Гоніння гадюк та каша з Авдіївки: Національний перелік культурної спадщини доповнили чотири елементи з Донеччини

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 14:25, 10 Жовтня 2024
Лемківські пісні голубці / фото Міністерство культури та інформполітики

Чотири елементи Донеччини внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України. Мова йде про унікальний обряд з села Іскра та три традиційні страви.

Про це повідомила начальниця управління культури та туризму Вікторія Точена під час брифінгу Донецької ОВА.

Об’єкти у переліку культурної спадщини України з Донеччини

За словами Вікторії Точеної, до Національного переліку культурної спадщини України додали один обряд та три рецепти святкової та поминальної їжі.

Обряд Гоніння гадюк

Першим елементом, який увійшов до переліку культурної спадщини України, став обряд Гоніння гадюк. Це давня традиція, яка збереглась у селі Іскра, що в Великоновосілківському районі. 

Вона являє собою ритуал “очищення” оселі від злих духів, злиднів, лиха, всіляких хвороб та напастей, яких в селі іменують “гадюками”. Учасниками-“полазниками” стають виключно представники чоловічої статі від 7 років. Вони ходять по дворах селища, вітають усіх з початком Великого Посту і пропонують “прогнати гадюк” з хати.

Завершується ритуал спаленням спеціального інструментарію та вечерею з того, чим пригощали “полазників” господарі та господині хат, де вони були.

Рецепти з Донеччини

Першим з рецептів до переліку увійшли лемківські пісні голубці. Це традиційна страва селі Сонячному,  Хлібодарівської громади, котру готують на Різдво та подають з іншими 11 пісними стравами у Святвечір.

Загалом, їх особливість у тому, що начинка голубців — це комбінація картоплі та картоплі у фарш.

Інша страва має досить незвичайну назву Криволуцька затірка. Це козацька страва з борошна, яку готують на Лиманщині. Тісто за рецептом не замішують, а розтирають руками.

Останнім рецептом у переліку стала Авдіївська каша — головний елемент будь-якого свята чи поминального обряду в Авдіївці, чия історія починається ще в XIX сторіччі. Це комбінація рису, жирного молока, вершкового масла, безлічі яєць та цукру з сіллю.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Росіяни ховаються в руїнах і штурмують малими групами: яка ситуація в Часів Ярі

Валентина Твердохліб 09:50, 21 Жовтня 2025
часів яр
Часів Яр у жовтні 2025 року / скриншот

Українські захисники тримають оборону Часів Яру. Попри постійний тиск ворога, бійці утримують позиції та не допускають подальшого просування рф. У битві за Часів Яр росіяни зазнають значних втрат.

Про ситуацію в місті розповіли бійці 24-ї ОМБр імені короля Данила.

Що відбувається в Часів Ярі: огляд ситуації

На сьогодні в Часів Ярі тривають бої. Українські захисники тримають оборону, попри постійний тиск.

Окупанти продовжують штурмувати малими піхотними групами. Вони ховаються в руїнах і лісосмугах, використовуючи несприятливі погодні умови. Разом з цим росіяни застосовують і техніку — мотоцикли, квадроцикли і броньовики.

У боях за Часів Яр окупанти зазнають значних втрат. Лише протягом минулого тижня ворожа армія втратила:

  • 98 людей вбитими та 48 — пораненими;
  • 299 БПЛА різних типів;
  • 4 артилерійські системи (2 знищено і ще 2 пошкоджено);
  • 1 реактивну систему залпового вогню;
  • 1 танк;
  • 1 бронемашину;
  • 12 одиниць автомобільного та мототранспорту (5 знищено, 7 пошкоджено);
  • наземний роботизований комплекс;
  • 6 антен зв’язку.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 17:30, 20 Жовтня 2025
Готовий підбиваний борщ із Роздолівки / фото Соледарської міської ради

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них оселилася в селі Роздолівка, що на Донеччині. Разом із побутом, вишивками, піснями та іконами бойки привезли й власну традиційну кухню. Одним із таких збережених скарбів став підбиваний борщ — страва, яку досі готують у родинах переселенців.

Детальніше про страву та спосіб її приготування розповіли представники Соледарської міської ради.

Підбиваний борщ із Роздолівки

У 2022 році культура приготування українського борщу була включена до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, як елемент, котрий об’єднує численні регіональні варіанти. У їх число входить й підбиваний борщ із Роздолівки — унікальну культурну традицію бойків, переселених із території Польщі до України у 1951 році.

У борщу — тепло рідної землі, ніжність сметани, аромат домашнього м’яса і глибокий бордовий колір буряка. У регіоні Бойківщини та на Прикарпатті такий варіант борщу мав статус святкового чи “особливого” — на весіллях, гостинах, родинних урочистостях“, — вказують представники Соледарської міської ради.

Підбиваний борщ вирізняється своєю рідкою консистенцією — у багатьох версіях страва не містить картоплі чи капусти, тому більше нагадує наваристий суп-бульйон. Його інша особливість — у заправці, так званій “підбивці”: сметанно-борошняній емульсії з молоком, яйцем чи кисломолочними інгредієнтами, яку додають під час варіння. Саме вона надає борщу ніжності, м’якості й характерного світло-бордового відтінку.

Як приготувати підбиваний борщ із Роздолівки

Спершу треба ретельно промити куряче м’ясо. За потреби замочіть на 15–20 хвилин у теплій воді, щоб зменшити солоність. Потім покладіть його у велику каструлю з приблизно чотирма літрами води, доведіть до кипіння, зніміть піну, зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні близько 1–1,5 години. Наприкінці варіння додайте лавровий лист, кілька горошин чорного перцю та сіль.

Далі йде підготовка овочів. Треба очистити та нарізати його тонкою соломкою, цибулю — дрібними кубиками. На сковороді розігрійте олію або смалець і обсмажте цибулю до прозорості. Буряк окремо відваріть у невеликій кількості води, додавши трішки оцту — це допоможе зберегти насичений колір і додасть легкої кислинки.

Приготування заправки — “підбивки” також займає далеко не останню роль. Для її створення потрібно у мисці з’єднати свіжу сметану або вершки з невеликою кількістю борошна та молока (за потреби), перемішати до однорідної маси. Додайте яйце або лише жовток і збийте вінчиком чи міксером до отримання ніжної емульсії.

Коли бульйон буде готовий, вийміть м’ясо, за бажанням процідіть рідину й поверніть у каструлю. Додайте відварений буряк, дайте борщу покипіти ще 5–7 хвилин. Потім поступово, тонкою цівкою, вливайте сметанно-борошняну заправку, постійно помішуючи. Варіть на мінімальному вогні, не допускаючи сильного кипіння, щоб борщ не розшарувався. Додайте обсмажену цибулю й доведіть до готовності протягом кількох хвилин.

В кінці потрібно дрібно нарізати зелень (кріп, петрушку) й додати її до борщу, одразу знімаючи його з вогню.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

часів яр

Росіяни ховаються в руїнах і штурмують малими групами: яка ситуація в Часів Ярі

Українські захисники тримають оборону Часів Яру. Попри постійний тиск ворога, бійці утримують позиції та не допускають подальшого просування рф. У битві за Часів Яр росіяни […]

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них […]

17:30, 20.10.2025 Скопіч Дмитро

Росіяни викрали ікони з Бахмута: куди їх вивезли

Росіяни вчергове викрали ікони з Бахмута, які, ймовірно, знаходилися у Свято-Миколаївському храмі у східній частині міста. Про це повідомили російські ЗМІ. Росіяни викрали ікони з […]

Знищена вулиця Незалежності: росіяни показали нові кадри з Бахмута

У російських пропагандистських каналах з’явилося нове відео з тимчасово окупованого Бахмута. В об’єктив окупантів потрапила вулиця Незалежності — одна з центральних магістралей міста. Редакція публікує […]

Важливо

Не потрібні ні там, ні там: де живуть мешканці окупованих міст Донеччини

Більші ніж 4,6 млн українців отримали статус внутрішньо переміщених осіб і не можуть повернутися у власні домівки чи то через окупацію, чи то через руйнацію […]