрахунок й людина отримує приблизну зону поширення. Зараз популярністю користується функція позначення окопів, або поширення пожеж. Я б не сказав, що опція з вирахування симуляції ядерного удару має динамічні перегляди, але нам важливо, щоб люди її мали», — каже розробник мапи.

Роман Погорілий // співзасновник DeepStateMAP

Що буде з DeepState після кінця війни

Сама мапа після завершення війни, на думку Романа, не буде актуальною. Саме тому розробники думають над тим, щоб перейти в OSINT-формат (розвідка по відкритим джерелам). Крім того, в планах є допомога українській армії завдяки досвіду, отриманому при плануванні онлайн-мапи, але про цей проєкт розробники ще не оголошують.

Як підтримати DeepState

Підтримати команду, яка понад рік працює на волонтерських засадах, можна донатом за посиланням.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

“Сталева Мрія Бахмута”: як у Кропивницькому представляли відбудову міста-фортеці

Семаковська Тетяна 18:30, 19 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Днями у Кропивницькому відбулася презентація відбудови одного з районів міста Бахмут. Універсальна концепція під назвою “Сталева Мрія Бахмут” охоплює мікрорайон Бахмута в межах вулиць: Чайковського-Захисників України-Декабристів-Ювілейна (до межі селища Хромове). У цьому кварталі зможуть проживати близько 18 тисяч мешканців.

Відеооператор Бахмут IN.UA Роман Потапенко побував на заході.

Відбудова Бахмута

У межах ініціативи відновлення міста Бахмута після деокупації міська влада разом з архітекторами розробляла проєкт відбудови району Ювілейний. Тепер презентацію показують бахмутянам у різних містах, її вже побачили у Києві, Дніпрі, Вінниці, а також Кропивницькому. На захід зібралося кілька десятків бахмутян.

Більше дивіться у відеосюжеті Романа Потапенка:

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

“Є людина, яка за квіткою може ідентифікувати місцевість”: закулісся роботи DeepStateMAP

DeepStateMAP — мапа, яку знає кожен українець. Саме за допомогою цього ресурсу багато українців слідкують за просуванням ЗСУ та ситуацією на фронті. Однак, мало хто […]

Бахмут відбудова

“Сталева Мрія Бахмута”: як у Кропивницькому представляли відбудову міста-фортеці

Днями у Кропивницькому відбулася презентація відбудови одного з районів міста Бахмут. Універсальна концепція під назвою “Сталева Мрія Бахмут” охоплює мікрорайон Бахмута в межах вулиць: Чайковського-Захисників […]

БАХМУТ 13 8a619

Битва за Бахмут: хроніка подій (оновлюється щодня) доба 785

Бахмут вже понад рік тримає оборону. Українські військові захищають околиці міста від російських окупантів. Про ситуацію в місті та на фронті щодня збираємо загальне зведення […]

Каштани, магнолії та бузок: де гуляти в Києві

Весна у Києві — період незвичайної краси, коли природа України розфарбовує столицю у сотні яскравих кольорів. Насамперед весною в Києві цвітуть магнолії, бузок, каштани та […]

15:00, 19.04.2024 Скопіч Дмитро
Зеленський

Маніпуляція: Президентство Зеленського закінчується навесні

У російських та проросійських Telegram-каналах поширюють інформацію, що повноваження чинного глави України Володимира Зеленського нібито вже завершились, або діятимуть до кінця травня 2024 року. Однак, […]

14:30, 19.04.2024 Гук Лідія