Інвестиція в Перемогу: навіщо купувати військові облігації?

Семаковська Тетяна 13:00, 26 Січня 2024
money g1c2412616 1920 f9b22
Гроші та облігації / фото ілюстративне

Військові облігації не нова ініціатива, їх застосували для підтримки економіки ще в часи Першої Світової війни. Американський фінансист Джей Кук був першим, хто почав продавати облігації громадськості, а та радо його підтримувала, бо відчувала свій вклад в Перемогу. З 1862 до 1864 року через посередників Кук продав воєнні облігації на суму 500 доларів США. Сьогодні купити облігації в Україні може кожен охочий.

Навіщо їх купляти й на що варто звернути увагу — розбиралася редакція Бахмут. IN. UA.

Що таке військові облігації

322017779 935880500686915 4516926714752326615 n ac3ef
Військовий / фото Генштаб

За словами експерта та засновника просвітницької ініціативи “Останній капіталіст” Валентина Красноперова, військові облігації — це інструмент демократичних країн у військовий час, задача якого не вилучати капітал у людей, а давати їм інструмент, який допоможе використовувати власний капітал для захисту держави. 

Мова йде не про збагачення й збільшення своїх капіталів, каже експерт. Це добровільна інвестиція в захист країни, яку з часом віддадуть з надбавкою.

Українське суспільство активне і всіма можливими способами намагається наблизити перемогу. Хтось шиє дитячі розпашонки, хтось робить окопні свічки, а дехто ризикуючи власним життям вивозить людей з-під обстрілів. Придбання військових облігацій неабияк допомагає підтримати економіку під час війни.

Якими бувають військові облігації

Screenshot 361 a85b8
Військові облігації / фото Монобанк

Купуючи військові облігації, не слід вважати, що це спосіб заробити кошти. Так, є певні проценти, але вони мізерні, адже насамперед облігації — спосіб допомогти державі. Тож обирати слід відштовхуючись від власної купівельної спроможності. Є два види військових облігацій: короткострокові й довгострокові. Короткострокові тривають близько шести місяців, а довгострокові близько року. Придбати їх можна у мобільному банку Monobank. Одна облігація вартує приблизно 1000 гривень.

Хто купує військові облігації в Україні

Купують облігації всі ті, хто хоче підтримати країну. Експерт Валентин Красноперов каже, що, на його думку, придбати облігації наважуються люди до 45 років, які заробляють у валюті. 

Хто має дохід зараз в Україні нормальний, це ті хто був залучений до глобальної економіки. Це в основному IT-спеціалісти, потім заробітчани, частково фермери, хоча по них був удар — вони все одно намагаються експортувати й допомагати. Частково — це працівники сфери послуг,

Валентин Красноперов // засновник просвітницької ініціативи “Останній капіталіст”

Гроші, які людина вкладає в облігацію йдуть на підтримку макрофінансового стану України. Зараз вагома частина бюджету країни йде на оборону:

Ми цими облігаціями підтримуємо економіку у воєнному стані. Це не означає, що на ваші гроші куплять танк — ви підтримуєте каркас, базис економіки, яка намагається максимально працювати,

Валентин Красноперов // засновник просвітницької ініціативи “Останній капіталіст”

Як купити військові облігації

Screenshot 362 f2ec9
Короткострокова та довгострокова облігація / фото Монобанк

Насправді все дуже просто. Ми розповімо на прикладі нашої журналістки Тетяни. 

Тетяна придбала в травні 2022 року короткострокову облігацію через мобільний банк Monobank, вартувала одна облігація тоді 954 гривні, в листопаді 2022 журналістці повернулися кошти на картку — 1000 гривень. 

Щоб придбати облігації завантажте застосунок Monobank, якщо ви ще його не маєте. Далі перейдіть у сам додаток, оберіть кнопку — Накопичення — Купити облігації, а далі оберіть зручний для вас формат, 6 чи 12 місяців. Натисніть кнопку — Купити.

Screenshot 363 71542
Одна облігація / фото Монобанк

Після цього з вашого рахунку спишуться кошти в залежності від кількості обраних облігацій. Мінімальна покупка — одна облігація, зараз вона коштує 1008 гривень на пів року, чи 1026 гривень на рік.

Купити облігації також можна в застосунку “Дія”. Наприклад, нещодавно на платформі з’явилися нові військові облігації в честь українських міст, які зараз перебувають під окупацією рф:

  • Залізний Порт. Ставка від 16,25%. Дата виплати — 05.06.2024;
  • Асканія-Нова. Ставка від 16,50%. Дата виплати — 20.11.2024;
  • Джанкой. Ставка від 17,96%. Дата виплати — 23.07.2025;
  • Керч. Ставка від 18,00%. Дата виплати — 15.10.2025.

Детальна інструкція у відео:

Читайте також

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Скільки коштує оформлення ID картки та закордонного паспорту в 2024 році

Семаковська Тетяна 10:05, 1 Квітня 2024
ІД картка нова ціна
ID-паспорт / фото UKURIER.GOV.UA

З 1 січня для українців зросла вартість оформлення ID-паспорта, посвідки на проживання в Україні та посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон.

Про це повідомляє МВС.

Ціна на ID картку в 2024 році

Через те, що “Поліграфічний комбінат “Україна” змінив ціну на бланки окремих біометричних документів піднялася ціна на оформлення документів.

Український паспорт у формі ID картки протягом 20 робочих днів тепер можна оформити за 504 гривні, а за 10 днів послуга коштуватиме 874 гривні. Оформлення першого ID-паспорта, який видають у 14 років, безплатне.

Згодом ціна на ID картку виросте до 626 гривень. Така вартість запроваджується через 6 місяців з дня припинення або скасування воєнного стану.

Також змінилася ціна посвідки на постійне проживання, тепер протягом 15 робочих днів її оформлять за 1 151 гривню, а на тимчасове проживання – за 1056 гривень. Посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон виготовлять за 6 867 гривень.

Скільки коштує закордонний паспорт

З 1 квітня 2024 року оформлення закордонного паспорта в установах Державної міграційної служби України або Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) у звичайному порядку коштуватиме 958 гривень. За таку вартість документ потрібно буде чекати 20 робочих днів. Прискорене ж виготовлення закордонного паспорта коштує 1598 гривень. В такому випадку, його зроблять за 3-7 робочих днів.

Ціна виготовлення закордонного паспорта у ДП “Документ” та подібних цій фірмах дорожча, оскільки в неї входять також послуги посередника.

Закордонний паспорт для дітей

Закордонний паспорт на дитину можна оформити з перших днів життя. Такий документ буде актуальним 4 роки. Якщо закордонний паспорт оформляється на дитину, якій вже виповнилося 16 років, то документ діятиме протягом 10 років.

Ціна питання становить 958 гривень при нетерміновому виготовленні та 1598 гривень при терміновому виготовленні за 3-7 робочих днів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

“82% людей знаходять роботу”: як та де можна опанувати нову сферу

Семаковська Тетяна 13:51, 8 Січня 2024
Бахмутський центр зайнятості освіта

Вже близько двох років триває повномасштабна війна в Україні. Тисячі українців втратили роботу, але потроху люди повертаються до пошуку вакансій. У цьому їм допомагають місцеві Центри зайнятості, і Бахмутський — не виняток. Одна із послуг, якою можуть скористатися безробітні бахмутяни, отримання нових навичок та знань у центрах професійно-технічної освіти.

Як навчають переселенців та у якому випадку потрібно повертати гроші за освіту, редакція дізнавалася в Інни Штепи, фахівчині Бахмутського центру зайнятості.

Освіта, аби знайти роботу

Донецька обласна служба зайнятості часто публікує дописи, де розповідає про можливість професійного навчання для безробітних у центрах професійно-технічної освіти. Цією послугою може скористатися кожен зареєстрований безробітний, або людина, яка хоче підвищити наявний рівень кваліфікації. На вибір людям пропонують десяток професій:

  • оператор з обробки інформації та програмного забезпечення;
  • оператор верстатів з програмним керуванням;
  • електрогазозварник;
  • офіціант;
  • перукар (перукар-модельєр);
  • продавець непродовольчих товарів;
  • продавець продовольчих товарів;
  • слюсар-ремонтник;
  • слюсар-сантехнік;
  • токар;
  • адміністратор;
  • візажист;
  • робітник з комплексного обслуговування й ремонту будинків;
  • касир (в банку);
  • оператор котельні тощо.
Одеса навчання безробітних
Спеціальності на вибір у Одеському закладі освіти / скриншот

Після закінчення такого навчання слухачам присвоюється відповідна кваліфікація та видається свідоцтво про освіту державного зразка. Але, щоб отримати можливість навчатися, потрібно ретельно підготуватися.

Також на ці курси можуть потрапити й незареєстровані безробітні. Йдеться про осіб, які брали участь в АТО, пояснює Інна Штепа. Перед тим, як людина вирішує піти навчатися, з нею проводять співбесіди, аби визначити її схильності до того або іншого фаху. Після цього особа отримує спеціальний сертифікат.

Пані Інна пояснює, що особа, яка отримала сертифікат, не позбавляється виплат, якщо вона має статус безробітної, а продовжує їх отримувати та паралельно навчається.

Після того, як вона закінчує таке навчання, вона повертається до центру зайнятості на наступний день. Далі продовжує пошук роботи за новою набутою професією. У цьому ми допомагаємо,

Інна Штепа // у коментарі

Навчання для дорослих

Є сім навчальних центрів, це:

  • Дніпропетровський;
  • Рівненський;
  • Одеський;
  • Львівський;
  • Івано-Франківський;
  • Полтавський;
  • Сумський;
  • Харківський.

Людей розподіляють за інтересами, вони обирають свою професію, а далі їх відправляють на навчання. Також освіту можна здобувати дистанційно, така опція поширюється тільки на три вакансії. Йдеться про адміністраторів, операторів обробки інформації та програмного забезпечення, а також бухгалтерів. Аби пройти практику за напрямками, фахівці рекомендують шукати роботодавців за місцем проживання.

освіта перукаря
Безробітні можуть опанувати фах майста краси / фото ілюстративне

На жаль, кухаря або електрогазозварника чи перукаря дистанційно навчити неможливо. Але навчальні заклади можуть теоретичну частину проводити в онлайн-режимі. На уроки виробничого навчання, виробничої практики та екзамени учні вже їдуть безпосередньо до навчального закладу,

пояснює // Інна Штепа

Як відбувається відбір на навчання?

Щоб отримати можливість навчатися безплатно, людина повинна мати не тільки статус безробітного, але й бути вмотивованою до навчання. Укладається договір між центром зайнятості та здобувачем освіти. Адже за освіту платить держава, а якщо особа після навчання вирішить не шукати роботу за новим фахом, кине навчання без поважних причин тощо то, ймовірно, їй доведеться компенсувати кошти за здобуті знання.

консультація Бахмутський центр зайнятості
Людям допомагають визначити свої сильні сторони у роботі / Facebook

“Для того, щоб направити на таке навчанням, потрібно пройти тестування, аби дізнатися, чи є у людини схильності до цієї професії. Тобто це не працює так, що сьогодні людина отримала статус безробітного, і завтра ми пішли навчатися. До цього процесу потрібно відповідально віднестись, нам же треба потім цю людину працевлаштувати за професією, адже є певні зобов’язання”, — пояснює службовиця.

Водночас Інна Штепа зауважує, що випадків, коли люди кидали навчання чи відмовлялися шукати роботу за фахом, за час роботи у Бахмутському центрі зайнятості не було. Навпаки, є позитивна динаміка у працевлаштуванні. Йдеться про близько 82% людей, які після навчання знайшли роботу. Навчання триває від 2-3 до 5-8 місяців. Людям можуть компенсувати гроші на проживання за місцем навчання, але все це обговорюється індивідуально з працівниками центру зайнятості.

Як отримати статус безробітного?

Бахмутяни можуть оформити статус безробітного онлайн через Дію, подавши документи електронно. Ця послуга є безплатною та займає 1-3 робочих дні. Зробити це можна за посиланням.

Щоб перевірити, чи маєте ви статус безробітного у Бахмутському центрі зайнятості, перейдіть за посиланням.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Що треба знати перед покупкою сонцезахисту: розповідає косметологиня з Бахмута

Сонцезахист для дітей та дорослих вбереже від десятків неприємних наслідків. Тому насолоджуючись теплою погодою, важливо не забувати про захист від сонця. Адже це може зберегти […]

ВПО-2024: у які строки можна звернутися за продовженням виплат

З 1 березня 2024 року в Україні запрацював новий Порядок надання допомоги на проживання ВПО. Тепер, щоб продовжити отримувати виплати від держави, переселенці повинні подати […]

11:00, 18.04.2024 Скопіч Дмитро
Калькулятор c79c2

Як дізнатися суму майбутньої компенсації за знищене житло

Волонтерська організація “Поверни своє” за підтримки “UST — Ukraine Support Team” запустила спеціальний компенсаційний онлайн-калькулятор для власників пошкодженого або знищеного під час війни житла. Він […]

12:00, 17.04.2024 Микола Ситник

Як виявити, що у вас алергія: поради від лікарки-алерголога Валентини Зведенюк

Алергічні реакції спричиняють багато дискомфорту в нашому житті. Помилково вважати, що алергії проявляються тільки навесні, коли все розцвітає. Залежно від початку цвітіння деяких росли, це […]

Чи мають право на продовження виплат на проживання студенти-ВПО: роз’яснення експертів

Після внесення низки змін у порядок виплати допомоги переселенцям, які почали діяти з 1 квітня 2024 року, багато громадян України почали цікавитися, а чи мають […]

17:00, 15.04.2024 Скопіч Дмитро