Терористи й бойовики: як в росії демонізують українців й навіщо?

Семаковська Тетяна 14:59, 19 Травня 2023

29 1 7329aНещодавно російський пропагандистський телеграм-канал «Карнаухов», розповсюдив інформацію про начебто теракти в рф, які може зробити вихідець з України. Раніше «Карнаухов» розповідав про «нацистів» в Україні та «іноземних найманців». Наративи про нібито існування в Україні нацизму та про залученість іноземних найманців до війни на українському боці росія поширює і в європейському медіапросторі.

Чому росіяни виставляють українців терористами, а ЗСУ називають «бойовиками київського режиму» пояснюють аналітики VoxCheck.

Теракти родом з ДНР

Screenshot 699 4b46c

Оригінальний допис з телеграм-каналу пропагандиста. Фото: скріншот

Screenshot 700 449f7

Допис іншого пропагандиста на основі думок росблогера. Фото: скріншот

Російський блогер й за сумісництвом автор каналу «Карнаухов» відверто маніпулює своєю аудиторією. Він каже про людину, яку направили у рф для теракту і водночас додає, що людина народилася в Україні. Тобто у такий спосіб натякає, що терорист може бути саме з України, пояснюють аналітики VoxCheck.

Фахівці відзначають, що напередодні повномасштабного вторгнення російська пропаганда активно шукала «український слід» у надзвичайних ситуаціях та звітувала про затримання нібито пов’язаних з Україною «екстремістів». 

Це створювалось задля провокування у росіян негативних асоціацій з Україною, яка є ніби небезпечною країною: що це вони, а не рф, втручаються у внутрішні справи незалежної країни. Крім того, росіяни називають також терористами представників етносів Північного Кавказу, які боролися за свободу своїх республік ще з 1990-х років, а зараз подібне звинувачення звільняє силовиків від відповідальності за страту будь-якого громадянина у цьому регіоні та є приводом для його затримання та подальшого катування. 

Чому росія називає українців терористами?

photo 2023 05 04 11 53 34 3513c

СБУ затримала російського «крота», який шпигував за бойовою авіацією ЗСУ. Фото: СБУ

російська федерація має декілька причин, з яких вона намагається виставити українців терористами. У VoxCheck проаналізували причини цього й мету:

  • Російська пропаганда таким чином пояснює своїй аудиторії, чому потрібно йти в Україну воювати: ніби щоб зупинити «український тероризм» та щоб виправдати своє вторгнення: ніби росія не напала, а захищається;
  • Так росіянам пояснюють, чому в їхніх містах відбуваються вибухи: мовляв, це роблять «українські терористи», а не наслідки війни (насичення зброєю країни) та розбірки між російськими угрупованнями;
  • Пропагандисти спеціально називають українську армію «бойовиками» та «терористами», щоб сформувати враження у російського населення та проросійського населення України, що це ніби Україна,  а не росія, порушує правила ведення війни, бо терористи — ті, хто нападають на цивільних та не дотримуються жодних правил;
  • Називаючи українців терористами росіянам легше виправдати свої провали та отримати нові кошти на протидію тероризму ймовірно планує й російське силове коло, тому посилення «української загрози» є бажаним для них;
  • Дискредитування ЗСУ допомагає окупантам виправдати доцільність обстрілів цивільної інфраструктури. Наприклад, росія каже, що обстріли енергетичної інфраструктури України були «у відповідь на теракти».

Зверніть увагу, що здебільшого пропагандисти поширюють дезінформацію, нібито ЗСУ вдаються до терористичних тактик, а саме використовують цивільне населення як «живий щит». Цей наратив росіяни активно просувають і в Європі, аби демонізувати образ України на міжнародній арені та зменшити довіру до неї.

Загалом, рф акцентує увагу, що Україна — нібито терористична держава, як привід для відмови від мирних переговорів: мовляв, із «терористичною» державою неможливо вести перемовини. Нагадаємо, що саме росія знищила місто Бахмут, зруйнувавши його на 90%.

Також росія зазвичай звинувачує Україну у тому, що робить сама. Можна пригадати випадки із російськими диверсантами в Україні. Один з останніх випадків — СБУ затримала російського шпигуна, який влаштувався до ЗСУ та збирав інформацію про переміщення українських військ. 

Рф організовувала терористичні акти на території України ще до початку повномасштабної війни: так у квітні 2016 року смт Новоолексіївка Генічеського району вибухнув автомобіль, від чого загинула 1 людина та постраждали 4. Було доведено, що це зробила терористична група, підконтрольна спецслужбам рф: виконавець отримав вирок. У той час співробітники СБУ запобігли ще одному вибуху у Генічеську. 

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

Семаковська Тетяна 15:00, 16 Травня 2024
Послуги в ЦНАП
Адміністративні послуги для населення / фото ombudsman.gov.ua

У четвер, 23 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі можуть записатись на консультацію.

Про це повідомляє Бахмутська міська рада.

Бахмутський ЦНАП: послуги в Дніпрі

Мешканці громади мають можливість отримати наступні послуги:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Додатково фахівець ЦНАПу надаватиме допомогу у прийомі заяв до КП “Бахмутське БТІ” щодо довідок про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 1 січня 2013 року.

Як потрапити на прийом

Прийом громадян відбудеться в четвер, 23 травня, в Центрі підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Дніпро”. Осередок розташований за адресою: вулиця Макарова, 1-Б. Бахмутян чекатимуть на прийом з 09:00 до 16:00.

Консультації за зазначеними послугами можливо отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 за номерами:

  • +38 (099) 667 9206;
  • +38 (098) 850 0561;
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Запис на отримання адміністративних послуг та довідок БТІ єдиний. Також можна звернутися на електронні скриньки:

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутська міськрада запрошує дітей на оздоровлення за бюджетні кошти: реєстрація

Валентина Славінська Славінська Валентина 14:00, 16 Травня 2024
Оздоровлення дітей / фото ілюстративне

Управління соціального захисту населення Бахмутської міської ради оголосило про початок реєстрації на літнє оздоровлення дітей віком від 7 до 18 років коштом бюджету. Попередній запис триватиме до 22 травня 2024 року.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у місті Одеса та Одеської області.

Літнє оздоровлення для дітей ВПО

Згідно з повідомленням, на оздоровлення коштом бюджету Бахмутської міської ради мають право діти від 7 до 18 років, зареєстровані або задекларовані на території Бахмутської громади, включно з тими, хто був евакуйований. 

Першочергове право надається певним пільговим категоріям, серед яких:

  • діти-сироти;
  • діти з прийомних сімей;
  • діти загиблих захисників України;
  • діти учасників бойових дій;
  • діти з інвалідністю;
  • діти з малозабезпечених та багатодітних сімей.

Локація та терміни оздоровлення

Дітей планують оздоровлювати у дитячому закладі “Перлина Донеччини-Закарпаття”, який було релоковано з Донеччини до Закарпатської області. 

Оздоровчі зміни тривалістю 21 день відбуватимуться у два періоди: з 16 червня по 6 липня та з 30 липня по 19 серпня на локації “Карпати” в однойменному селі, а також з 8 по 28 липня та з 21 серпня по 10 вересня на локації “Сонячне Закарпаття” у селі Поляна.

Зазначається, що батьки мають самостійно організувати та оплатити проїзд дитини до/з закладу оздоровлення. Утім, в бюджеті передбачено надання матеріальної допомоги для компенсації вартості проїзду.

Реєстрація 

Зареєструвати намір оздоровити дитину можна, заповнивши форму за посиланням (окремо на кожну дитину). Реєстрація завершиться 22 травня о 17:00.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У четвер, 23 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

Бахмутська міськрада запрошує дітей на оздоровлення за бюджетні кошти: реєстрація

Управління соціального захисту населення Бахмутської міської ради оголосило про початок реєстрації на літнє оздоровлення дітей віком від 7 до 18 років коштом бюджету. Попередній запис […]

Як обрати вазони на балкон: пояснення бахмутянки

Живі квіти можуть прикрасити будь-яке приміщення, зокрема й балкони. Це дозволить зробити їх затишними. Утім варто пам’ятати, що при виборі рослин для балконів існує ще […]

13:00, 16.05.2024 Скопіч Дмитро

В Україні запрацював перший електронний кабінет захисника й захисниці: гід по сервісу

В Україні з’явився перший електронний портал для захисників та захисниць країни. Його запустили для Києва у режимі тестування. Про це повідомили на сайті Київської міської […]

252014224 2056713524505168 5955442481321359081 n 9538b

День Вишиванки: як виглядала традиційна вишита сорочка Донеччини

16 травня Україна святкує День вишиванки. Його щороку проводять в третій четвер травня. Цю традицію започаткувала студентка ще у 2006 році. З початком повномасштабного вторгнення […]