В Бахмуте начали сбор воспоминаний военнопленных периода Второй мировой войны

Семаковська Тетяна 12:39, 6 Березня 2017

Около шести миллионов человек, точных цифр до сих пор нет, которые побывали в плену, не нашли определенного места ни в истории, ни в сознании людей. Военнопленные и члены их семей старались никогда не вспоминать об этом периоде жизни. На территории Артемовска находились четыре лагеря военнопленных, где было замучено более 3000 человек.

Кто они, как попали в плен? Судьбы выживших зачастую неизвестны. Воспоминаний очевидцев и исторических материалов очень мало. Поиском и систематизацией информации будет заниматься Общественная организация Эколого-культурный центр «Бахмат» в партнерстве с Бахмутским краеведческим музеем.

Проект, посвящённый сохранению исторической памяти о «забытых жертвах» Второй мировой войны, носит название «Знаем и помним».  Его реализуют при финансовой поддержке Международного фонда «Память, ответственность и будущее» (EVZ).

«На протяжении всего «советского» периода в истории и сознании людей советской пропагандой насаждалась мысль, что человек, попавший в плен, автоматически становился изменником Родины. Лозунг «Лучше смерть, чем плен» внушался всем солдатам и офицерам Красной Армии. После освобождения или побега выживших ждали долгие разбирательства, унизительные допросы, штрафбат, ссылка в советские лагеря, нередко – расстрел. Попавшие в плен объявлялись дезертирами, их семьи подвергались ущемлению в гражданских правах.  Была расширена практика заочного осуждения военнослужащих, находившихся за линией фронта, как изменников Родины. Даже после отбытия наказания бывшие военнопленные и их родственники нередко преследовались», – говорит координатор проекта Светлана Сикварова.

P1010008 c6ff1

Проект представили на научно-краеведческой конференции в Бахмутском краеведческом музее.

Эта работа станет логическим продолжением проектов ЭКЦ «Бахмат» посвященных OST-арбайтерам, детям войны, людям, пережившим оккупацию, в плане изучения истории родного края через сбор исторических материалов, воспоминаний и диалог поколений.

«Необходимо закрепить в сознании людей, особенно молодежи, справедливое место судеб военнопленных как жертв национал-социализма, путем обсуждения этого вопроса вместе с людьми, пережившими войну как пожилыми, так  и нашими современниками-воинами АТО, чтобы больше никогда не допустить несправедливого к ним отношения», – считает Сикварова.

Работа над Проектом будет вестись в 3-х направлениях:

– сбор материалов в Архивах о людях, находившихся в плену на территории нашего города и области;

– сбор воспоминаний наших земляков побывавших в плену, членов их семей, очевидцев событий Второй мировой войны;

– работа в Архивах по сбору материалов, касающихся различных видов  лагерей для военнопленных, которые существовали на территории нашего города, района и области.

Планируется создать инициативные группы волонтеров и студентов вузов города. Они посетят бывших военнопленных и членов их семей для записи их воспоминаний. Статьи в СМИ и сюжеты на TV расскажут общественности Бахмута и района про самые драматические  сюжеты этого периода. Собранные материалы войдут в электронную и печатную книги, которые навсегда сохранят этот материал, и станут продолжением уже существующей серии книг о нашем городе и районе периода Второй мировой войны. Созданная новая музейная экспозиция отобразит малоизвестные страницы истории 2-й мировой войны, посвященные военнопленным. Будет также составлено Методическое пособие для преподавателей истории, которое поможет при подготовке к урокам истории использовать местный материал, тем самым привязать исторические события к знакомой местности и знакомым людям, усилить таким образом связь и преемственность поколений.

Участники проекта обращаются с убедительной просьбой к жителям города и района: поделиться своими материалами и воспоминаниями об этих событиях нашей истории. Для этого необходимо связаться с руководителем Проекта Сикваровой Светланой Николаевной по тел. 0501942406 или по e-mail: [email protected].

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]