Граємо по-українськи: добірка з п’яти ігор від вітчизняних розробників

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 16:00, 11 Квітня 2025
Сталкер / фото GSC Game World

Українська спільнота розробників ігор дедалі частіше виходить на міжнародний рівень, надаючи гравцям унікальні історії, атмосферні світи і якісний ігровий досвід. Ми презентуємо добірку з п’яти  українських відеоігор, які варто спробувати любителям комп’ютерних розваг. Особливе місце в ній займають довгоочікувана S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl та загадкова The Sinking City із містичним сюжетом у стилі Лавкрафта. Від незалежних проєктів до релізів світового масштабу — все це сучасний світ українських ігор.

Детальніше про ігри від українських розробників, які варто спробувати — в матеріалі Бахмут IN.UA.

Ігри від українських розробників: добірка

У сучасному світі ігри важливі як спосіб втекти від повсякденного стресу — вони допомагають відволіктися від проблем, емоційно перезавантажитися та поринути в інші світи, де кожен може стати героєм, дослідником або творцем власної реальності. Допомогти у цьому можуть й ті проєкти, які були створені українцями.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Ігровий процес гри S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl / скриншот

Довгоочікуваний реліз від українців з GSC Game World, який повертає гравців у загадковий світ Чорнобильської зони.

В основі гри лежать фантастичні події, які відбуваються на території ЧАЕС, де через радіацію почали з’являтися різноманітні аномалії та цінні артефакти. Цей факт змусив багатьох авантюристів вирушити туди та знайти себе. 

В грі можна знайти небезпечних мутантів, жадібних вояк, невидимі радіаційні пастки та навіть коштовні артефакти, за якими й прибуває головний герой на ім’я Скіф.

Для запуску гри S.T.A.L.K.E.R. 2: HEART of CHORNOBYL в мінімумі потрібен комп’ютер з наступними характеристиками:

  • процесор: AMD Ryzen 5 1600X або Intel Core i5-7600K;
  • оперативна пам’ять: 8 GB;
  • відеокарта: AMD Radeon RX 580 8GB / NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB;
  • місце на диску: 150 GB.

Рекомендованими системними параметрами вважаються наступні характеристики:

  • процесор: AMD Ryzen 7 3700X або Intel Core i7-9700K;
  • оперативна пам’ять: 16 GB ОЗП;
  • відеокарта: AMD Radeon RX 5700 XT 8GB, або NVIDIA GeForce RTX 2070 SUPER 8GB або NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti 11GB;
  • місце на диску: 150 GB.

Купити її можна в декількох цифрових магазинах, серед яких Steam і Microsoft Store. Ціни в обох магазинах однакові:

  • Ціна стандартного — 1399 гривень;
  • Deluxe Edition — 1899 гривень;
  • Ultimate Edition — 2549 гривень.

Corepunk

Один з героїв гри Corepunk / фото Artificial Core

Незвичайна онлайн-гра Corepunk — це ще один проєкт, який створили українці. Це ізометрична онлайн-гра з відкритим світом, яка поєднує ігрові механіки та елементи різних жанрів.

В основі сюжету знаходиться незвичайний фентезі світ, в який запровадили передові світлові технології для захисту процвітаючого королівства від різних монстрів з Долини гріхів.

У грі Corepunk представлено безліч класів з глибокими деревами навичок, що дозволяє кожному гравцеві виділитися та створити власного неповторного героя. В ній також є боси, які здатні кинути виклик навіть найвибагливішим гравцям. 

Corepunk розповсюджується поки що лише з сайту самої гри й планує дотримуватися моделі Buy-to-Play (Купи та грай), але у грі буде і магазин косметичних предметів. Базова версія Corepunk: Light Bless the King Standard коштує 1 515 гривень, максимальна версія Corepunk: Light Bless the King Ultimate Plus — 2 892 гривень.

Sand

Космічна пригода на металевому гіганті / фото Hologryph

SAND — це велика гра з відкритим світом від українських розробників зі Львова, у якому гравець чи група будуть досліджувати закинуту планету Софія. Робити це потрібно за допомогою величезних роботів, які працюють на брухті.

Сюжет гри має власний колорит, який базується на альтернативній історії України. В ньому Австро-Угорська Імперія відкрила міжпланетні подорожі напередодні Першої світової війни. Її представники активно розпочали колонізацію, але не витримали викликів інших світів.

Герої гри — це сміттярі, які розшукують цінні знахідки на поверхні однієї з колонізованих планет. На своєму шляху вони зустрічатимуться з не тільки небезпечними потворами Софії, але з іншими гравцями, які посягають на видобуток. Допомагати в боротьбі будуть траплери — пересувні механічні гіганти, які виконуватимуть функцію бази.

Наразі гра в активній розробці та вже скоро вийде на платформі Steam у ранній доступ. Вже заявлено, що мінімальні системні параметри будуть наступними:

  • процесор:  Intel Core i7-9700 або AMD Ryzen 5 3600;
  • оперативна пам’ять: 24 GB ОЗП;
  • відеокарта: NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti (6GB), AMD Radeon RX 5700 (8GB), Intel Arc A750 (8GB);
  • місце на диску: 10 GB.

Timeloop: Sink Again Beach

Анонс гри / фото Fang’s Lab, Flatcoon

Timeloop: Sink Again Beach — нелінійний пригодницький екшен-квест від першої особи про піратів і подорожі в часі, від українських розробників FangsLab. Гравцю потрібно буде переміщуватися в часі, щоб дізнатися таємницю загадкового острова та знайти спосіб вибратися з нього.

Гра невелика та розрахована на швидке проходження. Хронологія усіх подій при цьому залежить лише від гравця.

Гру можна купити на платформу Steam за 265 гривень. Системні вимоги наступні:

  • процесор: Intel Q9450 або AMD Phenom II X6;
  • оперативна пам’ять: 4 GB ОЗП;
  • відеокарта: Nvidia GeForce GTX 650 (1GB) or AMD Radeon 7750 (1 GB);
  • місце на диску: 5 GB.

The Sinking City

The Sinking City / фото Frogwares

Українська студія Frogwares, відома власними іграми про детектива Шерлока Холмса, випустили власний експеримент, який отримав назву The Sinking City.

Сюжет гри базується на романах і оповіданнях Лавкрафта. Гравець бере на себе детектива та ветерана Першої світової війни Чарльза В. Ріда. Чоловік страждає від дивних снів, в яких він бачить загадкових істот. Згодом він отримує запрошення розслідувати одну справу в Окмонті, прибувши куди зустрічається з невідомою надприродною силою.

Гру можна купити на платформі Steam за 899 гривень. Системні характеристики для запуску гри наступні:

  • процесор:  Intel Core i3-4350 або AMD Phenom X6;
  • оперативна пам’ять: 6 GB ОЗП;
  • відеокарта: NVIDIA GeForce 760 GTX (2GB), ATI R9 380X (2GB);
  • місце на диску: 20 GB.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Весна в піснях: добірка з п’яти україномовних треків для гарного настрою

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 12 Квітня 2025
Гурт TVORCHI / Фото з відкритих джерел

Весна — пора натхнення, оновлення та нових емоцій. А найкраще підкреслити атмосферу тепла та нового сезону допоможе музика, а особливо сучасні україномовні треки, які ідеально доповнять весняний настрій. У списку — улюбленці слухачів YAKTAK, гурт TVORCHI та інші артисти, чия музика наповнена сенсом та атмосферою нового весни. Вмикайте українські пісні та створюйте саундтрек до теплих днів уже зараз.

Редакція Бахмут IN.UA пропонує власну добірку з п’яти україномовних пісень для весняного настрою.

Пісні для весняного настрою

Весна вже у самому розпалі, а разом з нею приходять нові емоції та відчуття. В ці дні особливо важливо подбати про створення весняного настрою. Допомогти в цьому можуть довгі прогулянки, взаємодія з близькими на природі та яскраві україномовні пісні.

TVORCHI — “Мила моя”

Весна тісно асоціюється у багатьох з коханням, яке ставало натхненням для творців. Відомий митець Володимир Івасюк — не виключення. Його ніжна композиція “Мила моя” давно вважалася справжньою класикою українського музичного мистецтва, яку відомий тернопільській дует TVORCHI вирішив осучаснити та подати в новому вигляді.

Дякуємо за творчий спадок, який для нас залишив Володимир Михайлович, що актуальний і сьогодні. Присвячуємо нашу версію пісні усім нашим милим дівчатам і жінкам“, — зазначають артисти в описі кліпа.

Соня Ориняк — “Плітка”

Чутлива композиція-рефлексія на тему нездорових стосунків — це справжній гімн розбитих дівочих сердець від молодої співачки Соні Ориняк.

Вся композиція — це слова підтримки, які закладають просту істину, що за негативним досвідом буде щастя. Все так само як і з весною, яка йде після холодної зими.

YAKTAK — “А ми як діти”

Нова пісня від талановитого YAKTAK — це нагадування кожному та кожній, що в житті важливо не втрачати в собі ту дитячу щирість і легкість, навіть коли доросле життя кидає виклики. Композиція сповнена позитиву, який важливий навесні після холодів зими.

Shmiska — Люди

“Люди” — це лагідний інді-поп, у якому виконавиця Shmiska ставить акценти на єдності. Зараз дуже важливо підтримувати одне одного та ділитися власними переживаннями, шукати позитив. У пісню вкладено багато думок — кожен розгляне свою, знайде сенс тексту.

The Soul Delusion — фарби забуття

Фольк-блюзове звучання київського квартету The Soul Delusion — це те, що потрібно для меланхолічної частини весни. Пісня “фарби забуття” дозволяє поринути в інтимну атмосферу для усамітнення із самим собою чи найдорожчими людьми для подальшого відновлення та росту.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Панетоне та крафіни: які є альтернативи пасці та найкращі рецепти їх приготування

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:15, 10 Квітня 2025
Патеноне — традиційний італійський хліб для свят / фото ілюстративне, iStock

Паска — один із головних символів Великодня, що несе в собі глибокі духовні й культурні традиції. Цей ароматний хліб із родзинками, глазур’ю та особливою формою став невіддільною частиною святкового столу. Водночас у сучасному ритмі життя зростає популярність альтернатив — панетоне та крафінів.

Редакція Бахмут IN.UA пропонує дізнатися більше про панетоне та крафіни — альтернативи паскам.

Що таке панетоне: історія страви

Панетоне на святковому столі / фото ілюстративне, iStock

Панетоне — це традиційна італійська страва, солодкий святковий хліб з Мілана. Його зазвичай готують на різні християнські свята в Європі, Америці та навіть в Австралії.

Випічка має форму купола, яка відходить від циліндричної підстави та зазвичай має висоту близько 12-15 сантиметрів. Загальна вага страви — приблизно 1 кілограм.

В Італії панетоне має часто різноманітну історію, але незмінно стверджує, що його батьківщиною був Мілан. Слово панетоне походить від “panetto” — маленького короваю. Збільшувальний суфікс -one змінює значення на “великий пиріг”.

Перші згадки цієї святкової випічки можна знайти в різних літературних джерелах часів Римської імперії. Відтак стародавні римляни підсолоджувалися квашеним пирогом з медом.

Особливу популярність страва отримала на початку ХХ століття, коли міланські пекарі почали виробляти панетоне у великих кількостях для решти Італії. Трохи згодом вони почали розповсюджуватися іммігрантами з Італії по усьому світу.

Рецепт панетоне від Клопотенко

Готовий панетоне / фото ілюстративне, iStock

Хоча панетоне й дуже схожий на нашу паску, але все ж технологія приготування трохи відрізняється. Редакція Бахмут IN.UA пропонує ознайомитися зі способом приготування святкової італійської випічки, яким поділився відомий український шеф Євген Клопотенко.

Для приготування знадобиться доволі велика кількість інгредієнтів.

Для опари біга (основа для тіста):

  • 100 грамів борошна;
  • 15 грамів живих дріжджів;
  • 80 мілілітрів води.

Для першого замісу:

  • 125 мілілітрів теплої води;
  • 2 жовтки;
  • 50 грамів цукру;
  • 250 грамів борошна;
  • 75 грамів вершкового масла.

Для другого замісу:

  • 200 грамів сухої журавлини;
  • 100 грамів борошна;
  • цедра з 1 апельсину;
  • 2 жовтки;
  • 50 грамів цурку;
  • 25 грамів вершкового масла + трошки для замащування форм;
  • 2 столових ложки сметани;
  • 2 столових ложки меду;
  • 1 столова ложка ванільного цукру;
  • 1 дрібка солі.

Для опари біга в мисці потрібно розвести 15 грамів дріжджів у невеликій кількості води кімнатної температури. Далі додаємо до суміші 100 грамів борошна, ретельно перемішуємо ложкою та накриваємо харчовою плівкою. Миску треба поставити до холодильника на 4 години, а краще на цілу ніч.

Коли опара підніметься, варто розпочати замішувати тісто. Вливаємо 125 мілілітрів теплої води й добре все перемішуємо, щоб маса стала однорідною.

Подальше приготування

Один з етапів приготування тіста / фото Євген Клопотенко

Далі додаємо 2 жовтки, 250 грамів борошна, 50 грамів цукру та 75 грамів розм’якшеного вершкового масла. Замішуємо усе до однорідного тіста — воно має стати гладким і м’яким.

Для другого замішування злегка підіймаємо тісто, яке вже підійшло. Додаємо, за бажанням мед, а далі всипаємо 50 грамів цукру, 2 столові ложки сметани та 1 столову ложку ванільного цукру.

Потім до тіста слід додати два жовтки, щіпку солі, 25 грамів вершкового масла та 100 борошна. Усе потрібно ретельно перемішати руками до однорідності. Далі натираємо цедру цілого апельсина та залишаємо для підйому в теплому місці на 1 годину.

Вже в готове тісто висипаємо 200 грамів сухої журавлини та рівномірно розподіляємо його в суміші.

Розподілення тіста в формі / фото Євген Клопотенко

Наступним кроком приготування стає підготовка форми. Італійці змащують її вершковим маслом, а далі наповнюють форми на 1/3. Тісто необхідно накрити рушником і залишити ще на одну годину, щоб воно добре підійшло. Тим часом слід розігріти духовку до 180 градусів за Цельсієм. Панетоне потрібно випікати приблизно 30 хвилин. Якщо використовується велика форма, час випікання варто трохи збільшити — до 40 хвилин.

Після випікання вироби слід дістати з духовки та дати їм трохи охолонути прямо у формах. Лише після цього їх можна обережно витягти, прикрашати та подавати до столу.

Крафіни: походження страви

Великодній крафін / фото ілюстративне, iStock

Крафін — це вид випічки, який поєднує в собі риси листкового круасана та мафіна. Існує думка, що перший крафін був створений у дві тисячі тринадцятому році австралійською кулінаркою Кейт Рейд у пекарні Lune Croissanterie, розташованій у Мельбурні.

За короткий проміжок часу ця оригінальна випічка здобула надзвичайну популярність у всьому світі. Її поява у світі кулінарії часто порівнюється з ефектом справжнього вибуху. Наприклад, у Сполучених Штатах Америки крафін став відомим завдяки пекарні Mr. Holmes Bakehouse, де у 2014 році його було зареєстровано як торгову марку..

Також варто зауважити, що крафіни стали простою й сучасною альтернативою традиційним паскам, оскільки мають подібну витягнуту форму.

Рецепт крафіну від Клопотенко

Крафіни стали однією з альтернатив традиційним паскам / фото ілюстративне, iStock

Традиція пекти паски існувала на теренах України ще до християнства. Наразі ж вона має велику кількість альтернатив, серед яких і крафіни. Редакція Бахмут IN.UA пропонує ознайомитися з рецептом саме цієї страви від шеф-кухаря Євгена Клопотенко.

Для приготування знадобиться:

  • 500-600 грамів борошна;
  • 200 мілілітрів молока 2,5% жирності;
  • 150 грамів цурку;
  • 150 грамів вершкового масла 82,5% жирності;
  • 3 яйця;
  • 100 грамів журавлини;
  • 100 грамів кураги;
  • 100 грамів родзинок;
  • 70 грамів волоських горіхів;
  • 20-25 грамів пресованих дріжджів;
  • цедра і сік одного середнього апельсина (приблизно 45-50 мілілітрів).

Спочатку необхідно приготувати опару. У глибоку миску потрібно влити 200 мілілітрів молока, підігрітого до температури не вище 40 градусів за Цельсієм. До нього варто додати пресовані дріжджі та 1 столову ложку цукру. Усі інгредієнти ретельно перемішуємо віничком, поки дріжджі повністю не розчиняться. Після цього суміш слід залишити у теплому місці на 20 хвилин.

Поки тісто проходить процес підготовки, варто подбати про інші інгредієнти. Відтак апельсин необхідно ретельно вимити, після чого зняти з нього цедру за допомогою дрібної тертки, уникаючи білої частини шкірки, оскільки вона має гіркуватий присмак. Після цього з апельсина слід вичавити сік. Далі в опару поступово варто додавати просіяне борошно, щоразу ретельно перемішуючи масу, щоб уникнути грудочок і досягти рівномірної консистенції.

В окремій мисці вбиваємо 3 яйця та додаємо цукор, який залишився. Збиваємо суміш блендером із вінчиком або міксером. Після цього в опару вливаємо апельсиновий сік, а після додаємо яєчну суміш із цукром та цедру.

Яєчна суміш для приготування тіста / фото Євгена Клопотенко

Спочатку інгредієнти необхідно ретельно перемішати за допомогою силіконової лопатки. Потім на робочій поверхні слід замісити тісто руками, поки воно не стане таким, що не прилипає до пальців. Саме місце варто присипати борошном.

Після цього тісто потрібно перекласти в велику глибоку миску, накрити рушником і залишити в теплій кімнаті на 1 годину, щоб воно добре піднялося. Тим часом варто дістати вершкове масло з холодильника, щоб воно стало м’яким.

Подрібнюємо 70 грамів волоських горіхів ножем. Промиваємо та нарізаємо курагу невеличкими шматочками, а родзинки з журавлиною промиваємо проточною водою в друшляку, після чого сушимо на паперовому рушниці.

Подальше приготування

Підняте тісто необхідно обережно підняти руками, після чого розкочуємо в прямокутний пласт завтовшки близько пів сантиметра. Рівномірно змащуємо поверхню розм’якшеним маслом. Для начинки змішують вже підготовлені горіхи з курагою, родзинками та журавлиною. Цю суміш потрібно рівномірно розподілити по всій поверхні тіста, залишаючи по 4 сантиметри від країв.

Рулет — один з етапів приготування крафінів / фото Євген Клопотенко

Далі тісто потрібно закрутити в рулет та закріпити його, щоб тісто закріпилося. Потім беремо гострий ніж та розрізаємо рулет навпіл. Кожну смужку тіста з сухофруктами закручуємо в рулет, який нагадуватиме равлика.

“Равлик” з тіста у формі / фото Євген Клопотенко

Наступним кроком є розігрівання духовки. Її температура повинна досягати 180 градусів за Цельсієм. Для випічки потрібно взяти дві розбірні форми діаметром 14-15 сантиметрів і висотою 11 сантиметрів. Дно кожної форми слід застелити пергаментом і добре змастити вершковим маслом. Потім викладаємо тісто у форми, при цьому роблячи все таким чином, щоб воно мало займати близько двох третин висоти форми.

Ставимо форми в тепле місце без протягів на пів години, щоб тісто добре піднялося. Після цього випікаємо форми з тістом протягом 40-45 хвилин в режимі верхнього та нижнього обігріву. Поверхня випічки має стати золотисто-коричневою.

Після того, як крафіни будуть вийняті з духовки, потрібно залишити їх охолоджуватися за кімнатної температури.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Весна в піснях: добірка з п’яти україномовних треків для гарного настрою

Весна — пора натхнення, оновлення та нових емоцій. А найкраще підкреслити атмосферу тепла та нового сезону допоможе музика, а особливо сучасні україномовні треки, які ідеально […]

12:00, 12.04.2025 Скопіч Дмитро

Панетоне та крафіни: які є альтернативи пасці та найкращі рецепти їх приготування

Паска — один із головних символів Великодня, що несе в собі глибокі духовні й культурні традиції. Цей ароматний хліб із родзинками, глазур’ю та особливою формою […]

15:15, 10.04.2025 Скопіч Дмитро

Коли в Україні святкують Вербну неділю у 2025 році

Вербна неділя — це одне з головних свят у християнському календарі. Воно відзначається за тиждень до Великодня та вважається початком Страсного тижня, який готує вірян […]

15:00, 09.04.2025 Скопіч Дмитро

З ритмом для здоров’я: добірка україномовних YouTube-каналів для заняття спорту вдома

Заняття спортом удома – це зручний і доступний спосіб підтримувати здоров’я та фізичну форму без необхідності відвідувати зал. Онлайн-платформи, зокрема YouTube, підтримують цю ідею та […]

12:00, 06.04.2025 Скопіч Дмитро

Гучні прем’єри та відомі актори: 5 нових фільмів, які вийдуть у квітні

Квітень 2025 року тішить кіноманів довгоочікуваними прем’єрами, які зібрали зіркові касти. Від масштабних блокбастерів до драматичних історій — нові фільми 2025 обіцяють захоплюючі сюжети та […]

11:00, 06.04.2025 Скопіч Дмитро