Легенды шахмат: для Украины – Руденко, а для Бахмута – Ткаченко

Семаковська Тетяна 16:54, 30 Липня 2018

турнир металлургов май 2018 a2f2eНа днях героиней дудла Google стала украинка Людмила Руденко – первая чемпионка мира среди шахматисток из Советского Союза, известная также тем, что благодаря ее решимости 300 детей вывезли из блокадного Ленинграда. В Бахмуте также есть легендарная личность, связанная с шахматами – тренер шахматного клуба Владимир Ткаченко. Он более 50 лет отдал тренерской работе и помогал городу зарабатывать баллы в этом виде спорта.

Владимир Иванович Ткаченко тренировал спортсменов с инвалидностью в УТОСе и поддерживал работу городского шахматного клуба «Дебют». Как признает начальник Управления по вопросам физкультуры и спорта Бахмутского горсовета Виктор Лыс, благодаря усилиям Ткаченко этот вид спорта развивался в городе. Он сам не достиг огромных успехов, но искал возможности для своих воспитанников – подготовил мастеров спорта и перворазрядников. Ткаченко гордился своим особым успехом – его ученица Ольга Бондарь стала Чемпионкой мира среди незрячих.

соревнования среди слепых 2018 9ac05

Как рассказал нам его сын Игорь Ткаченко, Владимир Иванович умер в возрасте 84 года, почти два года назад. 1 сентября рассчитался с работы по состоянию здоровья, а 7 сентября его не стало. Несколько часов в день он тратил на разборку комбинаций и практически до последнего дня продолжал тренировать. В городе в память о легендарном тренере хотят учредить традиционный шахматный турнир, первый раз соревнования готовятся провести в сентябре этого года.

eb3e2292a9a5e96a5cb437df99b903d1 0b6c1

«Есть много легенд, объясняющих происхождение шахмат, но мне больше нравится пацифистская версия о том, что мудрецы подарили людям шахматы для ведения бескровных войн», – отметил в одном из своих интервью Владимир Ткаченко.

Где поиграть в шахматы в Бахмуте?

Хотя мода на эту старинную интеллектуальную игру несколько снизилась, многочисленные исследования утверждают, что регулярные занятия шахматами повышают успеваемость детей в школе и способствуют повышению уровня IQ. Мыслительные упражнения полезны и для детей, и для взрослых. В Бахмуте действует шахматный клуб «Дебют», где рады видеть всех интересующихся сражениями на шахматной доске.

самым маленьким надо помогать 24ab7

блиц турнир 6мая ко Дню Победы 13ed4

IMG 1721 5c4b4

Руководитель шахматного клуба «Дебют» Михаил Иванюк рассказал, что летом поиграть можно по вечерам в верхнем парке. А с нового учебного года набираются детские группы, куда принимается детвора, начиная с раннего школьного возраста. Занимаются в помещении спортивного клуба по улице Циолковского, 6.

В городе периодически происходят турниры и соревнования, есть несколько спортсменов, которые отстаивают честь города на уровне области и Украины. Занятия в клубе бесплатные. Чтобы привлечь новых поклонников этой вечной игры, тренер проводит турниры в детских лагерях, и даже знакомит с правилами воспитанников детских садов. Иванюк считает, что завлекать детей можно частыми соревнованиями с призами, но пока не смог найти постоянных спонсоров.

Выбирая перед новым учебным годом направление для внешкольного развития, стоит помнить, что игра в шахматы – отличный способ натренировать интеллект у ребенка.

Связаться с руководителем шахматного клуба «Дебют» Михаилом Дмитриевичем Иванюком можно по телефону 0667931714.  

соревнование по шашакам среди Комнат Школьника 4a9dc

свободных мест нет 0c8b5

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]