Талісман Соледара Солті об’єднує дітей та дорослих довкола пам’яті про місто

Микола Ситник 13:40, 3 Травня 2023

image2 0b052

У середині квітня відбулась презентація та перший онлайн-воркшоп у рамках проєкту «Salty — талісман Соледара». Цим займається команда проєкту Благодійного фонду «Соляна фортеця», яка прагне об’єднати краєзнавців, істориків та жителів Соледарської громади. Активісти планують спільними зусиллями створити листівки із зображеннями визначних місць рідного краю.

Реалізація проєкту

Зазначимо, що ініціатива «Salty — талісман Соледара» втілюється БФ «Соляна Фортеця» в рамках другої хвилі програми «ZMINA 2.0: Субгранти для культурних проєктів» фонду «Ізоляція» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Директор із розвитку фонду «Ізоляція» Михайло Глубокий повідомив редакції «Бахмут IN.UA», що в 2022 році планувалася реконструкція будинку культури в Соледарі, а також проведення там культурних, мистецьких та освітніх програм. Війна змінила плани, але нові культурні проєкти впроваджуються.

«На жаль, через збройну агресію російської федерації втілити оригінальний задум не вдалося, але ми домовились з представництвом Європейського Союзу, що перенаправимо все фінансування на підтримку населення, яке постраждало через війну. Власне, більшу частину коштів ми направили на допомогу громадам, але частку бюджету перенаправили також на створення нових культурних проєктів», — директор із розвитку фонду «Ізоляція».

Михайло 0b848Директор із розвитку фонду «Ізоляція» Михайло Глубокий. Фото: Facebook

Він додав, що ініціатива, яка спрямована на об’єднання людей та збереження історичної пам’яті ідеально підходить для програми фонду.

«Пріоритет — підтримка культурних ініціатив, які працюють з переселенцями та людьми, що постраждали через агресію росії. Також для нас важливо, щоб проєкти втілювались на території маленьких децентралізованих громад. Тому проєкт, націлений на роботу з людьми з Соледарської громади, що ставить собі за мету об’єднання людей, які були вимушені виїхати, а також збереження історичної пам’яті, ідеально підходить для пріоритетів нашої програми», — Михайло Глубокий.

За його словами, фонд «Ізоляція» виступає в ролі донора, а ідея та втілення проєкту «Salty — талісман Соледара» покладається на БФ «Соляна Фортеця».

«Представники команди БФ «Соляна Фортеця» подали заявку на підтримку, після чого вона пройшла через конкурс та оцінку від незалежних експертів. Після цього проєкт було відібрано для фінансування», — резюмував Михайло Глубокий.

Хто ж такий «Salty» і хто його створив?

«Salty» (Солті) — це казковий герой, який став талісманом Соледара. Цей образ вигадала художниця з Харкова Анастасія Оленченкова. Солті уособлює сіль, яку видобувають у Соледарі. За словами митця, ці малюнки вона створила не на замовлення, а просто від душі, бо черпає натхнення у простих речах.

Солті2 2b6f8Ось так виглядає казковий герой «Salty». Фото: Facebook anastasiia.ole

Анастасія Оленченкова — професійний дитячий ілюстратор, що з дитинства обожнювала мультики Дісней та Піксар. Наразі її основний напрямок в ілюстрації, пов’язаний із створенням цікавих персонажів та їх світів.

«Кожного року у жовтні для ілюстраторів всього світу починається місячний челендж, коли кожен день ми малюємо ілюстрації на певну тему. 17 жовтня була тема, яка звучала як salty — солоний. Я одразу вирішила, що намалюю «персонажа для нашої солі». Якраз перед тим за декілька місяців почалися бої за Соледар. Я хотіла це якось пов’язати, створити того, хто охороняє це місто та його сольові родовища. 

 

Я прагнула створити героя, який би втілив дух міста та був би стійким захисником своєї домівки і людей. Розглядаючи упаковку кам’яної солі «Артемсіль», я задумалась над тим, як би міг виглядати «Salty» та які властивості він може мати», — пояснила Анастасія Оленченкова.

Анастасія Оле c2410Дитячий ілюстратор Анастасія Оленченкова. Фото: Facebook

Художниця розповіла редакції «Бахмут IN.UA», що цей персонаж створювався для себе. Вона і подумати не могла, що «Salty» може хтось помітити. За її словами, чим більше про нього питають, тим більша в нього з’являється своя історія.

«Salty» — магічний герой, який живе у соляних шахтах Соледару. Персонаж дуже світлий, добрий, любить вишневі льодяники та розважати дітей за допомогою магії. Він має чарівний посох, що яскраво світиться біля великих покладів солі, і підказує шахтарям де слід працювати. Але коли «Salty» та всьому, що він любить загрожує небезпека, він здатен на неймовірні речі. У ньому більше сили, ніж здається на перший погляд», — додала Анастасія Оленченкова. 

Солті1 93603Чарівний посох «Salty». Фото: Facebook anastasiia.ole

Дівчина поділилася, що з радістю погодилася долучитися до проєкту «Salty — талісман Соледара».

«Коли я опублікувала малюнок в соціальних мережах, мене помітили активісти Соледара та запропонували взяти участь у проєкті. Не вагаючись, я прийняла пропозицію. Я в захваті від можливості втілити свою дитячу мрію — побачити, як мої творіння втілюються в життя і стають відомими. Поки ми на стадії планування, та незабаром я почну працювати над серією ілюстрацій. Я впевнена, що зрештою «Salty» підкорить серця багатьох!» — переконана Анастасія Оленченкова.

Разом із «Salty» на листівках зобразять 13 пам’яток Соледара

В межах ініціативи планується серія ескізів, серед яких будуть зображення різних історичних періодів, зокрема наслідків воєнних дій на території міста. Також митці створять світлину, яка символізуватиме перемогу та відбудову Соледара.

Менеджер Міжнародного благодійного фонду «Ізоляція» Наталя Тищук повідомила нам, що до створення листівок долучаться всі учасники проєкту. Організатори планують використовувати їх для презентації міста. На кожній листівці зобразять «Salty», який уособлює місто.

«Фактично вийде, що всі учасники будуть залучені до створення листівок, які надрукують. Наклад яких (ред. листівок) буде розповсюджений партнерським організаціям та ГО Соледарської громади. Також активні учасники матимуть змогу їх отримати. В мережі, на сторінці фонду «Соляна фортеця», будуть оприлюднені результати по завершенню. Також планується на основі зображень створення стікерів для використання в мережах. Організатори планують в подальшому ці листівки використовувати як промо міста, так і для виставок, присвячених Сходу», — повідомила Наталя Тищук.

Наталя 9aa10Наталя Тищук в офісі. Фото: «Ізоляція»

Наразі вже відомі локації, які зобразять на листівках. Так, шляхом голосування активісти, історики визначили 13 улюблених місць соледарців. До слова, спочатку запропонованих локацій було більше 30. 

Громада обрала наступні місця:

  1. Шахта.
  2. Шахта: підземний світ.    
  3. Школа №13. Відновлення будівництва після війни.      
  4. Спортивний комплекс із фонтаном, трояндами.   
  5. Пагорби «Юрчина гора».    
  6. Міський парк.
  7. Вулиця міста. 
  8. Храм.
  9. Стадіон.
  10. Провалля — солоні озера.
  11. Станція «Сіль».
  12. Зупинка, розмальована дітьми.
  13. Зруйнований дитячий садок.

Зазначимо, серед локацій будуть і зображення місць, які закарбувались в пам’яті та ті, які торкнулися найболючішого. Наприклад, знівечений дитячий садок. 

Читайте також: Соледар — місто каштанів й абрикосів: волонтерка Тетяна Кваша розповіла про життя спочатку

Діти в проєкті

До слова, малеча також долучиться до проєкту. Діти Соледарської громади придумають вислови до кожної з локацій міста.

«Завданням для дітей буде дібрати влучний опис, вислів до локації від імені героя. У такий спосіб «Salty» розповідатиме про ці місця. Вийде набір листівок, як своєрідний комікс з розповідей «Salty». Малюватиме листівки художниця Оленченкова Анастасія, яка й створила «Salty», — додала Наталя Тищук.

Наразі дітей Соледарської громади, віком від 6 до 15 років, запрошують взяти участь у онлайн-зустрічі в межах проєкту «Salty — талісман Соледара». Захід відбудеться 7 травня. Деталі за посиланням: https://www.facebook.com/events/243315661517640/

Оцінювання дитячих робіт

Судді оберуть вдалі роботи дітей до кожної локації окремо. До складу журі конкурсу запрошені активісти та письменники, серед яких: 

  • Галина Малик, 
  • Ольга Деркачова, 
  • Оксана Радушинська,
  • Сашко Дерманський.

Олександр повідомив про загибель свого брата Олега Дерманського, який боронив Соледар, тому для нього це особлива місія.

image1 a27b7Олег Дерманський, який захищав Соледар. Фото: надали організатори проєкту

«Попри важку втрату, ми цінуємо його рішення стосовно участі у складі журі. Завдячуємо кожному, хто віддає життя за збереження цілісності України, схиляємо голови над загиблими в цій війні», — зазначили організатори проєкту.

«Salty» підкорить серця мешканців Соледарської громади

Засновниця Благодійного фонду «Соляна фортеця» і керівниця проєкту «Salty — талісман Соледара» Тетяна Кваша повідомила редакції «Бахмут IN.UA», що мешканці громади одразу полюбили казкового героя «Salty».

«Ми разом із соледарськими активістами від початку повномасштабного вторгнення не втрачаємо звʼязок. Це постійні зустрічі, обговорення співпраці, генерація нових ідей та реалізація спільних проєктів. Тому одразу після появи в інтернеті інформації, що художниця намалювала казкового героя Солті, зʼявилось бачення, що саме цей герой має «жити» в Соледарі попри все. Ми одразу почали думати, як і де ми можемо його застосувати. Ми зрозуміли, що Солті може бути і на наших листівках, задля збереження нашої історії та відчуттів, які ми переживаємо саме зараз, настольгуючи за містом», — поділилася Тетяна Кваша.

Тетяна 7f6c0Керівник проєкту «Salty — талісман Соледара» Тетяна Кваша. Фото: Facebook 

Вона розповіла, що активісти мають намір задіяти персонажа «Salty» у розмінуванні територій. 

«На одній з 13 листівок буде зображений зруйнований дитячий садок, відбиток цієї війни. Планується, що Солті буде задіяний в розмінуванні, і якщо в нас вийде, то він це зробить разом із Псом Патроном. Наразі ми звернулися до головного управління ДСНС України, щоб офіційно налагодити співпрацю щодо цієї ідеї», — додала Тетяна Кваша.

Організатори проєкту переконані, що соледарці згуртуються задля збереження історичної пам’яті, а «Salty» стане талісманом громади. Він подарує надію, збереже відчуття дому, тепла, історію міста та його жителів.

Фото: надала команда проєкту

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Скільки планують витратити на комунальні підприємства Бахмута у 2024 році

Семаковська Тетяна 13:00, 19 Квітня 2024
Кошти з бюджету / фото ілюстративне

У Програмі соціально-економічного розвитку Бахмутської міської територіальної громади на 2024 рік, яку затвердили у грудні минулого року йдеться про фінансування підрозділів Бахмутської міської територіальної громади. Крім сфери освіти, медицини чи спорту також кошти планують виділяти на комунальні підприємства, що нині перебувають в евакуації. 

На що саме потребують фінансування комунальники зруйнованого Бахмута? 

Загалом комунальна інфраструктура Бахмутської МТГ потребуватиме більш ніж 25 мільйонів гривень з міського бюджету, йдеться у Програмі розвитку громади. 

В рамках Програми комунальники “Бахмут — вода”  планують придбати техніку для резервного водопостачання та живлення. Також влада розглядає можливість  забезпечення безперебійного функціонування підприємства та заробітної плати працівникам у сумі 7 мільйонів гривень. 

Оплата послуг програмного забезпечення підприємства оцінюється ще у 100 тисяч гривень, та оплата судового збору у 50 тисяч гривень. 

Управління розвитку міського господарства та капітального будівництва Бахмутської міської ради хочуть придбати техніку й обладнання за 260 тисяч гривень,  також виконувати заходи із ліквідації наслідків стихійного лиха вартістю у 5 мільйонів гривень. 

КП “Бахмутський комбінат комунальних підприємств” планують надати фінансову підтримку для безперебійної роботи та фінансування заробітної плати працівникам.  Витрати планують й на поховання 15 безпритульних осіб — 100 тисяч гривень (цей пункт значиться, як такий, що його реалізація можлива після деокупації міста).

Опитненське сільське комунальне підприємство “ПРОГРЕС” — 4,5 мільйона гривень,  КП “Бахмутська житлова управляюча компанія” — 2,5 мільйона гривень.  Це ж підприємство має сплатити борг за спожиту енергію за 2022 у 140 тисяч гривень. 

КП “Бахмутське бюро технічної інвентаризації” планують надати фінансову підтримку на здійснення діяльності згідно з переліком витрат узгоджених з Управлінням муніципального розвитку Бахмутської міської ради вартістю більш як 2,3 мільйона гривень. 

Комунальна інфраструктура / скриншот
Комунальна інфраструктура / скриншот

Фінансування комунальних підприємств за минулий рік

У Програмі розвитку відзвітували й про торішні потреби підприємств. Зазначається, що підприємства працювали в штатному режимі та здебільшого виконували роботи зі складання звітності щодо критичного стану інфраструктури.

Так для безперебійної роботи під час воєнної агресії КП “Бахмутського комбінату комунальних підприємств” торік виділили понад 1 мільйон гривень фінансової підтримки.

Опитненське сільське комунальне підприємство “ПРОГРЕС”, як значиться в Програмі, наразі не надає послуги та не виконує роботи. Для його безперебійної роботи торік надали 1 мільйон гривень.

Фінансову підтримку на суму в понад 3,5 мільйона гривень надали у 2023 році КП “Бахмутська житлова управляюча компанія”

КП Бахмут-Вода торік також виконувало роботи зі складання звітності щодо інформації про пошкоджене майно підприємства. Для його безперебійної роботи минулого року з бюджету заплатили майже 5 мільйонів гривень, а також 79,2 тисячі гривень на оренду приміщення та комунальні послуги.

Витрати КП
Комунальна інфраструктура Бахмутської МТГ / скриншот програми

Разом для комунальних підприємств торік витратили понад 8,7 мільйона гривень. Цьогоріч згідно з Програмою соціально-економічного розвитку Бахмутської міської територіальної громади, плануються витрати у більш як 25 мільйонів для роботи комунальних підприємств.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Хто отримуватиме допомогу від ЮНІСЕФ в 2024: детальне пояснення

Семаковська Тетяна 10:10, 19 Квітня 2024
ЮНІСЕФ / фото ілюстративне

Допомога від ЮНІСЕФ 2024 буде направлена одразу на кілька категорій, але пріоритет матимуть найбільш вразливі групи населення: багатодітні родини, родини, які виховують дитину з інвалідністю, діти, самотні мами, родини, які проживають неподалік від лінії фронту. Тимчасово реєстрація на грошову допомогу від ЮНІСЕФ для громадян припинена, проте є інші доступні формати підтримки. Можна отримувати психологічну допомогу чи брати участь в конкурсах від ЮНІСЕФ.

Хто може отримати допомогу від ЮНІСЕФ, а також, які є інші види допомоги — читайте в матеріалі.

Яка допомога від ЮНІСЕФ 2024

Станом на 15 лютого 2024 року допомогу від ЮНІСЕФ можуть отримати лише ті громадяни, які ще не отримували виплат від цієї благодійної організації. Оскільки багато людей вже подали заявки, але ще не отримали виплати, тимчасово реєстрація на грошову допомогу припинена, наразі опрацьовують заявки.

Хто може отримати допомогу від ЮНІСЕФ

Грошове забезпечення можуть отримати родини, які мають:

  • троє і більше дітей до 18 років, серед яких принаймні одна дитина не досягла двох років на момент подання заявки;
  • двоє і більше дітей до 18 років, де одна дитина з інвалідністю.
Допомога ЮНІСЕФ 2024
Хто може отримати допомогу від ЮНІСЕФ / Facebook

Нагадаємо, що вже понад 20 тисяч українців отримали грошову допомогу в межах спільного проекту Мінсоцполітики і Дитячого фонду ООН (UNICEF). У межах цієї програми українцям нададуть 330 мільйонів гривень для проходження осінньо-зимового періоду. Пріоритет мали малозабезпечені сім’ї з дітьми, які проживають в певних районах:

  • Дніпропетровської;
  • Запорізької;
  • Харківської областей.

Отримати грошову допомогу ці родини змогли завдяки наданому трансферу. Родини щомісяця отримають надходження в розмірі 3 600 гривень на кожного отримувача державної соціальної допомоги та додатково – 6 660 гривень на кожну дитину. Виплати від Червоного Хреста або виплати від УВКБ ООН станом на 2024 рік актуальні та продовжують надходити. Як переселенцям в Києві та Гостомелі отримати кошти від ООН за посиланням.

Є допомога
Оголшення про завершення першого прйому заявок на виплати / скриншот

Виплати міжнародних організацій тимчасово припинені, але ви можете слідкувати за актуальними анонсами на сайті.

Як перевірити статус заявки на ЮНІСЕФ

Якщо ви вже подавали дані, але не отримали відповіді, то можна перевірити статус заявки ЮНІСЕФ на цій же платформі.

Перевірка статусу заявки ЮНІСЕФ
Перевірка статусу заявки ЮНІСЕФ / скриншот

Номери ЮНІСЕФ для консультації

Щоб дізнатися деталі грошової допомоги від ЮНІСЕФ можна звернутися на гарячу лінію щодо грошової допомоги програми “Спільно”. ЇЇ реалізовують разом з ЮНІСЕФ та Міністерством соцполітики. Пріоритет надають сім’ям з дітьми, що належать до категорії “вразливих” (перш за все, постраждалі внаслідок війни та потребують грошової підтримки).

Гаряча лінія ЮНІСЕФ — 800 600 017, телефонувати сюди радять з 8:00 до 20:00 впродовж робочого тижня крім неділі, а в суботу з 9:00 до 18:00. Тут можна не тільки подати заявку на отримання грошової допомоги (коли буде відкрита нова реєстрація) але й перевірити її статус, якщо ви вже подавали заявку, але не маєте жодних новин.

По вказаному номеру, оператор зареєструє ваш запит і передасть його до ЮНІСЕФ для оновлення даних. Зверніть увагу, що вас можуть запитати реєстраційний номер (ID) вашої заявки, ім’я члена домогосподарства, який/яка буде отримувати допомогу.

Яку допомогу надає ЮНІСЕФ зараз

Анонс конкурсу / Facebook

Зараз діє актуальна програма допомоги від ЮНІСЕФ для дитячих садочків, вихователі можуть безплатно отримати розвивально-розважальні набори для щоденних занять. Набори роздаватимуть за результатами конкурсу, який триває до 29 лютого. ЮНІСЕФ, допомога дітям, які опинилися у важких умовах є пріоритетною, йдеться про дітей з деокупованих чи прифронтових територій..

Умови конкурсу:

  • Запишіть коротке відео, як ви разом зі своїми вихованцями робите руханку під пісню “Я і ТИ”;
    оберіть один з інструментів підтримки ментального здоров’я дітей з Рекомендацій Міністерство
  • освіти і науки України, а потім зробіть відео/фото про те, як ви його використовуєте у роботі з вашими вихованцями та додайте опис;
  • поділіться своїм найдієвішим інструментом (комплексом інструментів) для розвитку навичок дошкільнят, а далі зробіть відео/фото про те, як ви його застосовуєте у роботі з вашими вихованцями, додайте опис;
  • Відправляйте відео за посиланням.

Зверніть увагу, що учасниками конкурсу можуть бути всі вихователі, що представляють різні дитячі групи одного державно-комунального закладу дошкільної освіти. У конкурсі не можуть брати участь родини, приватні навчальні заклади та шкільні колективи.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Кошти витрачені

Скільки планують витратити на комунальні підприємства Бахмута у 2024 році

У Програмі соціально-економічного розвитку Бахмутської міської територіальної громади на 2024 рік, яку затвердили у грудні минулого року йдеться про фінансування підрозділів Бахмутської міської територіальної громади. Крім […]

Виплати ЮНІСЕФ

Хто отримуватиме допомогу від ЮНІСЕФ в 2024: детальне пояснення

Допомога від ЮНІСЕФ 2024 буде направлена одразу на кілька категорій, але пріоритет матимуть найбільш вразливі групи населення: багатодітні родини, родини, які виховують дитину з інвалідністю, […]

Що треба знати перед покупкою сонцезахисту: розповідає косметологиня з Бахмута

Сонцезахист для дітей та дорослих вбереже від десятків неприємних наслідків. Тому насолоджуючись теплою погодою, важливо не забувати про захист від сонця. Адже це може зберегти […]

ВПО-2024: у які строки можна звернутися за продовженням виплат

З 1 березня 2024 року в Україні запрацював новий Порядок надання допомоги на проживання ВПО. Тепер, щоб продовжити отримувати виплати від держави, переселенці повинні подати […]

11:00, 18.04.2024 Скопіч Дмитро
Калькулятор c79c2

Як дізнатися суму майбутньої компенсації за знищене житло

Волонтерська організація “Поверни своє” за підтримки “UST — Ukraine Support Team” запустила спеціальний компенсаційний онлайн-калькулятор для власників пошкодженого або знищеного під час війни житла. Він […]

12:00, 17.04.2024 Микола Ситник