Маловисківська спроможна громада ділиться своїм позитивним досвідом з Бахмутом

Семаковська Тетяна 15:33, 2 Серпня 2017

Щоб бути першим, треба бути сміливим. А якщо починаєш робити щось нове і запитати поради майже ні в кого, то хоробрості треба ще більше. Маловисківська територіальна громада, що у Кіровоградській області – одна з перших сформованих в Україні. За свій відважний крок були нагороджені фінансово – за два роки існування отримали від держави більше сьомі мільйонів гривень на розвиток. Як громада відновлює села, прикрашає центр, заявляє про себе, привертає увагу інвесторів, впроваджує ягідні кооперативи, вчиться економити власні кошти детальніше у наступному матеріалі проекту «Децентралізація в деталях».

В Бахмутську громаду увійдуть п’ять сільрад – Опитненьска, Іванівська, Покровська, Зайцівська та Клинівська. Соледарська. Соледарська та Сіверська ОТГ вже існують, Часовоярська призупинилась у своєму створенні. Щоб показати успішний досвід спроможної громади редакція «Бахмут IN.UA» відвідала Маловисківську ОТГ.

Маловисківська територіальна громада утворилась ще у 2015 році. По перспективному плану до її складу повинні були увійти шість сільрад, однак, добровільно об’єднались лише три – Паліївська, Первомайська, Олександрівська з центром у місті районного призначення Мала Виска. Для піонерів у реформі децентралізації, навіть внесли корективи до Перспективного плану.

«Що було важко, то перемогти свідомість людей. Народ вже заморився від реформ, особливо від неуспішних, які просто оголошувались. На початку так було і у нас, коли ми об’єднувались. Люди говорили – «Сільради не буде, село розвалиться і його просто не стане». Думали, що це чергове об’єднання колгоспів» – згадує Леонід Жовтило, мешканець Малої Виски, виконавчий директор ГО «Фонд розвитку ініціативи громади», у минулому керівник районної ради.

Почали будувати нову громаду з тими, хто погодився. Минуло два роки та ні одна з сільрад не пошкодувала про своє рішення.

 

Саме сільські ради відчули  на собі, що значить жити у єдиній родині

Юрій Гульдас –  міський голова, у минулому голова міста Мала Виска, успішний підприємець розповідає, що кожна сільрада, яка увійшла в об’єднану громаду, відчула на собі, що значить бути у єдиній родині.

«В селі Первомайське є закинута школа, зараз ми її ремонтуємо та зробимо Центр громадської активності. Розмістимо клуб, бібліотеку, ФАП, робоче місце для старости сільради» – каже міський голова.

Село Паліївка – ніколи не було бюджетоутворюючим, коштів які вони збирали вистачало лише на заробітну плату виконуючому персоналу. У 2016 році село отримало майже 1,8 мільйонів гривень, за які побудували водовод. Активні сельчани не залишились в сторонці – за рахунок грантових коштів разом з владою втілили у життя два проекти.

IMG 6091 c1c20

Дерев’яна церква у с.Паліївка

«В школі ми замінили всі вікна. Відновили дитячий садочок, який був у занедбаному стані 12 років» – каже мешканка села Паліївка, голова ГО «Майбутнє Паліївки», Валентина Панасенко.

До речі, у дитячому садочку зробили душові кабінки для дітей. А ті гості, які приїжджають з великих обласних міст, по-доброму заздрять.

IMG 7771 8898d

Кількість місць у дитсадках міста дуже не вистачає, тому влада, після ремонту дороги, буде пропонувати батькам віддавати дітей у сільський дитсадочок

Село Олександрівка не змогло би за власні кошти створити навчально-виховний комплекс. Завдяки об’єднаній громаді – він вже працює.

«Скільки коштів треба було, стільки для нашої школи і надали, та й ще обладнання на 60 тисяч гривень купили» – говорить директор Олександрівського НВК Сергій Щербак.

А восени 2016 року в селі встановили вуличне освітлення, причому використовували нові технології – ліхтарі працюють на сонячних акумуляторах.

Секретар Маловисківської міської ради Леся Постолюк також підтверджує, що після об’єднання ці три сільради отримали такий фінансовий ресурс, який ніколи не мали за минулі часи.

Дороги Малої Виски потребують ремонтів

Погані дороги супроводжують не лише невелику територію Маловисківської громади, а й всю Кіровоградську область. Щоб досягти успішного результату реформи децентралізації, треба, насамперед, мати якісне транспортне сполучення, вважає секретар Маловисківської міської ради Леся Постолюк:

«Децентралізація запрацює у повному обсязі, коли держава зверне увагу на фінансування шляхів сполучення між населеними пунктами територіальної громади. Надавати якісні адміністративні послуги можна лише тоді, коли є зв’язок між центром та віддаленими селами. Як наслідок, дороги повинні бути бездоганні. Адже це мільйони та мільярди гривень, які громада не зможе знайти у себе в бюджеті».

Запорука спроможності Маловисківської ОТГ – розкручений бренд громади

«На мою думку – це одна з успішних реформ, бо вона повністю змінює взаємовідносини між владою та громадою, змінює систему управління, змінює систему виборів. Саме від людей залежить хто буде ними управляти» – каже Леонід Жовтило, виконавчий директор ГО «Фонд розвитку ініціативи громади».

Брак робочих місць – актуальна проблема в Маловисківській громаді, як по всій країні. Міський голова Юрій Гульдас розповідає, що такі підприємства, як спиртовий, цукровий, олійний, консервний, комбікормовий заводи, які раніше працювали в Малий Вискі, були давно знищені. Причиною тому бачить недосконалість попередньої системи управління – бо керували районом і областю призначені Президентом керівники, які не відповідали перед мешканцями і серце за громаду в них не боліло. В тому Гульдас і бачить головний сенс децентралізації, коли керівника громади обирають люди, перед якими він буду відповідати. Сам міський голова та його команда не сидять, склавши руки, шукають можливості відродження свого регіону, привертають увагу інвесторів, в першу чергу шляхом презентації та реклами своєї громади.

«Ми постійно направляємо свої пропозиції по економічній та територіальній привабливості. Находимо заможні компанії, підприємства та направляємо їм інформацію про нашу громаду.  У нас дуже цікавий район для інвесторів – є залізнична дорога, аеродром» – каже Юрій Гульдас.

Йому допомагає команда з міської ради і закладів освіти. Наприклад, директор Дитячо-юнацького центру «Вись» Володимир Кузьмич розвиває туристичну складову громади.

Перші жителі в районі річки Малої Висі були молдовани, у 1752 році. Князь Кудашев – місцевий мешканець налагодив на селі економію, побудував церкву та власний маєток, який зберігся до наших часів.

mvyska maietok2 68771Палац княгині Кудашевої (1889 р.)

Його нащадок – зробив літак «Кудашев 1», який став початком літакобудуванням і в Україні, і в Росії. Макет літака зараз стоїть на території Дитячо-юнацького центру «Вись», його планують перенести в маєток Кудашевих. В цьому році макет літака приймав участь в авіафестивалі – який в-перше відбувся на Маловисківському аеродромі. Кіровоградська льотна академія спільно з керівництвом громади планує проводити такі фестивалі щорічно.

IMG 6167 b37f7

Макет літака “Кудашев 3”

«Оце ми робимо для того, щоб розкручувати бренд Малої Виски. Ми хочемо, щоб наша громада була на рівні Житомира, Бердичіва, Тернополя, Фастова. Говоримо про себе крізь – по різним телевізійних каналах. У нас великі шанси для заходу інвесторів» – каже міський голова. цитата

Пріоритет при розподілу бюджетних коштів – це освіта

За 2016 рік Маловисківська громада зібрала 62,3 мільйона гривень. З них 10 мільйонів гривень направили на розвиток громади, левовову частку – на освіту. 

«Ми визначились з опорною школою у нашій громаді – нею стала сама велика школа у місті. В 2015 році замінили майже 300 вікон у приміщенні, треба утеплити фасад» –  розповідає заступник міського голови Алла Жовтило.

Якщо порівняти з фінансуванням опорних шкіл у Донецькій області, то Маловисківська громада не отримує ніяких коштів від держави на їх реконструкції. Справляються самі – за рахунок власного бюджету та працьовитих рук жителів громади.

Заступник директора з господарської роботи опорної ЗОШ №3 Олександр Субота, який безпосередньо керує ремонтними роботами розповідає:

«Після об’єднання школа почала отримувати суттєве фінансування. Ми відремонтували дах, санвузли, повністю оновили актовий зал. Зараз триває косметичний ремонт».

Варто відзначити, що ремонти проводять власними силами, ніяких підрядників не запрошують. Керівництво школи вважає, що краще ті гроші вкласти на розвиток, ніж витрачати на ремонти. 

IMG 6144 c36dd

Актовий зал в опорній школи Малої Виски. Проект, як буде виглядати актовий зал, розробив заступник директора школи

IMG 6161 451d7

Актовий зал музичної школи (ремонт у приміщенні робили працівники музичної школи)

Дійсно громада намагається економити всюди, де можливо. Реконструкцією центральної площі міста проводили працівники міськради. 

«Закупили матеріали, форми для виготовлення бордюрів. Разом з працівниками виконавчого комітету та комунального підприємства зробили та установили їх на площі. Тепер пишемо проект – хочемо укласти плитку та побудувати фонтан» – каже Сергій Пісний, завідувач сектору містобудування та архітектури виконавчого комітету.

IMG 6152 a4c02

Центральна площа міста

Володимир Кузьмич, працює директором Дитячо-юнацького центру «Вись» вже 40 років. Каже, що за цей період не один позашкільний заклад не відчував такого фінансування, як в об’єднаній громаді. 

«Для технічного забезпечення виділено 446 тисяч гривень, а за ці два роки існування громади витрачено майже 1,5 мільйона гривень на наш заклад – заміна вікон, утеплення приміщення» – розповідає Володимир Кузьмич.

Громада користується не лише власним бюджетом, залучає й ресурси з альтернативних джерел

Мешканці Малої Виски завершили два проекти, обидва за ініціативою дітей. В одному з дворів побудували майданчик для вигулів собак. А в міському парку, на місці закинутого майданчику, відновили сцену, установили лавки, де тепер проводять різні міські заходи.

«Сцену робили за кошти Британської ради – майже 10 тисяч гривень, кошти міської ради – 15 тисяч гривен, та кошти від приватних підприємців. Загальна сума вийшла, десь 40 тисяч гривень» – згадує Леонід Жовтило.

Бути поруч – не значить мати порозуміння. Міська та районна влада  не завжди розуміють один одного

Приміщення міської ради Маловисківської ОТГ розташоване за два кроки до районної ради. І хоча стоять вони поруч, існують деякі непорозуміння між представниками місцевої та районної ради.  

Так, міський клуб й досі на балансі районної влади, і свята, громаді Малої Виски, доводиться проводити в актовому залі опорної школи.

Заклади медицини також не перейшли у власність громади, тому жителі Маловисківської ОТГ отримують медичні послуги в лікарнях району.

IMG 7776 73c29

Занедбане приміщення у центрі міста планують оформити на баланс громади та розмістити та Медичну первинну допомогу

Мала Виска не має власного ЦНАПу, бо не змогли знайти приміщення, поки розміщується разом з районним ЦНАПом, на умовах оренди.

IMG 6173 a3f98

Хоча приміщення міськради зовсім невелике, в ньому знайшли місце для меморіальної дошки загиблих в АТО

Децентралізація – це не чарівна паличка, це інструмент і той, хто вміє їм користуватись, отримає  знаряддя для розвитку

«Люди в селах живуть дуже бідно, погано ще й те, що вони не користуються тими сучасними інструментами  економічного розвитку сільських територій , які відомі не тільки за кордоном, а й по всій України – самозайнятість, кооперація, Hand Made» – каже Леонід Жовтило.

Леонід зі своєю організацією в рамках проекту навчає сельчан кооперації, запропонував об’єднатись в кооператив та разом заробляти кошти.

«Кооперація – це нове для громади, люди об’єднуються з метою щось вирощувати, обробляти землю, для нас, наприклад, це вирощування ягід  – смородини, малини. Разом вирощують, разом реалізують – це приносить прибуток. Сплачують податок, який потім іде на розвиток громади. Також з’являється можливість залучення додаткових ресурсів: написати проект на отримання грантових коштів, отримати місцеву підтримку у вигляді техніки» – розповідає  Леонід Жовтило.

Люди дійсно зацікавились цією можливістю та почали вирощувати малину, смородину в більших об’ємах для отримання суттєвих прибутків.

Методичну допомогу новоствореним громадам і взагалі місцевому самоврядуванню в області надають в Кіровоградського центру розвитку місцевого самоврядування. Ми теж звернулися до них за коментарями, щоб дізнатись їх думку про досягнення Маловисківської громади.

Олег Яременко, директор Кіровоградського центру розвитку місцевого самоврядування також вважає, що у громаді є потенціал для розвитку.

«Ця громада пройшла етап становлення. Їм вдалось залучити внутрішнього інвестора – місцевий бізнес запрацював, хоча поки що не на гігантському економічному рівні. Але, я вважаю, що у найближчому майбутньому, до них зайдуть біль-менш потужні західні інвестори» – говорить Олег Яременко.

Щоб залишатися на місці треба бігти, а щоб рухатись вперед треба бігти удвічі швидше. Це відмінність Маловисківської ОТГ. Залишається їм побажати: триматись вірного маршруту,  зустрічати на шляху цікаві можливості та користуватись ними.

 150 2c28f be3cb be3a4

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]