Попри інтенсивні наземні атаки, російські війська не досягли помітних територіальних здобутків на Сіверському напрямку та поблизу Часового Яру за минулу добу.
На Сіверському напрямку, на північний схід від Бахмута, росіяни продовжували наземні атаки поблизу Спірного (на південний схід від Сіверська), а також поблизу Роздолівки та Званівки (на південь від Сіверська). Однак, за даними ISW, підтверджених змін лінії фронту на цій ділянці не було.
Бої за Часів Яр
Ситуація залишається напруженою в районі Часового Яру, де російські сили намагаються прорвати українську оборону. Росіяни продовжували штурмові дії на північ, схід та південний схід від Часового Яру в районах Григорівки, мікрорайонів Новий та Канал, а також біля Кліщіївки та Андріївки.
За повідомленнями, поблизу Часового Яру залучені підрозділи російського 58-го батальйону спецпідрозділу ГРУ та 200-ї мотострілецької бригади 14-го армійського корпусу Ленінградського військового округу.
Українські захисники тримають оборону Часів Яру. Попри постійний тиск ворога, бійці утримують позиції та не допускають подальшого просування рф. У битві за Часів Яр росіяни зазнають значних втрат.
Про ситуацію в місті розповіли бійці 24-ї ОМБр імені короля Данила.
Що відбувається в Часів Ярі: огляд ситуації
На сьогодні в Часів Ярі тривають бої. Українські захисники тримають оборону, попри постійний тиск.
Окупанти продовжують штурмувати малими піхотними групами. Вони ховаються в руїнах і лісосмугах, використовуючи несприятливі погодні умови. Разом з цим росіяни застосовують і техніку — мотоцикли, квадроцикли і броньовики.
У боях за Часів Яр окупанти зазнають значних втрат. Лише протягом минулого тижня ворожа армія втратила:
98 людей вбитими та 48 — пораненими;
299 БПЛА різних типів;
4 артилерійські системи (2 знищено і ще 2 пошкоджено);
1 реактивну систему залпового вогню;
1 танк;
1 бронемашину;
12 одиниць автомобільного та мототранспорту (5 знищено, 7 пошкоджено);
Готовий підбиваний борщ із Роздолівки / фото Соледарської міської ради
Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них оселилася в селі Роздолівка, що на Донеччині. Разом із побутом, вишивками, піснями та іконами бойки привезли й власну традиційну кухню. Одним із таких збережених скарбів став підбиваний борщ — страва, яку досі готують у родинах переселенців.
Детальніше про страву та спосіб її приготування розповіли представники Соледарської міської ради.
Підбиваний борщ із Роздолівки
У 2022 році культура приготування українського борщу була включена до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, як елемент, котрий об’єднує численні регіональні варіанти. У їх число входить й підбиваний борщ із Роздолівки — унікальну культурну традицію бойків, переселених із території Польщі до України у 1951 році.
“У борщу — тепло рідної землі, ніжність сметани, аромат домашнього м’яса і глибокий бордовий колір буряка. У регіоні Бойківщини та на Прикарпатті такий варіант борщу мав статус святкового чи “особливого” — на весіллях, гостинах, родинних урочистостях“, — вказують представники Соледарської міської ради.
Підбиваний борщ вирізняється своєю рідкою консистенцією — у багатьох версіях страва не містить картоплі чи капусти, тому більше нагадує наваристий суп-бульйон. Його інша особливість — у заправці, так званій “підбивці”: сметанно-борошняній емульсії з молоком, яйцем чи кисломолочними інгредієнтами, яку додають під час варіння. Саме вона надає борщу ніжності, м’якості й характерного світло-бордового відтінку.
Як приготувати підбиваний борщ із Роздолівки
Спершу треба ретельно промити куряче м’ясо. За потреби замочіть на 15–20 хвилин у теплій воді, щоб зменшити солоність. Потім покладіть його у велику каструлю з приблизно чотирма літрами води, доведіть до кипіння, зніміть піну, зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні близько 1–1,5 години. Наприкінці варіння додайте лавровий лист, кілька горошин чорного перцю та сіль.
Далі йде підготовка овочів. Треба очистити та нарізати його тонкою соломкою, цибулю — дрібними кубиками. На сковороді розігрійте олію або смалець і обсмажте цибулю до прозорості. Буряк окремо відваріть у невеликій кількості води, додавши трішки оцту — це допоможе зберегти насичений колір і додасть легкої кислинки.
Приготування заправки — “підбивки” також займає далеко не останню роль. Для її створення потрібно у мисці з’єднати свіжу сметану або вершки з невеликою кількістю борошна та молока (за потреби), перемішати до однорідної маси. Додайте яйце або лише жовток і збийте вінчиком чи міксером до отримання ніжної емульсії.
Коли бульйон буде готовий, вийміть м’ясо, за бажанням процідіть рідину й поверніть у каструлю. Додайте відварений буряк, дайте борщу покипіти ще 5–7 хвилин. Потім поступово, тонкою цівкою, вливайте сметанно-борошняну заправку, постійно помішуючи. Варіть на мінімальному вогні, не допускаючи сильного кипіння, щоб борщ не розшарувався. Додайте обсмажену цибулю й доведіть до готовності протягом кількох хвилин.
В кінці потрібно дрібно нарізати зелень (кріп, петрушку) й додати її до борщу, одразу знімаючи його з вогню.
Українські захисники тримають оборону Часів Яру. Попри постійний тиск ворога, бійці утримують позиції та не допускають подальшого просування рф. У битві за Часів Яр росіяни […]
Переселення бойків із території Польщі до України. Тисячі родин, серед яких мешканці села Ліскувате, залишили рідні домівки та переїхали на нові землі. Частина з них […]
Росіяни вчергове викрали ікони з Бахмута, які, ймовірно, знаходилися у Свято-Миколаївському храмі у східній частині міста. Про це повідомили російські ЗМІ. Росіяни викрали ікони з […]
У російських пропагандистських каналах з’явилося нове відео з тимчасово окупованого Бахмута. В об’єктив окупантів потрапила вулиця Незалежності — одна з центральних магістралей міста. Редакція публікує […]
Більші ніж 4,6 млн українців отримали статус внутрішньо переміщених осіб і не можуть повернутися у власні домівки чи то через окупацію, чи то через руйнацію […]