Чотири роки боротьби: чи отримає «Бахмут Український» приміщення для волонтерської діяльності у безкоштовне користування?

Семаковська Тетяна 14:31, 24 Квітня 2018

У питанні, яке вирішується чотири роки має відбутися суттєвий перелом. Депутати Бахмутської міської ради на черговій сесії у середу, 25 квітня, мають вирішити чи може саме це приміщення надаватись безкоштовно. Але паралельно відбувається суд і це ще не крапка у справі. Наша редакція відновила хронологію листування громадської організації з Бахмутською міською радою, яка допоможе зрозуміти в чому полягав конфлікт, який вирішується у суді.

Все почалося з війни…

Організація «Бахмут Український» створила спочатку неформально, ще під час «русской весны», коли патріотично налаштовані мешканці Донеччини відчували загрозу територіальної цілісності. З початком бойових дій виникла гаряча потреба в допомозі військовим частинам, які стояли в місті і навколо нього, пораненим, які перебували в міській лікарні. Ще одним викликом з яким не мали змоги впоратися державні органи влади та міське самоврядування був потік мешканців окупованих територій. Потреба була в продуктах харчування, одязі, військових засобах. На той час «Бахмут Український» вже налагодив стосунки з військовими, до того ж звертались через соціальні мережі, телефоном. Обсяг допомоги збільшився за рахунок того, що в організацію присилали поміч зі всієї України. І все це треба було зберігати, розподіляти і видавати.

P80304 123141 633x475 b0f64

Фото з сайту ГО “Бахмут Український”.

На звернення організації до виконкому з приводу виділення приміщення, була отримана згода і для цих потреб вони отримали підвал розташований за адресою вул. Чайковського, 23. До того в цьому підвалі організовували харчування безхатченків.

СІЧЕНЬ 2015 РОКУ

Приміщення надали, але не безкоштовно в 2015 році оренда у місяць коштувала близько 500 гривень, до того ж треба були укласти договори зі всіма комунальними підприємствами. На той час організацію очолював Сергій Ніколаєнко він звернувся до міськради з проханням передбачити безкоштовну оренду.  

1 309f4

2 c24db

Також читайте: 

ЛЮТИЙ – КВІТЕНЬ 2017 РОКУ

Якийсь час питання ніби заморозили. Міськрада «забула», що відбувається в підвалі, але про це згадали в 2017 році, коли до приміщення почали приходити перевіряючі. «Бахмут Український» знов поновив свої звернення до міськради. За неофіційною інформацією приміщення розглядали під розміщення молодіжного центру.

3 be34e

4 cc66d

До питання намагалися долучити керівника Донецької військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, навіть звертали до нього особисто, але заручитися підтримкою не вдалося – він не став втручатись.

ТРАВЕНЬ 2017

Листування триває.

8 56743

Начальник Управління муніціпального розвитку Наталя Отюніна в інтерв’ю громадському медіапорталу «Бахмут IN.UA» зауважила, що у статутній діяльності організації захист прав інтересів громадян не визначений основною метою діяльності, тому надавати приміщення за договором позички їм не обов’язково. Наявність цього виду діяльності у переліку функцій Отюніна вважала не достатнім, хоча у затвердженому в місті порядку видачі приміщень у безоплатне користування не було зазначено, що це має бути основний вид діяльності.

10 af045

Витримка зі статуту ГО “Бахмут Український”.

9.1 ea385

Витримка з Порядку передачі приміщень.

ЧЕРВЕНЬ 2017

В той час до міської ради звертаються  керівники військових підрозділів, яким надавалася допомога передають листи підтримки, осб один з таких листів.

11 5bf7e

ЖОВТЕНЬ 2017 РОКУ

За ініціативи керівника ГО «Бахмутська Фортеця» редактора Громадського медіапорталу Ганни Бокової, питання розглядали на засіданні Громадської ради. Члени ради не визначилися чи мають вони підтримати колег, у багатьох було питання, а чому саме «Бахмут Український» має отримати приміщення на безоплатній основі, а не якась інша організація. У підтримку прохання «Бахмуту Українського» виступив Сергій Ніколаєнко, перший керівник цієї організації.

Щоб зрозуміти риторику обговорень і позиції сторін можна подивитись відео прямої трансляції засідання у запису.  Голова організації покійний Сергій Гончаров пояснював, що в приміщенні плетуть маскувальні сітки на замовлення військових та видають одяг переміщеним особам та нужденним мешканцям Бахмута.

На той момент Громадська рада вирішила винести це питання на комісії, щоб ретельно вивчити справу. Більше до питання не поверталися.

Секретар міськради Світлана Кіщенко на засіданні Громадської ради 3 жовтня заявила, що організацію ніхто чіпати у приміщенні не буде, наступного дня 4 жовтня Управління муніципального розвитку звертається до суду з проханням виселити “Бахмут Український”.

Про позив до суду з приводу незаконного знаходження у підвалі, причому організація дізналась випадково. Листи, що були направлені в офіс організації, що знаходиться по вулиці Торговій не приходили, їх повертали у відділення Укрпошти. Прийшлося довго шукати позови, робити запити у міськраду.

14 eb74f

15 49b6dПідміна проекту рішення чи непорозуміння?

ЛЮТИЙ 2018 РОКУ

Щоб донести проблему до депутатів вирішили скористатися можливістю і подати місцеву ініціативу, але секретар міськради Світлана Кіщенко відповіла, що це питання не стосується місцевої ініціативи.

12 d1989

Допомагати у вирішенні питання організації погодився юрист, координатор руху «Сильні громади» Андрій Грудкін. Він зробив правовий висновок листування міської ради з організацією, і відзначив, що доводи викладені у вищенаведеному листі не мають за собою законних підстав. Доводи та висновки щодо неможливості надання приміщень в оренду у порядку місцевої ініціативи не відповідають Закону про місцеве самоврядування, Порядок внесення місцевої ініціативи в Бахмуті та повноваженням міської ради. Він порадив організації внести зміни до статуту і допоміг розробити проект рішення для подання місцевої ініціативи.

Ініціативна група в кількості чотирьох осіб розпочала свою роботу ще взимку з приводу зміни переліку комунальних приміщень, які можна отримувати в безкоштовне користування.

16 b38ed

На підставі «Положення про порядок реализации права на Місцеві ініціативи у городе Артемівську» бахмутчане запропонували 245 кв.м комунального підвального приміщення по вул.Чайковського, 23, де ГО «Бахмут Український», з 2014 року зберігати гуманітарну допомогу для переселенців і військових, виготовляє маскувальні сітки, внести в перелік безкоштовних приміщень.

17 82a30

Витяг з проекту рішення, що був поданий за ініціативою.

КВІТЕНЬ 2017 РОКУ

На розгляд депутатів проект рішення був дещо змінений:

18 91a17

Витяг з проекту рішення поданий депутатами.

«Була подана ініціатива від громадськості. У проекті рішення від ініціативної групи були вказані три приміщення, загальною площею 76,15 кв.м, саме вони і були внесені в проект рішення, який виноситься на сесію на 25 квітня. Чому загальна сума площі була вказана 245 кв.м мені не зрозуміло. І коли проект рішення розглядався на депутатських комісіях, уповноважена особа – Віктор Зіпір нічого не сказав з цього приводу», – прокоментувала змінений проект рішення Наталя Отюніна, начальник Управління муніципального розвитку Бахмутського міськради.

Але, Віктор Зіпір, стверджує, що відразу відзначив депутатам про відмінності в проекті рішення від первісної ініціативи.

«Я пояснював депутатам, що загальна площа підвалу 245 кв.м, просто більш конкретно були вказані три кімнати. Але наша пропозиція – передавати в безоплатне користування все приміщення, повністю. Можливо, в нашому проекті некоректно вказали площа. Але, я думаю, що депутати в усьому розібралися » – сказав представник ініціативної групи, Віктор Зіпір.

Для того, щою депутати дійсно розібралися члени ГО «Бахмут Український» приходили на депутатські комісії. Член організації, психолог за фахом Ольга Мещерякова розповіла, що в планах «Бахмута Українського» після ремонту приміщення проводити там заняття для дітей з вимушено переміщених родин.

Члени організації намагалися донести свою позицію, але кожний депутат зрозумів по своєму. Начальник «Керуючої кампанії» Олександр Бондарєв, у своєму виступі довго пояснював, що всі дії міської ради покликані на те, щоб урегулювати питання у законному колі, ніхто ніколи не відмовляв організації в оренді підвалу. Депутата Романа Сотникова здивувало, чому проектом виноситься тільки частина приміщення, а не все загалом, на що Отюніна повідомила, що на її погляд цього буде достатньо. Був обурений тим, що питання не вирішується декілька років і вартість питання менша за 500 гривень депутат Артем Чепурін. Він навіть зазначив нам, що готовий у якості благодійного внеску оплачувати оренду приміщення, якщо його колеги не нададуть змоги взяти його на безоплатній основі. Депутат Володимир Бойко напроти вважає, що військовим і так надається багато підтримки і давати ще і приміщення в оренду, тим, хто їм допомагає не баче сенсу. Секретар Бахмутської міськради Світлана Кіщенко знов питала, чому «Бахмут Український» оплачує оренду офісу і не оплачує оренду підвалу. Пояснення про те, що це не прибуткова діяльність направлена на підтримання суверенітету держави, в яку члени організації вкладають власні кошти і просять трохи підтримки від громади, мабуть не переконливо звучало з вуст Гончарова та членів організації в січні 2015 році, жовтні 2017 у квітні 2018 року. При цьому Наталя Отюніна заявила, що саме суд домопіг зрушити справу с мертвої крапки.

Ось що написала, член організації, донька колишнього голови організації Єлізавєта Гончарова у своєму Фейсбуці про свої враження після засідання комісії.

13 afb89

На комісії не було зазначено, що депутатам пропонується інший проект рішення, і потім після засідання у спілкуванні з деякими депутатами ми зрозуміли, що вони цього не зрозуміли. Але якщо подана ініціатива на думку спеціалістів міськради була надана некоректно про це мали повідомити, а не замінювати проект рішення. Згідно, Положення про ініціативи, посадова особа Бахмутського міськради зобов’язане було повідомити ініціативну групу про помилки.

19 31735

Або винести проект рішення на пленарне засідання в тому вигляді, в якому отримали від ініціативної групи і вже депутати приймали б рішення, але вносити зміни, за своїм рішенням, посадова особа за нормами регуляторного акту не має право.

20 4a6fe

Наталя Отюніна додала, що обов’язково перегляне ще раз всі документи, врегулює неузгодженості до винесення проекту рішення на квітневу сесію.

Паралельно справа розглядається в Донецькому господарському суді

Як повідомив член «Бахмута Українського» Віктор Зіпір справа по суті буде розглянута у четвер, 26 квітня. Позивач – Бахмутська міська рада вимагає, звільнення приміщення і уплати судового збору у сумі близько 4000 гривень. Якщо суд вирішить, що органзіція не має підстав знаходитись у приміщенні його треба буде звільнити і уплатити цю суму. Навіть якщо у середу, 25 квітня депутати долучать приміщення по вул. Чайковського, 23 до переліку, що можуть бути надані в оренду на безоплатній основі ще має відбутися конкурс і якщо за конкурсом вони виграють, то зможуть там залишитись, чи знову вселитися.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]