Дев’ять депутатів Бахмутської міської ради не відвідували сесії в 2017 році

Семаковська Тетяна 21:22, 12 Квітня 2018

IMG 2055 8fb22Координатори руху «Сильні громади» провели аналіз активності депутатів Бахмутської міської ради та визначили потенційних кандидатів на відкликання – тих обранців, які пропустили понад половину засідань сесій та постійних комісій. У нашому огляді читайте, хто ж увійшов до списку прогульників, хто склав свої повноваження і чи буде міська організація «Партії Регіонів» долучати наступних кандидатів до роботи в раді.

В 2010 році мешканці на той час ще Артемівської міськради обрали 60 депутатів. 58 з них були членами «Партії Регіонів», два – балотувалися від «Комуністичної партії України”. На сьогодні за списком залишилося 56 депутатів.

Одна людина померла, а повноваження трьох депутатів припинені за рішенням сесії у 2017 році. Перший за станом здоров’я склав повноваження Микола Ятченко, при чому колеги дали на це згоду з другої спроби. У зв’язку зі зміною місця проживання припинили роботу в депутатському корпусі Бахмутської міської ради Андрій Корочанський та Максим Куліченко, які не відвідували сесій вже декілька років.

Після Революції Гідності та початку військових дій на Донбасі змінилося і політичне забарвлення ради. Сім депутатів вийшли з партії, 32 – вийшли з фракції «Партії регіонів».

Всі три депутати, що склали свої повноваження балотувалися як члени «Партії Регіонів», тому ми поцікавились в міському осередку організації, чи будуть вони оновлювати склад ради.

«За списками обиралася тільки одна людина. На її місце за процедурою повинен зайти наступний за списком Андрій Бурлаченко – колишній керівник водоканалу. Але він проживає в Макіївці, в нас немає зв’язку з цією людиною, і ми не можемо отримати від нього відмову, щоб запропонувати місце наступному кандидату. Звісно найкраще в цій ситуації було б проведення виборів, бо ситуація в країні змінилася, змінилися погляди людей, тому має змінитися депутатський корпус», – прокоментував голова міської організації «Партії Регіонів» Олександр Шинкаренко.

Голова міського осередку партії, яка залишається найбільшою в Бахмуті, також пояснив, чим відрізняється діяльність депутатів, що вийшли з фракції від тих хто залишився.

«Ці люди більше не висловлюють позицію «Партії Регіонів», а приймають рішення з власного погляду», – зазначив він.

Не всі депутати, які не виконують своїх обов’язків, склали повноваження. Сім депутатів з існуючого складу в минулому році не відвідали жодного з 13 пленарних засідань – Сергій Деменков, Юрій Зиков, Костянтин Третьяков, Годерзі Малазонія, Олексій Нікітенко, Віталій Шпічка, Віктор Мирошниченко. З них лише Годерзі Малазонія частково відвідував депутатські комісії. Він був на 5 з 19 засідань комісій.

69 95197

Ще дев’ять депутатів пропустили більше половини пленарних засідань – Володимир Іванков, Вячеслав Шрамко, Оксана Котова, Валерій Пантєєв, Ігор Сорока, Артем Чепурін, Роман Сотников, Вікторія Скрипник, Тетяна Скок. Варто зауважити, що є депутати, які не пропустили жодного пленарного засідання – це Володимир Вітязь, Микола Калеватих, а Наталя Зінченко, Наталя Красножон та Сергій Благовісний відвідали також всі засідання своїх профільних комісій у 2017-му році. 

У Бахмутській міськраді створені шість постійних депутатських комісій. Не всі депутати-прогульники ігнорують засідання комісій. Наприклад, Вячеслав Шрамко, що зараз працює на посаді гендиректора ТОВ «Завод кольорових металів», був тільки на одному засіданні ради, але пропустив тільки дві з 20-ти засідань комісій, проведених в 2017-му році. Ми вже згадували, що Годерзі Малазонія відвідував тільки комісії. А Володимир Іванков був тільки на одній сесії та на одному засіданні комісії.

Минулого року відбулося 18-20 засідань (в кожній комісії по різному). Менше половини засідань відвідали – Роман Сотников, Альона Акулова, Сергій Трущін, Вікторія Мальована, Володимир Сакали, Оксана Котова, Віктор Мирошниченко, Ігор Сорока, Годерзі Малазонія.  

Всі засідання своїх комісій відвідали Всеволод Сабаєв, Олександр Голубєв, Наталя Зінченко, Михайло Северінов, Сергій Благовісний, Валерій Бойко, Наталя Красножон, Артур Радковський, Сергій Трижон, Світлана Дмитроц.   

Хоча за Законом про місцеве самоврядування, присутність на сесіях та комісіях міської ради це не єдиний критерій роботи депутата місцевої ради, але фактично тільки він залишається достовірним. Виміряти активність депутата іншим чином майже неможливо.

Депутати повинні вести прийом виборців і графік прийому оприлюднений на сайті міськради. Декілька депутатів офіційно заявили, що прийом не ведуть. Координатори «Сильних громад» минулого року моніторили прийомні депутатів і застали на місці тільки тих, хто приймає за основним місцем роботи. Але відсутність прийму у вказану годину теж не може свідчити про повне відсторонення депутата. При спілкуванні депутати розказують про інші форми роботи.

Депутат по виборчому округу №13, колишній директор ОШ№ 12 Ольга Капленко: «Розклад мого прийому можна побачити у 12-й школі, але частіше я зустрічаюся з виборцями просто на вулиці, бо живу на своїй дільниці».

Лікар Станції швидкої медичної допомоги Валерій Пантєєв: «Я рідко буваю на сесіях, комісіях, постійного прийому не веду, бо головною діяльністю для мене зараз є професійна діяльність і забезпечення родини, але я допомагаю тим, хто звертається особисто. Складати повноваження не буду – хочу довести до кінця цю діяльність».

67 32af8Цікаво, що Олексій Нікітенко, який не бере участі у роботі пленарних засідань і комісій, через сайт міськради заявляє, що веде прийом.         

Аналіз діяльності депутатів Бахмутської міської ради, які не були переобрані в 2015 році і працюють вже восьмий рік, фактично зводиться до присутності на пленарних засіданнях ради та постійних комісіях. Виборцям важко оцінити роботу депутата на сесії – обговорень майже немає, після виступу спікера у 99% випадків депутати підтримують запропонований проект рішення. До речі, зараз всі засідання можна подивитися на каналі міськради.

Пояснюючи майже повне погодження проектів рішень запропонованих управліннями міськради, депутати кажуть, що основні дискусії відбуваються на комісіях. Але як виборцям можна дізнатись про ці дискусії? Після останнього моніторингу діяльності міськради за нашими пропозиціями на офіційному сайті Бахмутської міськради стали оприлюднювати інформацію про дні роботи комісій, та протоколи постійних комісій, оновлюється інформація про склад депутатів та їх графік прийому.

На жаль, активність депутатів на комісіях за протоколами оцінити неможливо. Там не фіксуються пропозиції та обговорення. Оприлюднення протоколу обмежується переліком заслуханих питань та доповідачів (подивитися протоколи можна на сторінці кожної комісії).

Для прикладу, ми вирішили проаналізувати протоколи інших рад Донецької області. Гарним прикладом, на нашу думку, є звітування про роботу комісій у Слов’янській міськраді. На новому сайті вони викладають протоколи і лінки на відеотрансляції засідань комісій. Якщо відкрити декілька протоколів, можна побачити які пропозиції вносили депутати, які рішення відправили на повторний розгляд, з чим не погодились.

Тож можливості прослідкувати за виконанням обов’язків депутата в раді, окрім присутності, не існує. На сайті міськради немає окремих сторінок чи власних кабінетів. Більшість депутатів не має офіційних акаунтів в соцмережах, де вони б мали можливість зазначати прийняті важливі рішення, писати про свої пропозиції, обговорювати їх з громадою, робити короткі звіти, немає онлайн трансляції з постійних комісій, протоколи обговорення не оприлюднюють. Вже й годі говорити про критерії роботи депутата, які б мали показати його вклад у життя громади, як правило це подарунки і благодійні виплати нужденним.  

68 830ccСкрін зі сторіночки депутата Бахмутської міськради Валерія Слєсарєва.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]