Громадські організації Бахмута: як працюють локальні організації в час війни?

Семаковська Тетяна 17:20, 12 Січня 2023

Screenshot 349 146f6До повномасштабної війни в Бахмуті функціонувало декілька великих ГО. Деякі з них, на жаль, тимчасово припинили роботу, деякі змінили формат роботи, а певні інституції залишаються працювати. Сьогодні поговоримо про найбільші бахмутські ГО — “ДІЯ”, “ЛАДА”, Жінки АТО, “Бахмут Український” та “Наша гідність”.

Громадська організація «Розвиток демократії та жіночих ініціатив ДІЯ»

244239697 4328407023945421 7333027792350034506 n 666ad

Учасники ГО “ДІЯ”. Фото: Фейсбук

ГО “ДІЯ” очолює бахмутянка Лідія Мирошниченко. Станом на 12 січня 2023 року організація тимчасово припинила діяльність. Сама пані Лідія та багато волонтерів евакуювалися з Бахмута з міркувань безпеки. Місто щодня обстрілюють російські окупанти.

Водночас як каже пані Лідія потім волонтери планують займатися відновленням Бахмута, коли ситуація в місті буде безпечна. Зараз волонтери з ГО “ДІЯ” розкидані у різних куточках України, багатьом доводиться виживати, каже пані Лідія.

 “У мене душа болить, я не можу читати за Бахмут. Так важко… Зараз функціонувати ми не можемо, хоча й плани є. Ми обговорюємо, обдумуємо їх, але поки не можемо цього робити фізично. Будем працювати там, де більше буде потрібна наша допомога. Повертатися в Бахмут будемо обов’язково”, — розповідає пані Лідія.

Бахмутське товариство захисту тварин ЛАДА

292210118 442119224589843 641843209732683627 n 7e210

Бахмутське товариство захисту тварин ЛАДА. Фото: Фейсбук

Про Ладу ми пишемо вже не вперше, очільниця притулку Марина Шажко змогла з волонтерами та небайдужими евакуювати хвостатих у Дніпропетровську область. Лада працює зараз, але необхідного бракує: це корм, миски для їжі, вакцини та ліки для тварин, також дрова для обігріву.

Територія, де мешкають собаки зовсім не пристосована до тварин, каже пані Марина. Оренда території 15 тисяч в місяць, мешкають в імпровізованому притулку 165 тварин. Для бахмутських хвостиків будують нові вольєри, але фінансування — це донати, тож велика надія на небайдужих людей. Також не лишніми будуть вільні руки, щоб допомагати з будівництвом.

“Коли ми переїхали, напевно багато хто вважає, що тварини вже в безпеці, але ніхто не думає скільки є витрат. У нас відносна безпека, коли ми приїхали зрозуміли, що потрібно все починати з нуля”, — розповідає пані Марина.

Очільниця притулку зазначає, велику допомогу з кормами їм надають фонди, зокрема чеське товариство «Pomoc zvířatům UA». Нагадаємо, що ми писали про українку, координаторку організації, яка повернулася з Чехії, щоб допомагати тваринам.

Якщо Ви хочете допомагати бахмутським хвостикам надаємо реквізити:

Карта Приватбанку 4731219117592497 (Шажко М.В.)

Карта ПУМБ 5355280210133995 (Шажко М.В.)

Карта Монобанку 4441114426950984 (Шажко М.В.)

Paypal: [email protected]

Як евакуювали притулок дивіться у відеорепортажі: 

Читайте також: Перейменування вулиць, пов’язаних з російськими діячами в Бахмуті: чи на часі це питання? (Оновлено)

ГО «Об’єднання дружин і матерів бійців учасників АТО»

258081524 619999199353607 3735498167200457224 n 0215b

ГО Жінки АТО в Бахмуті. Фото: Фейсбук

ГО Жінки АТО наразі тимчасово не функціонують в повному обсязі. Водночас час від часу допомогу військовим намагаються надавати.

Натомість є інша ініціатива “Бахмутська родина” в Дніпрі. Про це нам розповіла засновниця ГО, пані Тетяна Львова. В центр, який організовують волонтери, можуть звертатися бахмутяни, щоб отримати необхідну допомогу — харчові набори та гігієна. Цей проєкт реалізується спільно з Молодіжною організацією Бахмута.

“Це створення центру в місті Дніпро для родин з дітьми, переселенців з міста Бахмут. Фінансування надали донори, вже придбали трохи обладнання та канцелярію…Особлива увага в центрі буде приділятися наданню соціальних, юридичних та психологічних послуг. В центрі також буде дитяча кімната”, — розповідає пані Тетяна.

ГО «Наша Гідність»

322740130 6550596311624027 9008662297743617054 n c29c8

ГО “Солідарна молодь” привезла подарунки дітям у Дніпрі. Фото: Фейсбук

Громадська організація “Наша Гідність” пережила певні трансформації, про це нам розповів голова ГО Аркадій Петросян. Відтак, ГО об’єдналася з ГО “Солідарна Молодь”. Аркадій став головою Донецького осередку.

Зараз у волонтерів є два основних напрямки роботи — допомога ВПО та допомога ЗСУ. ГО активно співпрацює з фондами, у співпраці також роблять мобільну баню для військових. В кінці січня баню планують передати ЗСУ. Оборонцям також надавали теплі речі, біноклі та іншу амуніцію.

Також волонтери привезли дітям з Покровська та Соледара подарунки. 

“З приводу допомоги цивільному населенню — це все дуже ситуативно. Ми передавали допомогу людям, коли в Бахмуті була ще трохи краща ситуація. Це десь два місяці тому. Передавали теплі речі, ліки, аптечки, їжу”, — каже Аркадій.

Стосовно команди, каже Аркадій, практично всі працівники залишилися працювати. Крім того, на початку повномасштабного вторгнення було багато охочих допомогти, ділиться волонтер. Щодо донатів, як каже Аркадій, зараз намагаються закривати потребами за допомогою великих донорів. 

ГО  «Бахмутське міське об’єднання інвалідів «Надія» 

Пані Наталя Зубар, очільниця ГО розповіла нам, що наразі організація не працює. На жаль, організація не збереглася.

Читайте також: «У нас вся країна — це потенційний волонтер»: як бахмутські волонтери наближають Перемогу

ГО «Бахмут Український»

320619027 707830210654678 6299628104419435198 n 72854

Штаб ГО в Бахмуті. Фото: Фейсбук

Очільник ГО Віктор Зіпір розповів нам, що зараз всі волонтери продовжують працювати, чимало людей працюють у різних регіонах. В основному робота волонтерів — це запити військових: плетіння сіток, збір гумдопомоги, комунікація.

“Організація виконує свої функції, як і раніше, навіть коли ми не в одному місті живемо. В Бахмуті у нас залишився штаб і там залишаються волонтери.  Гуманітарний штаб у Бахмуті продовжує працювати. Прийом та видача допомоги здійснюється за адресою: Місто Бахмут, вулиця Чайковського, 23. З 9-00 до 17-00”, — каже Віктор Зіпір.

Цивільному населенню волонтери теж допомагають за можливості, і тим хто виїхав і потребує допомоги, і тим, хто ще залишився в Бахмуті. Це більше адресно роблять, каже пан Віктор. Стосовно фінансування — працюють на грантовій основі, також збирають кошти для закриття покриття потреб від небайдужих українців. 

Наразі актуальний збір має закрити потреби в теплих речах і ліках для ЗСУ. Відтак, потрібні теплі куртки, шкарпетки, термобілизна, придбати ці речі можна й особисто, а потім зв’язатися з Віктором Зіпіром для уточнення деталей відправки. У ГО кажуть, що отримувати пакунки з необхідним зручніше, адже так військові швидше їх отримують. Якщо Ви не маєте змоги придбати речі можна допомогти донатом.

Нижче надаємо реквізити:

Карта Приватбанку

4731 2191 1518 1129

(Вишневецька Наталія Миколаївна)

PayPal [email protected]

Головне фото: Роман Потапенко

Читайте також: Що ми маємо зробити після перемоги?: погляд громадського діяча Володимира Березіна

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Пакунок малюка 2024: як батькам отримати 7 689 гривень на дитину

Семаковська Тетяна 13:00, 19 Травня 2024
Мама з малюком / фото ілюстративне

Батьки новонародженого малюка можуть отримати бебі-бокс від держави вартістю у 7 689 гривень. Отримати його можна у пологовому будинку, але якщо в медзакладі пакунка немає, то протягом 30 календарних днів від дня народження дитини, батьки можуть подати заяву до ЦНАПу, аби отримати допомогу.

Де отримати пакунок малюка пояснюють на Урядовому порталі.

Допомога на дитину

У 2024 році кожна сім’я, яка має новонародженого малюка, має право на отримання від держави одноразової допомоги у вигляді “пакунка малюка”. Загальна вартість такої допомоги на дитину складає 7 689 гривень, але якщо батьки вирішать самостійно закупляти речі, то це вийде дорожче. Тому більшість новоспечених татусів та мам обирають саме бебі-бокс.

Що входить у пакунок малюка

У пакунок малюка входить 90 якісних засобів та виробів:

  • підгузки;
  • пелюшки;
  • ковдри;
  • матрац;
  • рушник;
  • засоби гігієни;
  • іграшки тощо.

Усі засоби та вироби перевірені й сертифіковані.

У 2023 році послугою скористалися майже 31,9 тисячі сімей. Найбільше комплектів малюка забирали у:

  • Дніпропетровській;
  • Одеській,
  • Вінницькій,
  • Житомирській;
  • Київській областях.

Хто може отримати пакунок малюка

Бебі бокс отримати
Опікуни чи прийомні батьки теж можуть отримати пакунок малюка / фото з відкритих джерел

Більшість батьків отримують такі бебі-бокси прямо в пологових будинках.

  • біологічні батьки новонародженої дитини;
  • усиновлювачі;
  • опікуни;
  • прийомні батьки;
  • батьки-вихователі;
  • патронатні вихователі.

Зверніть увагу, що пакунок доступний у пологовому будинку одразу після народження дитини. Якщо в цей момент там немає бебі-боксів, то протягом 30 календарних днів із дня народження дитини можна подати заяву до органів соціального захисту населення чи ЦНАПу за місцем проживання.

Чи можна отримати пакунок малюка, якщо дитина народжена не в пологовому

Якщо з певних обставин дитина була народжена не в пологовому будинку, то потрібно подати заяву про надання пакунка малюка, свідоцтво про народження дитини, а також документ, що підтверджує факт народження дитини.

Такий документ має видати заклад охорони здоров’я, який проводив огляд матері та дитини, або медична консультативна комісія. З цими документами вам нададуть бебі-бокс.

Чи можна отримати гроші замість “Пакунка малюка”

В Україні можна отримати грошову компенсацію замість “пакунка маляюка”. Вона становить 7 689 гривень.

Як оформити грошову компенсацію

Отримати грошову компенсацію за бебі-бокс можна:

  • через особисте звернення до управління соціального захисту або ЦНАПу за місцем проживання/перебування;
  • надіславши заяву з необхідними документами поштою до управління соціального захисту райдержадміністрації;
  • скориставшись послугою єМалятко на порталі Дія.

З документів знадобляться:

  • заява за зразком, який вам нададуть;
  • відомості щодо свідоцтва про народження дитини або його копія;
  • копія посвідки на постійне або тимчасове проживання (для іноземців та осіб без громадянства);
  • копія рішення про встановлення опіки (У разі здійснення опіки над дитиною);
  • код платника податків;
  • копія рішення про влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя або до дитячого будинку сімейного типу або до прийомної сім’ї (для сім’ї патронатного вихователя, дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім’ї);
  • довідка з пологового, що не отримували “Пакунок малюка”;
  • особовий банківський рахунок зі спеціальним режимом використання.

Зазначимо, що подати заявку для отримання компенсації потрібно не пізніше, ніж через 12 місяців з дня народження дитини.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

У Кам’янець-Подільську обговорюватимуть з громадянами план відбудови Бахмута: як долучитися

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 19 Травня 2024
Реєстрація на онлайн-захід / фото з відкритих джерел

Бахмутян, які зараз проживають у місті Кам’янець-Подільський, запрошують долучитися до презентації проєкту “Сталева мрія Бахмут” та його публічного обговорення. Зустріч відбудеться 28 травня о 13:00. Кількість місць обмежена.

Про це повідомляє Бахмутська міська рада.

Відбудова Бахмута

“Сталева мрія Бахмута” — масштабний проєкт післявоєнної відбудови району в межах вулиць Чайковського, Захисників України, Декабристів та Ювілейна, до межі селища Хромове. За попередньою оцінкою, план передбачає, що на території вже відбудованого району будуть проживати близько 18 тисяч мешканців.

Сама презентація проєкту відбудеться 28 травня 2024 року о 13:00 у Кам’янець-Подільську. Щоб відвідати захід потрібно пройти реєстрацію за посиланням. Зазначається, що кількість учасників була обмежена з міркувань безпеки.

Відвідати захід можуть:

  • мешканці Бахмутської громади;
  • фахівці у сфері просторового планування, містобудування та архітектури, житлово-комунального господарства;
  • небайдужі до процесу відбудови Бахмута та ті, хто  цікавиться даною концепцією або готовий долучитися до робочої групи по її вдосконаленню.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Пакунок малюка 2024

Пакунок малюка 2024: як батькам отримати 7 689 гривень на дитину

Батьки новонародженого малюка можуть отримати бебі-бокс від держави вартістю у 7 689 гривень. Отримати його можна у пологовому будинку, але якщо в медзакладі пакунка немає, […]

У Кам’янець-Подільську обговорюватимуть з громадянами план відбудови Бахмута: як долучитися

Бахмутян, які зараз проживають у місті Кам’янець-Подільський, запрошують долучитися до презентації проєкту “Сталева мрія Бахмут” та його публічного обговорення. Зустріч відбудеться 28 травня о 13:00. […]

12:00, 19.05.2024 Скопіч Дмитро

Евакуація з Торецької громади до Дніпра: як записатися

На території Торецької громади продовжується обов’язкова евакуація населення до більш безпечних регіонів України. Організацією займається місцева влада за підтримки благодійних організацій з Дніпра. Найближча дата […]

11:00, 19.05.2024 Скопіч Дмитро

Часів Яр та Вовчанськ наступні: ISW назвали міста, які окупантів планують захопити найближчим часом

Російські окупанти планують захопити міста Часів Яр і Вовчанськ. Саме ці населені пункти мають зараз для них найбільше стратегічне значення. Про це йдеться у звіті […]

У Львові будуватимуть доступне житло для ВПО, людей з інвалідністю та учасників реабілітації

У Львові розпочнеться будівництво комплексу соціального житла для внутрішньо переміщених осіб, людей з інвалідністю та тих, хто проходить реабілітацію в медичному центрі “Незламні”. Проєкт передбачає […]

13:00, 18.05.2024 Скопіч Дмитро