Музика в евакуації: як навчаються бахмутяни в Кам’янець-Подільську

Семаковська Тетяна 17:03, 20 Березня 2023

313030079 477522561076406 2921526938019616122 n bb747Бахмутський коледж мистецтв через війну евакуювався у Кам’янець-Подільськ, сьогодні саме тут проводять навчання майбутніх музикантів. Попри війну діти продовжують грати, більша кількість учнів має змогу навчатися офлайн, але є й вихованці, які музику опановують дистанційно.

Людмила Бойко викладає в Бахмутському коледжі мистецтв, за сумісництвом вона займається з дітьми в У Центрі культури та мистецтв ім.Є.Мартинова у вокальній студії. Зараз навчання вихованців, які були в гуртках, відбувається онлайн. Швидкість інтернету в кожного різна, тому проводити заняття по вокалу в онлайні буває важко. Водночас якщо в дітей є змога, то вони зустрічаються з викладачем і займаються очно.

“В Кам’янець-Подільськ переїхала більша частина студентів. Хоча дітей менше ніж було в Бахмуті, але робота продовжується, ми даємо концерти. Працювати дистанційно нам допоміг досвід карантину”, — наголошує Людмила Бойко.

50675860 609345342819054 6393738133598371840 n 2aa0c

Людмила Бойко. Фото: Фейсбук

Попри труднощі у навчання, вихованці пані Людмили брали участь в конкурсах, щоб підтримувати мотивацію вихованців педагогиня намагається давати творчі завдання.

“Звісно, що працювати офлайн краще, але головне, щоб в учня було бажання займатися музикою”, — каже вчителька.

Людмила Бойко прокоментувала й питання про повернення в Бахмут, каже що за можливості хотіла б повертатися й відновлювати місто, такої ж позиції дотримуються й учні.

Що кажуть вихованці Бахмутського коледжу мистецтв?

зображення viber 2023 03 20 14 39 29 288 68f4d

Олександра Церне. Фото: особистий архів героїні

Олександра Церне навчається під кураторством Людмили Бойко, дівчина займається офлайн, грає на народних інструментах разом із пані Людмилою. Оркестр, де грають бахмутянки, нещодавно зайняв перше місце у місцевому конкурсі.

“До війни я не мала досвіду життя у гуртожитку разом із студентами. В Бахмуті жила на квартирі, тому дуже лячно було їхати сюди самостійно, дуже далеко. Спершу я евакуювалася до Ужгорода оскільки в Бахмуті не було безпечно. З новим помешканням допомогла моя викладачка зі спеціальності”, — каже Олександра.

Дівчина додає, що життя в новому місті дало їй новий цікавий досвід.

Володимир Пилипенко також навчається у Бахмутському коледжі мистецтв, юнак грає на народних інструментах, як й Олександра займається в оркестрі.

photo 2023 03 20 14 54 24 665d4

Володимир Пилипенко. Фото: особистий архів героїні

“Спочатку адаптуватися було важко до нового міста та навчання. Зараз ми вже звикли, можу сказати, що тут дуже гарні люди, доброзичливі, що змогли для нас зробили. Колектив оркестру став менший, якщо в Бахмуті це було близько 50 людей, то наразі приблизно 20”, — каже юнак.

В більшості учні займаються на інструментах, які евакуювали з Бахмута, зокрема акордеони та гітари, дещо довелося докупити. 

Фото: Фейсбук, Бахмутський фаховий коледж культури і мистецтв ім.І.Карабиця

Читайте також: Пластуни збирають книги для українських військових у шпиталях

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

ВПО-2024: у які строки можна звернутися за продовженням виплат

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:00, 18 Квітня 2024
Виплати ВПО / фото ілюстративне

З 1 березня 2024 року в Україні запрацював новий Порядок надання допомоги на проживання ВПО. Тепер, щоб продовжити отримувати виплати від держави, переселенці повинні подати відповідну заяву до ЦНАП.

Про те, у які строки можна звернутися за продовженням виплат, розповіли спеціалісти Юридичного порадника для ВПО.

Виплати ВПО у 2024 році

Відповідно до 4 абзацу 1 параграфа Постанови Кабміну №94 від 26 січня 2024 року, ВПО, які звернулися до ЦНАПу щодо продовження виплат та подали відповідну заявку в період з лютого по квітень, отримуватимуть виплати від держави починаючи з 1 березня 2024 року. Іншими словами, якщо переселенець звернувся за продовженням виплат у період березень-квітень 2024 року, то він зможе отримати виплату й за березень.

Одночасно з цим, відповідно до 5 абзацу 2 параграфа Порядку надання допомоги на проживання ВПО, грошові виплати призначається за повний місяць, у якому уповноважена особа звернулася за її наданням, незалежно від дати такого звернення. Саме ця частина говорить про те, що переселенець має можливість продовжити виплати ВПО у будь-якому місяці, а не тільки в період березня-квітня. Якщо ВПО звернеться у травні, то з виплати почнуть надходити з травня, якщо у червні, то з червня тощо.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як дізнатися суму майбутньої компенсації за знищене житло

Микола Ситник 12:00, 17 Квітня 2024

Волонтерська організація “Поверни своє” за підтримки “UST — Ukraine Support Team” запустила спеціальний компенсаційний онлайн-калькулятор для власників пошкодженого або знищеного під час війни житла. Він стане в пригоді всім, хто хоче дізнатися приблизну суму майбутньої компенсації.

Про це на сторінці в Facebook повідомляє команда “Поверни своє”.

Як розраховувати компенсацію за житло

Калькулятор доступний в онлайн форматі на відповідному сайті за посиланням. Провести онлайн-розрахунок дуже просто, для цього потрібно просто слідувати інструкції з заповнення пропусків.

Перший крок: оберіть тип зруйнованої нерухомості — квартира або приватний будинок.

Другий крок: вкажіть основні параметри зруйнованої або пошкодженої нерухомості:

Для квартири:

  • регіон розташування;
  • конкретний район/місто/район у місті;
  • площу;
  • період будівництва;
  • кількість кімнат.

Для будинку:

  • область або місто розташування;
  • площу.

Третій крок: ознайомтесь з розрахунком суми компенсації.

На сайті також є можливість завантажити калькуляцію в окремому файлі з більш детальною інформацією, де будуть вказані всі складові формул обчислення розміру відшкодування. Зазначимо, що такі ж формули будуть використовувати я під час роботи компенсаційні комісії.

Алгоритм обчислень враховує нормативну умову про те, що розмір компенсації встановлюється на рівні не нижче вартості спорудження житла відповідної площі, розрахованої за показником опосередкованої вартості у регіонах України. Якщо сума компенсації, отримана на основі введених користувачем параметрів, буде меншою за опосередкований показник, калькулятор автоматично визначить коректний розмір відшкодування, тобто мінімальну суму компенсації, на яку може розраховувати постраждалий.

При розробці цього онлайн-калькулятора були використані коефіцієнти та показники, визначені в Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна, а також у наказі Мінвідновлення №408 від 17 травня 2023 року.

Відгуки щодо зручності користування онлайн-калькулятором і можливі зауваження до його функціонала можна залишати у коментарях під дописом на сторінці “Поверни своє“.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ВПО-2024: у які строки можна звернутися за продовженням виплат

З 1 березня 2024 року в Україні запрацював новий Порядок надання допомоги на проживання ВПО. Тепер, щоб продовжити отримувати виплати від держави, переселенці повинні подати […]

11:00, 18.04.2024 Скопіч Дмитро
Калькулятор c79c2

Як дізнатися суму майбутньої компенсації за знищене житло

Волонтерська організація “Поверни своє” за підтримки “UST — Ukraine Support Team” запустила спеціальний компенсаційний онлайн-калькулятор для власників пошкодженого або знищеного під час війни житла. Він […]

12:00, 17.04.2024 Микола Ситник

Як виявити, що у вас алергія: поради від лікарки-алерголога Валентини Зведенюк

Алергічні реакції спричиняють багато дискомфорту в нашому житті. Помилково вважати, що алергії проявляються тільки навесні, коли все розцвітає. Залежно від початку цвітіння деяких росли, це […]

Чи мають право на продовження виплат на проживання студенти-ВПО: роз’яснення експертів

Після внесення низки змін у порядок виплати допомоги переселенцям, які почали діяти з 1 квітня 2024 року, багато громадян України почали цікавитися, а чи мають […]

17:00, 15.04.2024 Скопіч Дмитро

Як ВПО в Києві отримати грошову та юридичну допомогу

Українці, які мають статус внутрішньо переміщеної особи та проживають в Києві та Київській області, можуть отримати грошову, психологічну, юридичну та інші види допомоги. Про це […]

15:20, 15.04.2024 Скопіч Дмитро