Наслідки обстрілу Констянтинівки / фото Сергія Горбунова
Сьогодні, 16 червня 2025 року, російські війська завдали авіаційного удару по Костянтинівці, застосувавши авіабомбу ФАБ-250.
Про це повідомив голова Костянтинівської міської військової адміністрації (МВА) Сергій Горбунов.
Костянтинівка: обстріл 16 червня
За словами очільника Костянтинівської МВА, зранку 16 червня російські війська здійснили черговий авіаудар по місту Костянтинівці, використавши для цього авіабомбу ФАБ-250. Унаслідок атаки пошкоджено фасади п’яти приватних будинків, а також лінію електропередачі.
Невдовзі після авіаудару ворог відкрив вогонь зі ствольної артилерії по Білокузьминівському старостинському округу. Унаслідок обстрілу пошкоджено ще п’ять приватних будинків.
За попередніми даними, постраждалих серед цивільного населення немає. Сергій Горбунов закликав мешканців евакуюватися, оскільки залишатися в небезпечних частинах району наразі неможливо.
Читайте також:
Удар ЗСУ по російській артилерії біля Новоукраїнки: знищено “Піон”
Кавун — це справжній смак літа, перед яким важко встояти. Цю відому ягоду із соковитим м’якушем полюбляють їсти в самостійному вигляді, однак з неї можна зробити безліч цікавих речей, зокрема, салат з кавуном, фетою та руколою.
Редакція Бахмут IN.UA зібрала цікаві рецепти з кавуна, які допоможуть відкрити нову сторону всім відомої ягоди.
Що можна приготувати з кавуна
Кавун — це ягода, яка відома всі. Вона соковита, ароматна та солодка. Саме такі особливості кавунів дозволяють комбінувати їх з іншими продуктами, отримуючи незвичайні результати з вишуканим смаком.
Салат з кавуном, фетою, руколою та бальзамічною заправкою
Кавун та фета створюють унікальний смак салата / фото ілюстративне
Освіжаючий салат з кавуна та фети — це ідеальний перекус у спекотний день, який може приготувати кожен без особливих зусиль. Для цього потрібні:
рукола — 210 грамів;
м’якуш кавуна — 300-500 грамів;
фета — 100-130 грамів;
фіолетова цибуля — чверть однієї штуки;
оливкова олія — 2 столових ложки;
бальзамічний оцет — 2 столових ложки;
сіль та мелений перець за смаком.
Приготування салату розпочинається з процедури підготовки продуктів. Для цього потрібно добре промити руколу під проточною водою та обсушити її паперовим рушником. Кавун потрібно очистити від насіння, сир — нарізати кубиками, а цибулю — нарізати тонкими півкільцями.
Далі в окремій мисці потрібно змішати оливкову олію та бальзамічний оцет. Сюди ж варто додавати сіль та перець. Коли заправка буде готовою, потрібно з’єднати кавун, руколу, фету та цибулю з салатною заправкою, після чого добре перемішати.
Холодний суп з кавуна та огірків
Холодний суп з кавуна та огірків / фото ілюстративне
Вегетаріанський суп з кавуна та огірків має незвичайно легкий смак, який здатний освіжити кожного. Для його приготування потрібні:
м’якуш кавуна — 500 грамів;
свіжий огірок — 1-2 штуки;
зелена цибуля — 1 пір’їнка;
зелений перець чілі — 1 штука;
м’ята — 1 пучок;
лайм — 1 штука;
шампанський оцет — 2 столових ложки;
оливкова олія — 1 столова ложка;
морська сіль та мелений чорний перець за смаком.
Приготування відбувається наступним чином:
кавун потрібно очистити від кісточок, після чого дрібно нарізати. Також потрібно порізати огірок на маленькі кубики й порубати перець чілі, зелену цибулю та м’яту;
візьміть глибоку миску та змішайте всі інгредієнти, збризкавши їх соком лайма, оцтом та оливковою олією. Все варто перемішати;
отриманий мікс потрібно подрібнити за допомогою блендера до однорідної маси;
суміш варто процідити через дрібне сито та приправити все сіллю та меленим перцем;
перекладіть холодний суп до холодильника та почекайте годину.
Кавун на грилі
Кавун на грилі / фото ілюстративне
Незвичайна закуска з гриля може стати візитною карткою будь-якого відпочинку на природі. Для приготування кавуна на грилі потрібно:
кавун — 1 штука;
лайм — 1 штука;
мед — 4-5 столових ложок;
оливкова олія — 1 столова ложка;
морська сіль, м’ята чи базилік за смаком.
Спосіб приготування:
дрібною теркою потрібно зняти з лайма цедру та вичавити з нього сік. Його та цедру потрібно змішати з медом та олією;
кавун нарізати скибочками товщиною 2-3 сантиметрів, після чого їх потрібно змастити з обох боків маринадом з лайма та меду;
готуйте скибочки на розігрітому грилі по 2 хвилини з кожного боку;
отримані скибочки кавуна на грилі викладіть на тарілку та подавайте до столу.
Кавунове морозиво з йогурту
Кавунове морозиво / фото ілюстративне
Кавун ідеально підходить для приготування десертів з вишуканим смаком. Для приготування легкого кавунового морозива з йогурту потрібно мати:
м’якуш кавуна — 300 грамів;
жирний йогурт — 300 мілілітрів;
цукрову пудру — 80 грамів.
Спосіб приготування:
кавуновий м’якуш очистіть від кісточок. Наріжте кубиками, складіть в чашу блендера і перебийте в однорідне пюре;
в охолоджений йогурт насипте цукрову пудру і протягом 1 хвилини збивайте блендером на великих оборотах;
у йогурт вмішайте кавунову масу та збийте знову протягом 2 хвилин. Отримана маса повинна насититися бульбашками повітря;
викладіть заготівлю в лоток і поставте заморожуватися на 6-7 годин, регулярно збиваючи блендером;
для подачі викладіть в піалу кубики кавуна. Зверху — покладіть кілька кульок морозива.
Гаспачо з кавуна
Гаспачо з кавуна / фото ілюстративне
Традиційна іспанська страва, яка отримала назву гаспачо, має чимало прихильників по всьому світу. При цьому її досить легко модифікувати, створюючи неповторну варіацію делікатесу. Для приготування однієї з таких потрібно мати:
м’якуш кавуна — 350 грамів;
помідор — 1 штуку;
огірок — 1 штуку;
перець болгарський — 1 штука;
петрушку, оливкову олію, сіль та перець за смаком.
Спосіб приготування:
м’якуш кавуна наріжте на невеликі шматочки, видаливши всі зернинки;
далі потрібно зняти шкірку з огірка й помідор. (для останнього потрібно занурити помідор в кріп на кілька секунд, поки шкірка не лопне, а потім відразу покласти в холодну воду);
овочі переріжте навпіл. Частину з них потрібно нарізати на маленькі кубики. Іншу — разом з кавуном і подрібненою петрушкою кладемо в блендер і подрібнюємо. Пюре потрібно посолити й поперчити;
подавати гаспачо потрібно в склянках, куди спершу треба викласти на дно подрібнені овочі, а потім залити їх пюре.
Електронний студентський квиток став одним із перших цифрових документів у застосунку “Дія” після його офіційного запуску. Юридичну силу цей документ отримав ще у 2019 році — тоді Кабінет Міністрів визнав електронні посвідчення такими, що мають повноцінний правовий статус. Втім, не всі студенти стикаються з безпроблемним завантаженням студентського у застосунок.
Детальніше про те, як додати студентський квиток до “Дії” та з якими технічними нюансами може зіштовхнутися користувач — у матеріалі Бахмут IN.UA.
Студентський квиток у “Дії”
У “Дії” можуть бути створені цифрові студентські квитки. Їх формують на основі пластикового документа державного зразка, який внесений до відповідного державного реєстру. Якщо ці дані є в реєстрі, документ має автоматично відображатися у застосунку.
Цифровий студентський квиток має таку ж юридичну силу, як і пластиковий, і надає доступ до всіх стандартних пільг та прав:
посвідчення особи та підтвердження статусу студента;
пільговий проїзд у міському, приміському та міжміському автотранспорті, а також на залізниці;
знижки на відвідування музеїв та інших культурних установ;
інші знижки, передбачені для студентів.
Крім того, документ можна “шерити” — надсилати на запит іншим особам або організаціям, наприклад, при заселенні до гуртожитку, бронюванні квитків чи проходженні контролю в дорозі.
Кому може бути недоступний студентський у “Дії”
Цифрова версія студентського квитка може буде недоступна у деяких випадках. Зокрема, студентам-заочникам, які не замовляли паперовий документ, цифровий варіант може бути недоступним. У такому випадку потрібно подбати про наявність студентського квитка державного зразка — стандартного синьо-білого пластику з жовтими літерами або комбінованого варіанту у вигляді банківської картки.
Якщо у студента на руках документ у формі “книжечки” чи будь-якого іншого неофіційного формату, то його теж потрібно замінити на аналогічний у форматі картки.
Поширені проблеми при підвантаженні документа
Навіть якщо у студента є дійсний студентський квиток, іноді він може не з’являтися у “Дії”. Причин може бути кілька.
Одна з найпоширеніших — відсутність фото у реєстрі. У такому разі варто звернутися до деканату, де мають оновити персональні дані в ЄДЕБО (Єдина державна електронна база з питань освіти).
Інша поширена помилка — некоректні ПІБ або РНОКПП (ідентифікаційний код). Якщо через банк, що використовується для авторизації в “Дії”, дані передаються неправильно, система не зможе підтягнути документ. У такому випадку варто авторизуватися через інший банк або звернутися до фінансової установи для уточнення особистих даних.
Інколи виникають проблеми з відсутністю факультету, спеціальності чи групи. Це не критично, адже електронний документ і без цих даних вважається офіційним, якщо містить основні дані.
Читайте також:
У “Дія”запустили цифровий простір для ветеранів та їх родин: які функції доступні
Кавун — це справжній смак літа, перед яким важко встояти. Цю відому ягоду із соковитим м’якушем полюбляють їсти в самостійному вигляді, однак з неї можна […]
Електронний студентський квиток став одним із перших цифрових документів у застосунку “Дія” після його офіційного запуску. Юридичну силу цей документ отримав ще у 2019 році […]
Бахмутянка Ірина Тесленко поділилась спогадами про Солоний карʼєр на виїзді з Бахмута. З дозволу авторки, редакція публікує текст. *** Є одне на світі озеро, з […]
Громадська організація “Кенгуруш” — проєкт, який активно допомагає малозабезпеченим родинам, багатодітним сім’ям та внутрішньо переміщеним особам в різних регіонах України, надсилаючи їм гуманітарну допомогу поштою. […]
Українські військові продовжують знищувати рідкісне озброєння, яке росіяни залучають до війни проти України. Цього разу під ударом опинилася північнокорейська самохідна артилерійська установка М1989/М1991 “Коксан” Про […]