Фінал серіалу “Дивні дива”: дата виходу, сюжет і долі героїв

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 10:00, 2 Листопада 2025
Афіша до фінального сезону “Дивних див” / фото Netlix

Серіал “Дивні дива” став справжнім культурним феноменом, який захопив глядачів по всьому світу своєю атмосферою 1980-х та цікавими персонажами. Фінал епічної історії вийде вже у 2025 році та буде поділений на три частини: перша вийде 26 листопада, друга – 25 грудня, а фінал серіалу – 31 грудня.

Детальніше про те, що відомо про фінал серіалу “Дивні дива” – в матеріалі Бахмут IN.UA.

Що відомо про п’ятий сезон “Дивних див”

Серіал “Дивні дива” відзначився складною часовою лінією, де події минулого, сьогодення і “Зворотного боку” переплітаються між собою. Фінальний сезон, який вийде вже 26 листопада, не став винятком. Дія п’ятого сезону відбувається восени 1987 року, через 18 місяців після подій фіналу четвертого сезону, коли злодій Векна розірвав бар’єр між реальним світом та “Зворотним боком”.

Гавкінс переживає період відновлення, але місто все ще відчуває наслідки попередніх подій. Вілл, який був “повʼязаний” зі зворотним боком, намагається жити звичайним життям, але його психологічний звʼязок з головним антагоністом не дає йому спокою. 

Один із кадрів серіалу / скриншот

Також, сценаристи планують показати, як Векна зміцнює свій контроль над паралельним світом та розширює вплив на реальний світ. У пʼятому сезоні творці прагнуть поєднати драматичні особисті історії персонажів з епічним протистоянням із Векною.

 Бюджет фінального сезону

П’ятий сезон став найдорожчим в історії серіалу. За інформацією американського видання PUCK, бюджет кожної серії становить від 50 до 60 мільйонів доларів або від 2 до 2,5 мільярдів гривень, що майже вдвічі більше, ніж у попередньому сезоні.

Фінал серіалу буде поділений на три частини, останньою частиною стане двогодинний епізод :

  • частина 1: складатиметься з 4 серій, які вийдуть в етер 26 листопада 2025 року;
  • частина 2: складатиметься з 3 серій, які вийдуть в етер 25 грудня 2025 року;
  • фінальна серія: двогодинний, так званий “грандіозний” епізод під назвою “The Rightside Up”, який вийде в етер 31 грудня 2025 року, його покажуть у понад показаний у понад 350 кінотеатрах по всьому світу.

Творці серіалу, брати Метт і Росс Даффери, розповіли, що давно мріяли про прем’єру фінального епізоду у форматі кіно.

Люди не уявляють, скільки часу ми витрачаємо на звук і зображення, а потім дивляться це у меншій якості, – пояснив Метт Даффер. – Для нас важливий спільний досвід – пережити фінал разом із фанатами”.

Долі героїв у фіналі “Дивних Див”

Герої серіалу “Дивні дива” / скриншот

Хоча офіційні подробиці фіналу тримаються в суворій таємниці, деякі деталі стали відомі. Ось що відомо про подальші долі героїв:

  • Макс повністю відновлюється після травм отриманих у 4-му сезоні і проводить більше часу з Лукасом;
  • Гоппер запропонує Джойс одружитися, що відкриває нову сюжетну лінію сімейного щастя після пережитих катастроф;
  • Векна залишиться основним антагоністом, і герої об’єднуються, щоб його перемогти;
  • За попередньою інформацією Елевен знову зіштовхнеться з Векною у фінальній битві;
  • Вілл залишиться повʼязаним зі “Зворотним боком”, що зробить його ключовим персонажем у фінальній боротьбі з Векною.

Фанати активно обговорюють можливі варіанти завершення серіалу. Один з популярних сценаріїв передбачає, що Вілл повернеться до “Зворотного боку”, щоб утримувати Векну, поки Елевен не закриє розриви між світами. Однак офіційних підтверджень цього ще не було.

Події для фанатів

Зйомки серіалу / фото Netflix

Для шанувальників серіалу організовано кілька фан-івентів по всьому світу. Зокрема, у Варшаві з 27 по 30 листопада планується спеціальна подія для фанатів серіалу.

Також протягом листопада відбуватимуться тематичні заходи для фанатів серіалу у таких країнах як:

  • Велика Британія;
  • Туреччина;
  • Індонезія;
  • Японія;
  • Бразилія;
  • Нідерланди;
  • Філіппіни;
  • Таїланд та ін.

Закінчиться тур з 31 грудня по 1 січня двома фінальними показами останньої серії серіалу в США та Канаді.

Де переглянути 

Серії п’ятого сезону будуть доступні на платформі Netflix. Також, як зазначалося раніше, фінальна серія буде показана в кінотеатрах 31 грудня 2025 та 1 січня 2026 року. Список кінотеатрів, де пройде показ, буде опублікований незабаром.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Голос книги: українські книжкові подкасти, які варто слухати

Семаковська Тетяна 10:00, 1 Листопада 2025
Прослуховування подкасту / фото ілюстративне, iStock

Книжкові подкасти – це спосіб говорити про літературу просто і щиро.  Ведучі обговорюють улюблені книги, діляться враженнями, радять, що справді варто прочитати та показують, що українська книжкова арена – жива та цікава. У сучасному світі, коли наш час часто пов’язаний з екранами й шумом повідомлень, подкасти стають тим тихим містком до книжки.

Редакція Бахмут IN.UA підібрала п’ять українських книжкових подкастів, які можна слухати просто через платформу Youtube.

Книжкові подкасти українською мовою

Українські книжкові подкасти – це не лише про підбірки книг, це живі розмови про літературу, що допомагають зрозуміти книги глибше, відчути настрої авторів та поглибитись у літературний світ. Книжкові подкасти стають маленькими культурними островами, де можна зустріти однодумців, відкрити для себе нові жанри та поглибитись в український літературний простір. 

Книгосховище

Книгосховище / скриншот

“Книгосховище” — один із найпомітніших літературних подкастів України, що виходить як аудіоформат (Spotify, SoundCloud, тощо) і на YouTube. Головною ідеєю подкасту є руйнування міфів про провінційність української культури.

У проєкті бере участь відома радіоведуча та письменниця Олена Гусейнова (за даними радіо “Суспільне”)  — вона разом із гостями (письменниками, критиками, видавцями) обговорює різні питання: чи є місце для читання під час війни, які книги заслуговують уваги зараз, і як література трансформується під впливом зовнішніх обставин.

У YouTube-плейлисті “Книгосховище” можна знайти епізоди, присвячені класикам, воєнній прозі, сучасним тенденціям, а також різноманітні обговорення.

Запах слова

Один із подкастів “Запах слова” / скриншот

“Запах слова” — не менш відомий проєкт, створений Hromadske, який поєднує літературне мислення з глибоким аналізом книжкової справи. Ведучі  — літературний критик Євгеній Стасіневіч та стендап-комік Сергій Чирков – обговорюють серйозні теми без зайвої академічної напруги.

Подкаст охоплює широкий спектр тем: від класичної української та світової літератури до сучасних літературних тенденцій. Ведучі аналізують творчість відомих авторів, таких як: Василь Стус, Стівен Кінг, Микола Хвильовий, Джордж Орвелл, Сергій Жадан та інших. Також, на подкасті обговорюють літературні канони, забуті тексти та вплив літератури на культуру. Випуски виходять двічі на місяць, що дозволяє слухачам насолоджуватись літературними роздумами.

“Запах слова” став переможцем премії “Слушно” від MEGOGO у категорії “Подкаст про читання й літературу”, що свідчить про високу якість подкасту та його актуальність серед слухачів. 

Затишні сторінки


Один із подкастів “Затишних сторінок” у 2024 році / скриншот

“Затишні сторінки”  — український книжковий подкаст, який запрошує своїх читачів на теплу розмову про книги. Такий тип подкасту часто стає “домашньою студією” літературної спільноти, де важлива атмосфера теплої розмови, де дві подруги обговорюють важливість читання, його переваги та вплив книг на наш світогляд. Подкаст виходить на Youtube каналі “Затишні сторінки” та охоплює широкий спектр літературних тем. Ведучі – Ірина та Олександра, обговорюють різноманітні жанри, від романтики до фентезі та від темних романів до кримінальної літератури. 

Ведучі не лише розповідають про сюжети, а й аналізують теми, що піднімаються у творах, персонажів та стилістику. Кожен випуск подкасту присвячений окремій темі, книзі чи автору, що дозволяє читачам розширювати свої літературні горизонти. 

“PODCASTBL”

Подкаст “Маленькі життя” / скриншот

“PODCASTBL” – український книжковий подкаст, який охоплює широкий спектр жанрів та напрямків: від класичної літератури до сучасних українських творів. Ведучі – Тарас та Анастасія аналізують різноманітні твори, обговорюють їхні теми та персонажів, що дозволяє слухачеві зануритися у глибину книжкового світу. Проте, ведучі не лише обговорюють сюжет, а й досліджують соціальні, культурні та історичні аспекти творів, що робить кожен випуск пізнавальним та розширює горизонти слухачів.

Подкаст доступний на однойменному Youtube-каналі, де можна знайти усі випуски. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 17:30, 20 Жовтня 2025
Готовий підбиваний борщ із Роздолівки / фото Соледарської міської ради

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них оселилася в селі Роздолівка, що на Донеччині. Разом із побутом, вишивками, піснями та іконами бойки привезли й власну традиційну кухню. Одним із таких збережених скарбів став підбиваний борщ — страва, яку досі готують у родинах переселенців.

Детальніше про страву та спосіб її приготування розповіли представники Соледарської міської ради.

Підбиваний борщ із Роздолівки

У 2022 році культура приготування українського борщу була включена до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, як елемент, котрий об’єднує численні регіональні варіанти. У їх число входить й підбиваний борщ із Роздолівки — унікальну культурну традицію бойків, переселених із території Польщі до України у 1951 році.

У борщу — тепло рідної землі, ніжність сметани, аромат домашнього м’яса і глибокий бордовий колір буряка. У регіоні Бойківщини та на Прикарпатті такий варіант борщу мав статус святкового чи “особливого” — на весіллях, гостинах, родинних урочистостях“, — вказують представники Соледарської міської ради.

Підбиваний борщ вирізняється своєю рідкою консистенцією — у багатьох версіях страва не містить картоплі чи капусти, тому більше нагадує наваристий суп-бульйон. Його інша особливість — у заправці, так званій “підбивці”: сметанно-борошняній емульсії з молоком, яйцем чи кисломолочними інгредієнтами, яку додають під час варіння. Саме вона надає борщу ніжності, м’якості й характерного світло-бордового відтінку.

Як приготувати підбиваний борщ із Роздолівки

Спершу треба ретельно промити куряче м’ясо. За потреби замочіть на 15–20 хвилин у теплій воді, щоб зменшити солоність. Потім покладіть його у велику каструлю з приблизно чотирма літрами води, доведіть до кипіння, зніміть піну, зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні близько 1–1,5 години. Наприкінці варіння додайте лавровий лист, кілька горошин чорного перцю та сіль.

Далі йде підготовка овочів. Треба очистити та нарізати його тонкою соломкою, цибулю — дрібними кубиками. На сковороді розігрійте олію або смалець і обсмажте цибулю до прозорості. Буряк окремо відваріть у невеликій кількості води, додавши трішки оцту — це допоможе зберегти насичений колір і додасть легкої кислинки.

Приготування заправки — “підбивки” також займає далеко не останню роль. Для її створення потрібно у мисці з’єднати свіжу сметану або вершки з невеликою кількістю борошна та молока (за потреби), перемішати до однорідної маси. Додайте яйце або лише жовток і збийте вінчиком чи міксером до отримання ніжної емульсії.

Коли бульйон буде готовий, вийміть м’ясо, за бажанням процідіть рідину й поверніть у каструлю. Додайте відварений буряк, дайте борщу покипіти ще 5–7 хвилин. Потім поступово, тонкою цівкою, вливайте сметанно-борошняну заправку, постійно помішуючи. Варіть на мінімальному вогні, не допускаючи сильного кипіння, щоб борщ не розшарувався. Додайте обсмажену цибулю й доведіть до готовності протягом кількох хвилин.

В кінці потрібно дрібно нарізати зелень (кріп, петрушку) й додати її до борщу, одразу знімаючи його з вогню.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Голос книги: українські книжкові подкасти, які варто слухати

Книжкові подкасти – це спосіб говорити про літературу просто і щиро.  Ведучі обговорюють улюблені книги, діляться враженнями, радять, що справді варто прочитати та показують, що […]

Підбиваний борщ із Роздолівки: як готувати традиційну страву бойків

Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них […]

17:30, 20.10.2025 Скопіч Дмитро

10 місць у Києві, де відчути смак осені — гарбузове лате та сінабони

Осінній Київ пахне кавою, прянощами та запашною випічкою. Сезон гарбузового латте у столиці офіційно відкрито. Кавʼярні Києва вже підхопили “сезонний тренд”, а мережею розлітаються фото […]

Яблучний пиріг: три рецепти, які варто спробувати кожному

Аромат свіжоспеченого яблучного пирога знайомий багатьом із дитинства. Цей десерт став класикою української та світової кухні — простий у приготуванні, ситний і водночас корисний. Адже […]

12:00, 21.09.2025 Скопіч Дмитро

7 закладів у Харкові, де варто поїсти: від затишних кав’ярень до авторської кухні

Харків поступово відновлює своє гастрономічне життя, знову пропонуючи містянам та гостям чимало цікавих місць для сніданку, обіду чи вечері. Тут можна знайти як невеликі кав’ярні […]

12:00, 30.08.2025 Скопіч Дмитро