Фейк, правда, пропаганда: як російські журналісти «захоплюють» Бахмут?

Семаковська Тетяна 17:40, 24 Квітня 2023

Screenshot 639 bc4daІнститут вивчення війни раніше вже повідомляв, що росія кинула на штурм Бахмута не тільки вагнерівців, але свої елітні повітряно-десантні війська. Окупанти хочуть захопити Бахмут до початку українського контрнаступу, в хід пішла й російська пропаганда, спрямована на ЗСУ.

Редакція «Бахмут. IN.UA»  розібрала відеоролик, у якому пропагандисти застосовують психологічний тиск для підтвердження своєї перемоги в Бахмуті

Як російські журналісти розповсюджують фейки та тиснуть на ЗСУ?

Російський військовий журналіст Олександр Сладков опублікував інтерв’ю з одним із командирів ПВК Вагнер із позивним «ратибор», який релокується в Бахмуті. В інтерв’ю просувають наступні наративи:

  • українці самі собі організували бійню в Бахмуті;
  • Вагнер береже співробітників, а втрати у них мінімальні,
  • противник (ред. тобто ЗСУ) іноді діє грамотно;
  • склади Вагнера забиті іноземною трофейною зброєю;
  • ЗСУ використовує американську тактику бою, була б радянська, не було б таких провалів;
  • багато колишніх в’язнів, після помилування шукають шляхи залишитися у Вагнері;
  • для ЗСУ ворог їхнє командування

Кожну з цих тез розберемо окремо, а читачі зможуть побачити, чого хочуть домогтися росвоєнкори за допомогою таких тез.

Українці самі собі організували бійню в Бахмуті — фейк

Screenshot 638 54fb7

Пропагандистський ролик. Фото: скріншот

Командир одного із підрозділів ПВК Вагнер стверджує, що начебто ЗСУ самі влаштували для себе бійню в Бахмуті, тим самим ігноруючи напад росії на Україну. Пропагандист намагається перекласти відповідальність на ЗСУ та натякає, що битви можна було уникнути, якщо ЗСУ б здали місто.

Вагнер береже співробітників, а втрати у них мінімальні — фейк

ПВК Вагнер за останні місяці несе одні з найбільших втрат. Це підтверджує й Інститут вивчення війни з посиланням на слова пригожина заявляв, що вагнерівців в Бахмуті використали, як гарматне м’ясо, щоб зберегти звичайну армію рф. 

Така тенденція продовжується й зараз, міські бої російське військове командування переклало на найманців ПВК, щоб зберегти елітні повітряно-десантні війська, але встигнути захопити Бахмут до початку українського контрнаступу.

ЗСУ іноді діє грамотно — психологічна маніпуляція

photo 2023 04 23 16 01 44 d2b9d

Зруйнований окупантами Бахмут. Фото: соцмережі

Командир ПВК Вагнер наголошує, що вагнерівці мають справу із непростим противником. З логічної точки зору, він не може сказати, що ЗСУ — це дуже простий та недосвідчений противник, адже тоді в російського пролетаріату рф виникло б питання: «Якщо противник, такий простий, то чому битва за Бахмут триває вже вісім місяців?». 

Втім, й визнати, що ЗСУ — це сильний та мудрий противник Вагнер до кінця не може, бо знецінить свої ж підрозділи. Разом з пропагандистом російським командир використовує маніпулятивну техніку, частково хвалить ЗСУ за «грамотні дії», а згодом вказує, що в українських сил немає взаємодії. 

«Звісно, вони по різному діють. Іноді, й грамотно, діють. Іноді. Останній час помічається така тенденція, що у них багато підрозділів, які один з одним не взаємодіють. І виходить, що обстановки вони не знають, й не володіють по нашим позиціям. Агонія. Їх заганяють пачками…Іноді бувають такі випадки, коли ми вже стоїмо напівкільцем…вибиваємо противника. Не проходить двадцяти хвилин, вони туди ще 20 хвилин. Вони біжуть в повний зріст, не бачачи нас», — запевняє найманець ПВК Вагнер.

Склади Вагнера забиті іноземною трофейною зброєю — фейк

photo 2023 02 22 20 02 54 bb475

Іржаві боєприпаси на складах МО РФ. Фото: пропагандистські канали

Вагнер вже кілька місяців, як й інші підрозділи російської армії відчуває дефіцит боєприпасів. Про «снарядний голод» окупантів ще в березні публічно повідомляло Міністерство оборони Великобританії. Щоб компенсувати дефіцит — російська війська використовували радянські застарілі боєприпаси.

Виробничі потужності росії для зброї не є достатньо потужними, щоб підтримувати темпи наступу. Тому, росія зверталася до Ірану в пошуках в зброї. The Guardian 13 лютого повідомило, що Іран контрабандою переправив до росії щонайменше 18 безпілотників дальнього радіусу дії, використовуючи човни і іранські державні літаки. Відповідно, якби противник мав б безліч одиниць трофейної техніки ЗСУ, то чи потрібно було б шукати обхідні шляхи для отримання зброї?

ЗСУ використовує американську тактику бою, була б радянська, не було б таких провалів — фейк та психологічна маніпуляція

Xerson11 1170x780 3ddd1

Так на думку окупантів виглядає поразка ЗСУ. Звільнення Херсону. Фото: з відкритих джерел

Українська армія у сучасній повномасштабній війні воює за Статутами ЗСУ, де найвищою цінністю є людина та її життя. Також від початку війни на Донбасі армія впроваджує стандарти НАТО. російська війська у війні проти України застосовують звичайні регулярні військові частини й приватні, як от ПВК Вагнер. Загибель бійців ПВК в бойових діях не викликає такого суспільного резонансу, як загибель бійців регулярної армії, тому елітні війська не пускають у міські бої в Бахмуті такою кількістю, як це роблять з вагнерівцями.

Читайте також: Бахмутські зрадники: як колаборанти поширюють пропаганду про ЗСУ та Україну

Таким чином, ПВК дозволяють вести активну воєнну політику в умовах «постгероїчної» епохи, це відкриті дані з порталу “Мілітарний” за 2021 рік, де передбачали агресію росії. Російська армія вже давно трансформувалася від радянської, серед противника є підготовлені приватні підрозділи, які вели війну в країнах, де росія розпочала воєнні конфлікти. Таким чином, навіть сама росія зараз не використовує ті радянські методи, які були раніше.

Стосовно українських «провалів», серед останніх успішна контрнаступальна операція по звільненню Херсона, а до того, звільнення Київщини, Чернігівщини, Житомирщини, Сумщини, сіл Харкова та Запоріжжя й Донецька. Вісім місяців окупанти намагаються окупувати Бахмут, але завдяки ЗСУ місто тримається й досі.

Багато колишніх в’язнів, після помилування шукають шляхи залишитися у Вагнері — правда

MBUqcMtg24 3Yfg9 8d7c7

Вагнерівець вбив людину з ДЦП. Фото: скріншот з відео

Ця теза не суперечить дійсності, але потребує доповнення: «Багато колишніх в’язнів, після помилування шукають шляхи залишитися у Вагнері, якщо вони залишаться живими або не стануть жертвою кувалди».

Нещодавно ми писали, як найманці ПВК Вагнер зізналися у вбивстві дітей та жінок в Бахмуті й Соледарі. Попри те, що один із найманців вбив 5-річну дитину він хоче знову повернутися воювати проти України у складі ПВК. До приватного угрупування пригожина зараз входяться чимало вихідців із тюрем, які не є соціально адаптованими у суспільстві, більше того вони становлять загрозу. 

Тому, повернення у звичайне російське життя для них не є цікавим, натомість підзаробити кошти на війні в Україні — видається привабливим варіантом. Вагнерівці, які повертаються додому живими вже в росії вчиняють кримінальні злочини. Наприклад, амністований росіянин Іван Россомахін після повернення сів за вбивство жінки, а його колега по ПВК на прізвисько «Арбалет» приїхав з України додому та зарізав перехожого з ДЦП. Непристосовані до життя російські злочинці й справді намагаються повернутися до свого звичного оточення вбивць й ґвалтівників — будь-то Тюменська в’язниця або ПВК Вагнер.

Українське командування кидає воїнів на Бахмут, як гарматне м’ясо — фейк та маніпуляція

800 0 1677076006 3858 f4b89

Трупи вагнерівців в Бахмуті. Фото: Уніан

Вже не вперше у пропагандистських роликах відбувається так зване явище як «криве дзеркало», коли окупанти транслюють власні проблеми на інших. Мова йде про свій людський ресурс, який російська федерація не вважає цінним, ті ж вагнерівці, чи звичайні російські. Окупанти кидають тіла своїх солдатів на полі бою, не забирають мертвих із рефрижераторів, але натомість вперто звинувачують українське командування в тому, що саме ЗСУ використовують, як гарматне м’ясо. 

Таким чином, ворог намагається перекласти свої болі та слабкості на українську армію. Втім, у нас найвищою цінністю виступає саме людина, кидати своїх побратимів на полі бою в Україні не прийнято, а парамедики роблять все, щоб врятувати поранених. Пропагандисти почали просувати тези про те, що ЗСУ не такий слабкий противник, це визнавав й лідер ПВК Вагнер. Окупанти звинувачують українське командування в тому, що у них, начебто, немає узгодження між батальйонами, прагнучи підірвати довіру до військового керівництва й втертися в довіру, бачачи власні слабкості.

Російська федерація використовує різні маніпулятивні техніки у своїх ЗМІ з одною метою — розповсюдити дезінформацію та підірвати моральний стан всередині країни.

Фото: Генштаб

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Пропаганда: “Вантаж їх!”. Росіяни зняли ролик про ТЦК українською

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 16:31, 16 Травня 2024
Колаж Бахмут IN.UA

Мережею шириться пропагандистський відеоролик про мобілізацію агітаційного характеру, нібито знятий в Україні. В мережі опублікували ролик, знятий росіянами, які кажуть, що це “соціальний ролик” українського авторства. У відео йдеться  про те, як ТЦК в Україні готові відправляти на фронт усіх підряд: пенсіонерів з інвалідністю та жінок.

Чому відео не належить українському виробництву — пояснює  редакція Бахмут.IN.UA.

Фільм-агітація про “останнього українця”

Російське інформаційне агентство NewsFront опублікувало на своєму офіційному сайті новину про нібито знятий українцями соціальний  ролик, що відображає реалії населення України. При цьому карикатурно зображено і представників ТЦК, і сам український народ, підкресливши, що Президент Володимир Зеленський наказує громадянам воювати «до останнього українця»

Російський портал Дзен.Царьград теж розмістив статтю з приводу поширення ролика, якому дав найменування «пародійний».

Про що йдеться в ролику?

На початку в кадрі з’являється чоловік у військовій формі, котрий обіймає родину та запевняє, що все буде добре. Усе це відбувається нібито біля будівлі Територіального центру комплектування. Протягом відео чоловік розмовляє українською мовою, а відео супроводжується російськими субтитрами. 

Далі у кадрі демонструють, що це родина працівника ТЦК, котрий відправляє на фронт двох непридатних для служби пенсіонерів, молоду жінку та підлітка.

Скриншоти фрагментів відео / Колаж Бахмут IN.UA

У кінці відео зображено кадр із відомою фразою «ДО ОСТАННЬОГО УКРАЇНЦЯ», до якої за будь-якої нагоди апелюють російські ЗМІ. Її приписують Володимиру Зеленському: нібито він заявив, що ми будемо «битися до останнього українця». Проте йому ці слова насправді не належать. Це лише маніпуляція з боку рф.

У чому маніпуляція?

Насправді Володимир Зеленський використовував конструкцію “битися до останнього” — маючи на увазі “до останнього міста”. Окрім цього, в ролику з нагоди Дня Української Державності за липень 2022 року, Зеленський казав, що “ми не зупинимося, допоки не звільнимо останній метр української землі”, маючи на увазі боротьбу за державність.

Звернення Володимира Зеленського / скриншот

Ким насправді знято відео?

Як пише російське агентство NewsFront, відео знімали саме українці, аби відобразити головну «ідею» мобілізації в Україні. Створення ролика  приписують українському виробництву з прив’язкою до контексту нового закону про мобілізацію.

Окрім цієї тези, в статті немає жодних посилань на першоджерело відео, не вказано творців, назви компанії виробництва.

Скориставшись сервісом Goggle Lens, за скриншотом відео ми знайшли декілька сайтів і ютубканалів, котрі також розмістили відео у себе на сторінках. Проте і там не було вказано, кому належить його створення 

Скриншот пошуку / Goggle Lens / Колаж Бахмут IN.UA

Як стверджує російський медіапортал Дзен.Царьград, відео було знято в росії задля пропаганди, націленої проти чинної української влади, яка створює нові закони про мобілізацію. Уривок зі статті («Такой ролик было бы полезно показать украинской аудитории») вказує на те, що його було виготовлено не в Україн.і

Висновок: цей ролик — чергове творіння так званого “мосфільму”. Назва цього російського кіноконцерну вже стала загальним іменником для агітаційних відео, які зняті для підриву морального стану українців. Росіяни витрачають мільйони доларів на створення антиукраїнської інформаційної кампанії, випускаючи її у найбільш вразливі для нашої нації моменти.

Приклад цього ролику: він направлений на дестабілізацію суспільства, що наполошене новим Законом про мобілізацію, який вступає в дію з 18 травня. Цим відео російські пропагандисти намагаються показати, що закони в Україні не діють, а на лінію фронту відправляють всіх.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фейк: в Україні чоловіки призовного віку можуть зняти лише 100 гривень через банкомат

Лідія Гук Гук Лідія 15:30, 15 Травня 2024
Колаж Бахмут IN.UA

На російських Telegram-каналах поширюється інформація, що тепер для чоловіків призовного віку існує ліміт у розмірі 100 гривень на день при знятті готівки в українських банкоматах. 

Однак, це неправда. Фото, яке розповсюджують для “підтвердження” новини, зазнало редагування. Чому це брехня та як виявити фотофейк — розповідаємо на Бахмут IN.UA.

Фейк про банкомат

Проросійські акаунти в соцмережах поширюють фото нібито українського “банкомату”, який показує обмеження при отриманні готівки для чоловіків призовного віку, та рекомендує оновити дані в ТЦК і СП для зняття ліміту.

Фейкова новина про фінансові обмеження / скриншот

Перше, що свідчить, що це фейк — підпис до світлини, який на різних каналах майже не змінюється. Відтак і помилка, яку допустили автори, залишається тою ж. Адже на фото зображений не банкомат, а термінал ПриватБанку. Він навіть не має відсіку для видачі готівки — тільки для прийому банкнот.

Як виявити фейк

Для уникнення дефіциту готівки, з початком повномасштабного вторгнення в Україні діють обмеження на зняття коштів для всіх людей, незалежно від віку та статі. Частіше за все, це 20 тисяч гривень на добу або на одну фінансову операцію. Але не існує жодного фінансового ліміту лише для чоловіків призовного віку. 

Якщо уважно роздивитись підпис, то можна побачити різний розмір шрифту та інтервали між рядками. Це свідчить про те, що речення “для зняття ліміту поновіть свої дані у вашому ТЦК та СП” було дописано у фоторедакторі.

Фейкова новина про фінансові обмеження  / скриншот

Інструмент для перевірки зображення на справжність FotoForensics також вказав на фейковість фото: у цьому випадку весь текст на фото повинен мати однакову яскравість зернистості, в той час, як підпис є світлішим за інші елементи. Звідси зрозуміло, що не тільки одне речення про оновлення даних у ТЦК та СП було дописано, але й зміст екрана термінала було вирізано з іншого зображення.

Результат перевірки зображення FotoForensics / скриншот

Раніше ми розповідали про інший фейк, що поширювали проросійські канали на тему оновлення даних в ТЦК та СП: нібито ТЦК у Києві дарує самокат за оновлення даних. Такі “вкиди” в інфопростір спрямовані на дискредитацію процесу мобілізації в Україні та підживлення паніки серед українських чоловіків та їх близьких.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Пропаганда: “Вантаж їх!”. Росіяни зняли ролик про ТЦК українською

Мережею шириться пропагандистський відеоролик про мобілізацію агітаційного характеру, нібито знятий в Україні. В мережі опублікували ролик, знятий росіянами, які кажуть, що це “соціальний ролик” українського […]

Фейк: в Україні чоловіки призовного віку можуть зняти лише 100 гривень через банкомат

На російських Telegram-каналах поширюється інформація, що тепер для чоловіків призовного віку існує ліміт у розмірі 100 гривень на день при знятті готівки в українських банкоматах.  […]

15:30, 15.05.2024 Гук Лідія

Знайомтесь, діпфейк: у чому небезпека та як розпізнати брехню

На сьогодні технологія діпфейк є доволі відомою: тримаючи у руках смартфон, можна створити як жартівливе відео, в якому “Анджеліна Джолі” вітає друга з Днем народження, […]

Фейк: російські пропагандисти поширюють брехню про дітей-вбивць у Маріуполі

На російському телебаченні озвучили абсурдну брехню про 10-річних дітей у Маріуполі, які нібито вбивали російських окупантів. Ця вигадка є черговою спробою виправдати злочини росіян проти […]

Фейки

Маніпуляція: “фінський журналіст” розповідає про вбивство ЗСУ мирного населення в Авдіївці

Днями росмедіа поширювали відео нібито фінського медійника кості хейсканена, де він заявляє, що українська армія знищила Авдіївку зброєю НАТО, та висловлює підтримку населенню міста. Однак, […]

18:00, 07.05.2024 Гук Лідія