У Бахмуті легко відкрити бізнес та важко розвиватись, – опитування підприємців

Семаковська Тетяна 18:51, 25 Листопада 2021

241178717 5175112779170150 6881490149717515618 n 6fbc2В опитуванні, де взяли більше 7500 тисяч підприємців із 45 міст України,  бахмутські підприємці зазначили, що швидко відкрили бізнес і отримали консультації, знають як знайти інформацію по бюджету і місцевим регуляторним актам, та основним ризиком назвали низьку платоспроможність населення. На основі опитування сформований Індекс конкурентоспроможності міст-2021 (ІКМ). Бахмут є лідером Донецької області та посів п’яте місце в Україні за цим рейтингом. Аналіз ситуації у бізнес-середовищі прифронтового Бахмута та України загалом, – публікує сайт «Остров».

Про що свідчить високий ІКМ і навіщо проводилось дослідження?

Створення сприятливих умов для розвитку підприємництва є необхідною складовою розвитку економіки у державі – малий та середній бізнес створює робочі місця і наповнює бюджет. Так у Бахмуті малий бізнес забезпечує близько двох третин робочих місць. Крім цього сприятливе бізнес-середовище, де діють зрозумілі і рівні для всіх правила гри, – одне з завдань реформ в Україні і необхідна передумова на шляху інтеграції до Євросоюзу.

«Бахмут не єдине місто, яке отримало високі результати ІКМ. Наприклад, Маріуполь знаходиться на 8-ій сходинці рейтингу. Окрім цього жодне місто Донецької або Луганської областей не має низьких результатів. Це, зокрема, свідчить, що бізнес та громадськість в цілому оптимістично дивляться в майбутнє. Та є хорошим знаком щодо можливостей відновлення регіону», – пояснює Євген Ангел старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

241180298 5175112752503486 4928060434042680292 n 08032

Рейтинг також може слугувати орієнтиром для компаній, які готові відкривати підприємства в Україні, але ще не визначилися з локацією.

«Високий рейтинг Бахмута свідчить про те, що в громаді можна безперешкодно не лише відкрити бізнес, але й у подальшому стабільно розвивати своє підприємство», – пояснює начальниця відділу територіального розвитку Управління економічного розвитку Бахмутської міської ради Ірина Гоцуленко.

Важливо, що Індекс конкурентоспроможності – є незалежною оцінкою якості ділового середовища, яка визначалася неурядовими організаціями.

«Високий результат Індексу може допомагати в пошуку інвесторів для регіону, коли на національному рівні будуть створені умови для інвестицій на сході України. Окрім цього високі результати є вагомим індикатором позитивних змін для міжнародних донорів, які спрямовують значні зусилля на підтримку місцевих громад», – додає аналітик Євген Ангел.

Як і хто проводив дослідження?

Дослідження «Індекс конкурентоспроможності міст» проводилося вдруге. У 2020 році було досліджено Київ та 23 адміністративні центри. У 2021 році вперше були оцінені міста, які не є адміністративними центрами регіонів. Дослідження покрило 45 найбільших міст України. Всього опитано майже 7,5 тисяч респондентів (керівників підприємств та фізичних осіб-підприємців),  при цьому в кожному місті опитано щонайменше 100 респондентів. Опитування проводилось дослідницькою  компанією  «Info  Sapiens» методом комп’ютеризованих телефонних інтерв’ю, кандидати обирались випадковим чином.

Збір  статистичних  та адміністративних даних здійснено ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій». Дослідження проведено за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Конкурентоспроможна економіка України».

Методологія складання індексу економічного врядування була вперше впроваджена у 2005 році у В’єтнамі, потім застосовувалася у різних країнах світу. Перед використанням в Україні була адаптована під місцеві особливості. ІКМ складається з десяти компонентів, кожний з яких за необхідності ділили на декілька вимірів. Детальніше вивчити результати дослідження можна на сайті Інституту політичних досліджень та економічних результатів. Звіт складається з опису методології та аналітиці по кожному місту.

Розберемо детальніше ці компоненти і загальні висновки.

Місяць на запуск бізнесу

Перше місце Бахмут отримав по критерію «Започаткування бізнесу», оскільки, найбільша кількість підприємців відмітили, що отримували консультації або будь-яку іншу допомогу під час держреєстрації бізнесу. За цим показником також оцінювали час витрачений на реєстрацію, чи отримання дозвільних та реєстраційних документів. Опитані зазначили, що на запуск бізнесу в Україні потрібен у середньому один місяць – це час від моменту подачі документів на реєстрацію до моменту продажу першого товару. Цікаво, що найгірші результати по цьому показнику мають найбільші міста в Україні – Дніпро, Харків, Київ, Одеса.

віктор 3bedf

Віктор Зіпір також очолює найбільшу в Бахмуті волонтерську організацію «Бахмут Український», яка утворилася в 2014-му році і досі допомагає військовим, займається національно-патріотичним вихованням. Фото з профілю Віктора Зіпіра у Фейсбуці

Мешканець Бахмута Віктор Зіпір став підприємцем у 1994 році. Власник невеликого підприємства «Піонер», яке займається поліграфічними послугами, виготовленням та продажем сувенірної продукції та реклами, на наше прохання ознайомився з методологією ІКМ та виразив свої думки.

«Люди відмічають високі витрати на ведення бізнесу, в тому числі й на вивчення регуляторних актів місцевого рівня. Я з цим згоден. Так першу консультацію ти отримаєш але цієї консультації початкової не вистачає, можливо, тому що вона не повна. Має бути повний спектр якихось підготовчих лекцій. Консультації для підприємців мають бути на постійній основі, нові питання обов’язково виникнуть», – вважає Віктор Зіпір.

Керівниця ГО «Агенція зі сталого розвитку та інновацій», підприємниця Олена Сезоненко вважає, що у Бахмуті місцева влада працює на достатньо високому рівні, та на її думку настав час створення особливих умов, що будуть робити громаду конкурентоспроможною та інвестиційно привабливою. Це шлях впроваджень індивідуальних програм підтримки інноваційного бізнесу.

«По великому рахунку, при однаковому законодавстві підприємці будь-якого міста в Україні знаходяться в рівних умовах при започаткуванні бізнесу. Муніципалітети навчилися виконувати діючи норми, але нам треба йти далі. Треба допомагати бізнесу вижити, розвиватись. Наприклад, можна допомогти скоротити витрати на опаленні. Зараз є багато сучасних технологій, але підприємці часто, не маючи оборотних коштів, обирають найдешевші часто небезпечні для екології котли», – зазначила Олена Сезоненко.

3 36f7c

Олена Сезоненко на Артзаводі Механіка під час Форуму з соціального підприємництва. Фото з профілю Олени Сезоненко у Фейсбуці

Результати дослідження показали, що значна частина власників бізнесу в Україні не має документів, які підтверджують право власності чи оренди на земельну ділянку. Лише у двох містах з 45-ти більше половини респондентів мають такі документи у Мукачево – 60,7% та у Бахмуті – 55,8%, причому в загальному опитуванні по Україні ця цифра складає 35%. Найгірша ситуація в Одесі і Харкові. У п’ятірку аутсайдерів також увійшов Київ, Дніпро та Бровари.

На думку Олени Сезоненко, високі результати по Бахмуту свідчать про сформований ринок послуг для реєстрації прав власності на землю та наявність розгалуженої інфраструктури державних і недержавних послуг, пов’язаних із процедурою оформлення власності на нерухомість. На активність місцевого ринку нерухомості за останні роки також вплинув військовий конфлікт та демографічні зміни.

«Бахмутська МТГ має ЦНАП та  значну кількість нотаріальних контор, землевпорядних і рієлтерських фірм, тож доступність до послуг місцевого населення досить велика із приєднанням старостинських округів до громади позитивні зміни будуть відбуватися і на цих територіях», – зазначає Олена Сезоненко.

У Бахмуті та Слов’янську більше ніж половина підприємців заявили про доступність інформації щодо місцевої нерухомості. У цих містах Донеччини, що посіли першу сходинку по критерію  «Прозорість та відкритість даних», бізнес також високо оцінив доступ до регуляторних актів та інформації щодо місцевого бюджету. Натомість найгірші результати показали Умань та Херсон. Наприкінці рейтингу також опинились Полтава, Одеса, Харків та Краматорськ.

«Теоретично документи можна знайти на сайті міськради, але це не каже, що вони повною мірою дадуть відповідь на наші запитання. І потім йдемо кабінетами, починаємо розпитувати: «Ось тут на сайті у вас рішення сесії, я правильно його зрозумів?», а тобі відповідають: «Ні – не правильно». Начебто всі дані по земельним ділянкам відкриті, а коли, наприклад, люди звертаються з питанням, яку землю можна взяти, у відповідь кажуть: «А ми так не говоримо, скажіть, яка ділянка вас цікавить». Тобто щоразу потрібно ходити з такими запитами: цю можна – ні, а цю можна – ні не можна», – каже Віктор Зіпір.

32 4406b

 

Більше чверті доходів на оподаткування

На сплату податків, включаючи єдиний соціальний внесок опитані підприємці та компанії витрачають 26,5% річного доходу. У малого та середнього бізнесу ці цифри вищі ніж у макро- та великого бізнесу. Найвищий рівень обтяжливості місцевих податків і зборів відмітив бізнес Бахмута і Запоріжжя. Найменш обтяжливими податки виявились для підприємців Шостки, Бердичева та Мукачево. Загалом лише 8% опитаних підприємств та компаній отримували пільги зі сплати місцевих податків і зборів протягом двох попередніх років.

Частота і тривалість перевірок збільшується зі зростанням бізнесу. На спілкування з інспекторами один бізнес витрачає трохи більше тижня на рік. Найвища і найнижча вартість місцевих врегулювань зафіксована у двох найбільших містах Донецької області – перше місце у Маріуполя, найнижча позиція у Краматорська.

Щодо ризиків ведення бізнесу у Бахмуті більше половини підприємців зазначили, що головною перешкодою є низька купівельна спроможність населення. Підприємець Віктор Зіпір пояснює, що до війни купівельна спроможність його клієнтів була вищою. Люди більш-менш стабільно планували витрати, наприклад, раз на рік замовляли фотоальбоми. Декілька років з початком війни взагалі було не до цього, епідемія коронавірусу погіршила ситуацію – підприємство опинилося на межі виживання. Дуже просів рекламний бізнес. Сувенірна продукція ще якось тримається, мабуть, тому, що в місті великий трафік військових.

«Якби було більше оборотних коштів, ми могли б якось справлятися з податковим навантаженням, з хабарами. Грубо кажучи, ми не заробляємо кошти, які ми могли б витратити на бухгалтера чи юриста, які б допомогли розібратися з регуляторними актами та оподаткуванням. Коштів не вистачає – ми стаємо самі за прилавок і у нас не вистачає часу, щоб проаналізувати свій бізнес. А поки ми працюємо, нам ніколи заробляти гроші. Найняти людей ми не можемо, бо хоча б «мінімалку» треба платити кожному працівнику. Відповідно, створюється замкнене коло», – констатує Віктор Зіпір.

На першому місці за критерієм «Неформальні платежі та корупція» опинився Маріуполь. Гарні показники також у Бердянська, Вінниці, Хмельницького та Києва. Загалом 10% керівників опитаного бізнесу вказали, що мали ситуації пов’язані з неофіційними платежами при взаємодії з міською владою. Найгірші показники – Рівне, Одеса, Запоріжжя, Полтава, Черкаси. Представники бізнесу вказали, що витрачають на неофіційні платежі у середньому 6,7% річного доходу, а найбільш корумпованою є сфера будівництва.

241178717 5175112779170150 6881490149717515618 n 6fbc2

Щоб зберегти власність та фінанси, протидіяти рейдерським захватам український бізнес встановлює відповідне обладнання, залучає охорону, захищає свої інтереси у суді та користується послугами структур, які «кришують» бізнес. Найбільші витрати та збитки у сфері безпеки відзначили підприємці Кам’янського, Одеси, Полтави, Рівного та Кривого Рогу.

Бахмут виявився одним з лідерів у сфері «Безпека ведення бізнесу». Тут один з найменших відсотків підприємців зазнали втрат через вимагання, крадіжки, вандалізм, підпал, пограбування або інші злочини. Загалом 13% опитаних бізнесів несли збитки по таким злочинам за останні два роки. Окрім того, у Бахмуті, Конотопі, Нікополі, Лисичанську, Маріуполі найменше підприємців вважають, що їх конкуренти ведуть бізнес «у тіні». Натомість, по загальному опитуванню 42% власників бізнесу вважають, що їх конкуренти працюють у «тіні».

«Цей напрямок також включає торгівлю контрабандою. Я так розумію, що у нас близько 80% нерозмитненого товару, це ми бачимо за своїми постачальникам. Наразі, піднімаються ціни на сировину – на дерево, наприклад, тому що прикриваються потоки контрабанди нерозмитнених товарів. Якщо хтось може собі дозволити працювати без документів, звичайно, він може поставити низьку ціну, і ми не зможемо конкурувати – змушені будемо також брати товари без документів або закриватись. Крім того, якщо на вході не має документів, отже, і на виході підприємці змушені шукати способи приховати від податків свої обсяги продажу – одне порушення породжує інше», – зазначає власник малого бізнесу Віктор Зіпір.

У Бахмуті відмічають «дуже значні» та «значні» можливості участі в розробці місцевих стратегічних документів (стратегій, програм, планів тощо). Високо оцінили у місті й частоту проведення консультацій щодо прийняття нових або зміни чинних регуляторних актів. Загалом більше половини опитаних підприємців вважають, що консультації з бізнесом по питанню прийняття нових регуляторних актів та рішень, що стосуються бізнесу, проводяться рідко або не проводяться зовсім.

За критерієм «Ресурси для розвитку» оцінювали три виміри – людські ресурси, фінанси і та інфраструктурні ресурси, наявну інфраструктуру підтримки бізнесу. Лідерами стали обласні міста західної України – Хмельницький, Івано-Франківськ та Львів. У першу десятку не потрапило жодне місто Донецької області, 13-ту сходинку посів Маріуполь, 20-ту Краматорськ, 27-му Слов’янськ, 32-гу Бахмут. Загалом те, що недостатня підготовка місцевої робочої сили створює перешкоди для розвитку бізнесу, зазначили 67% опитаних фірм та підприємців.

2 318a4

У магазині Вікторії Лещінер можна купити свіжі квіти, смачну каву і десерти. Фото з архіву Вікторії Лещінер

Підприємниця з Бахмута – власниця кафе і квиткового магазину Вікторія Лещінер каже, що проблема з кадрами існує в декількох вимірах. Це не лише відсутність професійних кадрів з якою можна працювати – навчати людей, не можливо вплинути на відтік молоді з міста. Яким би красивим і комфортним не був Бахмут, цього мало, молоді люди хочуть працювати в сучасних умовах, з високою оплатою, тому виїжджають у Європу. Якщо раніше студенти їхали навчатися у великі міста і залишались там, то зараз молодь їде на низько кваліфіковану роботу, бо у місті вони не можуть заробити 20-25 тисяч гривень.

«Зрозуміло, що у нашому місті складно знайти професійних флористів та баристів. Зі мною працює флористка, яка у цій сфері вже багато років, але такі люди задихаються у маленьких містах. Ми їй допомагаємо, благо, що з’явилося багато хороших курсів онлайн та офлайн, на цей ринок в Україну заходять європейські компанії. Вчимося, нікого не чекаємо, хоча це дорогі процеси – іншого шляху немає», – відмічає підприємниця.

Власниця бізнесу також каже, що для досить багато часу треба приділяє мотиваційним питанням, щоб люди відчували себе частинкою команди, розуміли, що від них багато залежить.

Відповідно до ІМК, лише 9% опитаних українських підприємств отримували послуги від міської ради по підтримці бізнесу, а 47% – не знають чи є в їхньому місті центр підтримки бізнесу.

На думку, Вікторії саме зараз, коли місцевий бізнес знаходиться у вразливому положенні, оскільки, платоспроможність населення дуже низька і залишається мало можливостей для розвитку, а останні можливості забирає конкуренція з крупними супермакетами та гіпермаркетами, у цей процес має втрутитись саме місцева адміністрація.

«Великий бізнес негативно впливатиме на розвиток малого та середнього, тому потрібні якісь пільги підприємцям, які тут живуть та розвивають місто, бо нормального кредитування немає – відсотки дуже високі. Заходять монстри, наприклад, незабаром відкриється “Епіцентр”. Для клієнта це круто сучасно, зручно. Вони стоять на 10-20 голів вище за місцеві. Можливо, маленькі магазинчики і залишаться, але не розвиватимуться», – підкреслює Вікторія Лещінер.

Реалізація стратегії підтримки малого та середнього бізнесу у більшості міст покладено на міську владу та Центр зайнятості. На думку Олени Сезоненко, цей показник свідчить про високу оцінку зусиль цих установ у напрямку підтримки підприємців. Натомість активність самого бізнесу у об’єднанні підприємців та ініціативних груп у процесах промислово-інноваційного розвитку наразі є недостатньою:

«Ці процеси можна вдосконалити шляхом створення  діалогових платформ з органами місцевого самоврядування та усіма зацікавленими сторонами задля прикладання спільних зусиль з розвитку кадрів, створенню проектів сприяння розвитку інновацій та екологічних ініціатив, надання пільг, розвитку іншої проектної діяльності, доступу до фінансових інструментів. Бо саме підприємництво є рушійною силою розвитку територій громад».

За результатами опитування 43% суб’єктів підприємницької діяльності впроваджували нові технології, рішення або продукти протягом 2019-2020 року. Співпраця з науково-дослідницькими установами та впровадження інновацій відображена у критерії «Підтримка інновацій». На першому місці по цьому показнику опинився Львів, з міст Донецької області лише Маріуполь увійшов до десятки лідерів. Бахмут займає передостаннє місце. Як рекомендація у просуванні цієї сфери у звіті ІКМ зазначено проводити виставки, форуми, конкурси стартапів, допомагати формувати кластери.

Як покращити результати?

Більшість визначених проблем є типовими і не залежать від розміру та географічного розташування міста. Подолання цих труднощів вимагає спільних дій на місцевому, регіональному та національному рівні. Першочергові рекомендації надані для вирішення проблем як кожному місту так і загалом по Україні і це може допомогти бізнесу в просуванні важливих змін у громаді.

 «Одним з завдань дослідження є стимулювання місцевої влади у створенні умов сприятливих для розвитку бізнесу. Міськрада бачить, які напрямки роботи мають бути пріоритетними», – зазначив старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Євген Ангел.

У Бахмутській міській раді зазначили, що вже звернулися до представників програми «Конкурентоспроможна економіка України», в межах якої відбувалось дослідження, з проханням надати експертну підтримку для покращення слабких показників – «Податки та збори», «Вартість дотримання законодавства», «Можливості для розвитку». Наразі очікують відповіді щодо підтвердження участі в програмі.

Що стосується національного рівня, то під час презентації ІКС начальник правління конкурентної політики Мініекономрозвитку, торгівлі та сільського господарства України, Олександр Білянський  зазначив, що отримані «живі» дані планують використовувати при формуванні політики для поліпшення ведення бізнесу.

Важливо, також щоб і бізнес зі свого боку об’єднувався в асоціації та відстоював свої інтереси, просував важливі зміни у громадах.

12 страв на Святвечір 2025: повний список, що приготувати до святої вечері

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 13 Грудня 2025
Кутя / фото з Вікіпедії

Святвечір — це унікальна християнська традиція, яка передує Різдву, яке в Україні святкуватимуть 25 грудня. Цієї дати вірянини готуються до святкування, збираючись всією родиною за святковим столом. Ця традиція супроводжується іншою — тим, що до свята традиційно готують 12 пісних страв.

Редакція Бахмут IN.UA ділиться власною добіркою страв, які варто приготувати на Святвечір у 2025 році

12 пісних страв на Святвечір

Святвечір є одним із найважливіших родинних обрядів різдвяного циклу. Центральне місце цього вечора займає святковий стіл, на якому традиційно подають 12 пісних страв. Ця традиція формувалася століттями та поєднує дохристиянські уявлення з християнською символікою.

Історики та етнологи пояснюють, що спочатку кількість страв не була чітко визначена, проте поступово в українській культурі усталилося число 12. Воно символізує:

  • 12 апостолів — ближніх учнів Христа;
  • 12 місяців року — завершення та початок нового циклу;
  • повноту та достаток, що має увійти в дім у новому році.

Традиція остаточно зміцнилася з розвитком християнства, коли Святвечір став підготовкою до Різдва й мав відзначатися постом і стриманістю.

Сам святковий стіл має свої особливості. Усі святвечірні страви є пісними, оскільки до появи першої зірки триває строгий піст. Основою меню є зерно, овочі, гриби, мед, горіхи, сушені фрукти — продукти, що мають давні символічні значення. 

Головною стравою столу стає кутя, яка символізує життя, відродження, єдність родини та поминання предків.

Як приготувати кутю до Святвечора

Кутя / фото Євген Клопотенко

Кутя — це головна страва на Святвечір. Вона має глибокий символічний зміст, адже пшениця, як зерно, щороку оживає, тому є символом вічності. Її традиційно готують з пшениці та додають до неї мед, горіхи та родзинки. Редакція Бахмут IN.UA пропонує приготувати варіацію українського шеф-кухаря Євгена Клопотенко. Для її приготування знадобляться:

  • 250-300 грам пшениці;
  • 4 склянки води;
  • 100 грамів кураги;
  • 50 грамів волоських горіхів;
  • 50 грамів родзинок;
  • 50 грамів соняшникової олії;
  • 2-3 столових ложки меду;
  • 2 столові ложки маку;
  • 1 штука лимону з цедрою й соку;
  • 1 сантиметр кореня імбиру.

Для приготування куті помийте 250–300 грам пшениці та залийте 4 склянками води. Варіть на невеликому вогні 30–40 хвилин до готовності. Ще в теплу кашу додайте 50 грамів вершкового масла, якщо готуєте щедру кутю, або 2 столові ложки соняшникової олії, якщо страву пісну. Так смак буде більш насиченим і збалансованим.

Підготуйте наповнювачі: наріжте 100 грамів помитої чи розпареної кураги невеликими кубиками, після чого додайте її разом із 50 грамів родзинок у теплу пшеницю з олією чи маслом. Далі всипте 2 столові ложки маку та приблизно 1 сантиметр кореня імбиру, натертого на дрібній тертці.

Коли основні інгредієнти з’єднані, додайте жменю крупно подрібнених волоських горіхів і перемішайте кутю так, щоб усі компоненти рівномірно розподілилися. Добре помийте лимон, обсушіть і натріть його цедру на дрібній тертці, а потім додайте до страви 2–3 столові ложки меду та підготовлену цедру.

Після цього видавіть 1–2 столові ложки лимонного соку, влийте його у кутю та знову перемішайте. Страву слід залишити мінімум на дві години, щоб вона настоялася. Після цього кутю можна подавати у красивій мисці, ставлячи її в центр святкового столу.

Узвар

Український узвар / фото з Вікіпедії

Узвар, або компот із сухофруктів — традиційний напів святкового стола кожної української сім’ї на Різдво. Він символізує очищення тіла та душі.

Для його приготування знадобиться:

  • 3 літри води;
  • 200 грамів сушених яблук;
  • 200 грамів меду або цукру;
  • 100 грамів сушених груш;
  • 100 грамів чорнослив;
  • 100 грамів сушених ягід шипшини або родзинки (за бажанням);
  • цедра лимона чи апельсина.

Для приготування узвару сушені фрукти та ягоди або готовий набір необхідно викласти у друшляк та ретельно промити під проточною водою. Після цього інгредієнти варто перекласти у велику каструлю та залити трьома літрами води. Напій треба варити на маленькому вогні протягом 30 хвилин під кришкою. Далі необхідно зняти узвар з вогню, додати три бутони гвоздики та одну столову ложку маку, добре перемішати і залишити вистигати.

Коли узвар охолоне до теплого стану, в нього можна додати мед, після чого слід розмішати до повного розчинення. Кількість меду можна регулювати за смаком. Далі узвар слід охолодити і подати до столу.

Вареники з капустою та вареники з картоплею

Традиційні вареники / фото з Вікіпедії

Пісні вареники з картоплею чи капустою обов’язково мають бути на різдвяному стіл, адже вони символізують достаток та ситість усієї сім’ї. 

Для приготування знадобиться:

  • 500 грамів борошна;
  • 500 грамів картоплі;
  • 1 невелика капустина
  • 250 мілілітрів води;
  • 2 цибулі;
  • 2 столові ложки картоплі;
  • сіль, перець.

Для приготування вареників із пісною начинкою насамперед потрібно приготувати тісто. Борошно слід просіяти, додати воду, сіль та олію, після чого вимісити круте тісто. Його накривають і залишають приблизно на годину, щоб воно стало більш еластичним та зручним у роботі.

Поки тісто відпочиває, слід приготувати начинку. Для цього треба почистити картоплю, відварити її та зробити пюре, приправивши сіллю та перцем за смаком, після чого дати йому вистигнути. Окремо дрібно слід нарізати капусту та тушкувати її.

Далі тісто необхідно розкачати і вирізати кружальця. У центр кожного необхідно покласти приблизно чайну ложку картопляної начинки та сформувати невеликі вареники. Далі у великій каструлі дововести воду до кипіння й опускати у неї вареники, варять близько п’яти хвилин, періодично помішуючи, доки вони не піднімуться на поверхню.

Готові вареники можна подавати до столу прикрасивши їх підсмаженою цибулею та змастивши олією.

Запечена скумбрія

Запеченка скумбрія / фото Євгена Клопотенко

Риба — це знак християн. Три рибини з однією головою або переплетені символізують Святу Трійцю. Так, як риба вільно плаває у воді, так і християни живуть повноцінним життям через купання у свяченій воді. Рекомендуємо приготувати запечену скумбрію, ніжність якої стане візитівкою будь-якого святкового столу.

Для її приготування знадобиться:

  • 2 скумбрії;
  • 1 цибулина;
  • половина лимона;
  • 2 столові ложки майонезу;
  • сіль, приправа для риби — за смаком.

Для приготування страви рибу необхідно добре вимити та випатрати. Далі її слід натерти спеціями для риби зовні, а всередині й залишити маринуватися на 30 хвилин. Після цього на черевці варто зробити глибокі надрізи, у які вставити кружальця цибулі та півкільця лимона. Зверху скумбрію необхідно змастити майонезом і запікати у духовці 20–30 хвилин при температурі 200 градусів, до готовності та рум’яної скоринки.

Різдвяний калач

Традиційний обрядовий калач / фото з Вікіпедії

Калач або колач — традиційний обрядовий хліб із білого борошна, випечений у формі кола із крученого й переплетеного тіста, з отвором посередині.

Для його приготування за традиційним рецептом знадобляться:

  • 450 грамів борошна;
  • 200 мілілітрів молока;
  • 50 грамів олії;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 1 чайна ложка дріжджів;
  • дрібка солі;
  • ванільний цукор;
  • жовток для змащування та мак для посипання.

Підігрійте молоко до теплого стану, додайте цукор і сухі дріжджі, перемішайте й залиште на 10 хвилин, щоб опара активувалася. Перелийте її у велику миску, додайте олію та борошно, замісіть м’яке тісто. Накрийте рушником і залиште у теплому місці приблизно на годину — воно має збільшитися удвічі.

Готове тісто розділіть на дві частини, сформуйте з них довгі валики, з’єднайте один край та заплетіть косичку. Надалі сформуйте калач у вигляді кільця з отвором посередині. Викладіть заготовку на деко з пергаментом і залиште ще на 20 хвилин для підростання. Перед випіканням змастіть виріб яйцем і посипте маком.

Розігрійте духовку до 180 градусів та випікайте калач 30–40 хвилин до повної готовності та рум’яної скоринки. Такий калач вийде ароматним і стане чудовою окрасою святкового столу.

Мариновані гриби

Мариновані гриби / фото Євгена Клопотенко

Гриби — це ще одна зі святкових страв до різдвяного столу, яка символізує подвійну природу Ісуса Христа: божественну (шляпка) та земну (ніжку).

Для приготування ніжних маринованих грибів потрібні:

  • 1 кілограм печериць;
  • 1 цибуля;
  • 70 мілілітрів оцту;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 1 столова ложка солі;
  • 3 лаврових листки;
  • духмяний перець горошком.

Ретельно промийте гриби та очистьте їх від усього бруду. У каструлі нагрійте 1 літр води й додайте кілька горошин запашного перцю, лаврове листя, сіль та дрібку цукру. Коли маринад закипить, покладіть у нього гриби та варіть 15 хвилин.

Після цього влийте оцет і продовжуйте варити ще близько 5 хвилин. Підготуйте стерилізовану банку, виклавши на її дно тонко порізану цибулю півкільцями. Поверх цибулі покладіть гриби та залийте їх гарячим маринадом. Залиште на добу, щоб смак повністю розкрився.

Через 24 години гриби будуть готові до подачі — пряні, хрусткі та з насиченим ароматом.

Пісний борщ

Пісний борщ / фото Євгена Клопотенко

Пісний борщ — унікальний рецепт, який поєднує в собі велику кількість різноманітних овочів. Він стане гарною прикрасою різдвяного столу.

Для його приготування знадобляться:

  • 3 літри води;
  • 700 грамів капусти;
  • 5 картопель;
  • 2 буряки;
  • 1 морква;
  • 1 цибуля;
  • половина болгарського перцю;
  • 3 столові ложки рослинної олії;
  • 2 столові ложки томатної пасти;
  • 1 столова ложка лимонного соку;
  • 2 чайні ложки цукру;
  • 2 зубчики часнику.

Спершу підготуйте основу: натріть буряк і моркву на крупній тертці або наріжте соломкою, а картоплю — кубиками. Поставте каструлю з водою на вогонь і одразу додайте картоплю.

Поки вона вариться, дрібно поріжте цибулю та перець, а капусту — тонкими смужками.

Окремо приготуйте заправку: на розігрітій рослинній олії обсмажте цибулю та моркву, додайте буряк, а за кілька хвилин — перець, томатну пасту та трохи води з каструлі. Тушкуйте овочі близько 15 хвилин, щоб буряк став м’яким і насиченим.

У каструлю викладіть нарізану капусту, доведіть до кипіння та проваріть 5–7 хвилин. Потім додайте в зажарку сіль, лимонний сік, цукор і часник — це підкреслить кисло-солодкий баланс. Перекладіть заправку до каструлі, перемішайте й залиште борщ тушкуватися під кришкою на дуже слабкому вогні ще 15 хвилин.

Далі рекомендуємо залишити борщ на кілька хвилин, щоб він став ще ароматнішим та глибшим на смак.

Пампушки

Святкові пампушки / фото Євгена Клопотенко

Пампушки — символ свята та солодкого життя.

Для їх приготування знадобляться:

  • 1 літр олії (для обсмаження);
  • 400 грамів борошна;
  • 200 грамів цукрової пудри;
  • 150 мілілітрів молока;
  • 80 грамів соняшникової олії;
  • 50 грамів цукру;
  • 30 грамів дріжджів;
  • цедра одного лимона;
  • варення чи мак для начинки.

Зробіть опару, розвівши дріжджі в теплій воді, додайте 2 столові ложки борошна та 1 столову ложку цукру і поставте суміш у тепле місце для бродіння на 15 хвилин. Просійте борошно та решту цукру в глибоку миску, влийте опару, додайте олію та цедру лимона і замісіть тісто. 

Залиште тісто в теплому місці на годину для підйому. Після цього розкачайте тісто і видавіть склянкою круги, у центр кожного покладіть начинку та накрийте іншою частиною тіста, защипавши краї. 

Готові пампухи викладіть на посипану борошном дощечку швом донизу і залиште на 10–15 хвилин для підйому. У глибокій каструлі або сковороді з товстим дном розігрійте 1 літр олії, коли на дні з’являться невеликі пухирці, опускайте по 3–4 пампухи і обсмажуйте з обох сторін до золотистого кольору.

Гарячі пампухи посипайте цукровою пудрою, при бажанні з додаванням ванільного цукру для аромату.

Тушена капуста з грибами

Тушена капуста з грибами / фото Євгена Клопотенко

На різдвяному столі капуста символізує єднання навколо однієї основи. Тому страв з капусти, як і з грибів, так багато на столі у Святвечір.

Для її приготування знадобляться:

  • 400 грамів свіжих грибів;
  • 2-3 моркви;
  • 1 капуста;
  • 1 штука цибулі;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль, перець;
  • олія.

Нашаткуйте капусту, наріжте гриби слайсами, натріть моркву на тертці та дрібно наріжте цибулю. Викладіть капусту у каструлю або глибоку сковороду, додайте 100 мілілітрів води та трохи олії і поставте на повільний вогонь. Додайте до капусти гриби, моркву, цибулю та лавровий лист і тушкуйте до готовності.

Голубці

Голубці / фото з Вікіпедії

Сама назва “голубці” вказує на символ — “голуба”, який вважається уособленням Святого Духа та миру.

Для їх приготування потрібні:

  • 1 капуста;
  • 150 грамів рису;
  • 10 штук шампіньйонів;
  • 1 цибуля;
  • 1 морква;
  • 2 столові ложки пасти;
  • сіль та перець.

З капусти зніміть верхній шар листя та виріжте качан. Занурте качан у окріп і поступово відділяйте листки один за одним, після чого зі зрізаних листків зніміть товсті прожилки. 

Відваріть рис, натріть моркву, а цибулю та гриби нашаткуйте дрібно, обсмажте овочі в олії, додайте рис, сіль, перець та томатну пасту і тримайте на легкому вогні ще 7–10 хвилин, потім остудіть начинку. Покладіть начинку в центр капустяного листка, заверніть листок рулетиком, підібгаючи кінці до середини, складіть голубці в каструлю, залийте водою до половини і тушкуйте під кришкою 40 хвилин.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Чи відмовлять у компенсації за зруйноване житло, якщо сім’я вже придбала нове: відповідь юристів

Семаковська Тетяна 11:00, 13 Грудня 2025
Кімната для проживання / ілюстративне фото, Pexels

Українські сім’ї, чиє житло було знищене внаслідок обстрілів, можуть отримати компенсацію від держави незалежно від того, чи придбали вони новий будинок після руйнування власним коштом.

Про це повідомили експерти з Юридичного порадника для ВПО.

Компенсація за зруйноване житло: чи відмовляють при купівлі нового дому

Як вказують в Юридичному пораднику для ВПО, право на компенсацію за знищене житло належить тому, хто був його власником на момент руйнування відповідно до правовстановлюючих документів. Законодавство не передбачає підстав для відмови лише через те, що сім’я після руйнування придбала інший будинок або має іншу нерухомість.

Власник повинен документально підтвердити право власності на зруйнований будинок. Якщо житло не було внесене до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, необхідно внести відповідні відомості, оскільки дані для подання заяви про компенсацію підтягуватимуться саме з реєстру.

Як подати заявку

Для отримання компенсації потрібно подати повідомлення про знищення житла та заяву через застосунок Дія або у ЦНАП.

Після цього місцева комісія проведе обстеження, внесе дані до Державного реєстру пошкодженого та знищеного майна і прийматиме рішення щодо компенсації. Власник зруйнованого житла має право обрати житловий сертифікат або кошти для нового будівництва.

Юридичний порадник для ВПО наголошує на важливості належної фіксації руйнування та внесення всіх даних до офіційних реєстрів, оскільки це є підставою для подальших міжнародних відшкодувань.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм

12 страв на Святвечір 2025: повний список, що приготувати до святої вечері

Святвечір — це унікальна християнська традиція, яка передує Різдву, яке в Україні святкуватимуть 25 грудня. Цієї дати вірянини готуються до святкування, збираючись всією родиною за […]

12:00, 13.12.2025 Скопіч Дмитро

Чи відмовлять у компенсації за зруйноване житло, якщо сім’я вже придбала нове: відповідь юристів

Українські сім’ї, чиє житло було знищене внаслідок обстрілів, можуть отримати компенсацію від держави незалежно від того, чи придбали вони новий будинок після руйнування власним коштом. […]

П’ятнадцять підлітків з Донеччини отримають шанс поїхати до США на конкурс винахідників

П’ятнадцять підлітків з Донеччини віком від 14 до 18 років зможуть пройти безплатне навчання за американською програмою винахідництва та отримати шанс у травні 2026 року […]

Важливо

Які медичні послуги можна отримати в бахмутській лікарні в Броварах: актуальний перелік

У Бахмутській лікарні в Броварах надають понад десяток послуг за пакетами медичної допомоги для відвідувачів. У закладі працює 68 лікарів. Які послуги за пакетами медичної […]

Експоліцейський з Покровська перейшов на бік рф: що відомо

Експоліцейський із Покровська у 2022 році виїхав на окуповану територію, вступив до російських силових структур і почав працювати на окупаційну владу. Прокуратура заочно повідомила йому […]