Що заважає і сприяє розвитку культури в Бахмуті? (Відео)

Семаковська Тетяна 21:58, 13 Лютого 2017

В рамках проекту «Метамісто: Схід» від команди Гараж Генг відбулося дослідження культурного простору міста. Творчі люди Бахмуту зауважили, що неможливо працювати під ідеологічним навантаженням і великою кількістю звітів і планів, які треба заповнювати замість того, щоб робити якісь цікаві проекти. А культурні дослідники побачили свої особливості нашого культурного середовища.

Координатори проекту «Метамісто: Схід» спостерігали за тим, як працюють державні установи культури і неформальні осередки культури. Залучили до обговорення проблематики цієї сфери працівників культури, щоб дізнатися, що саме їм заважає творити і розвивати культуру, які умови цьому не сприяють і що треба змінити.

Дослідження відбулося в рамках мавпування карти міста. У висновку можна зауважити, що творчі люди міста, відзначають, що таки потрібно переробляти закон про культуру, який суттєво не змінювався з 1954 року. Крім того, працівники культури вважають, що в умовах сьогодення одна ідеологія замінює іншу, таким чином не має місця для досвіду, аналізу, мистецтва. Кількість не перетворюється в якість і не набуває змісту. Більше дізнатись, як проходив тренінг можна, передивившись відео.        

Людмила Ничай, координатор проектів Конгресу активістів культури, яка досліджувала культурний простір у Бахмуті в рамках проекту «Мета міста Схід» погодилася розказати про свої враження від дослідження Бахмута.

16735954 1275776579124527 2145738020 n 814a1

Ви були в місті два дні, що саме встигли побачити?

Ми відвідали ряд установ культури, Народний дім та Міський центр культури та дозвілля, Дитячу та центральну бібліотеки, Школу мистецтв та Краєзнавчий музей, Кінотеатр «Победа» та простір ідей «Майстерня». Місто вразило своєю історією, збереженою в архітектурі, та порядок у місті. В більшості про це ми дізналися від директорки музею, вона доречі дуже харизматичний персонаж, що може закохати у Бахмут будь-кого.

Що ще вразило? Проект одночасно відбувається у декількох містах, що було особливе?

Особливим є активність та зацікавленість державних закладів у співпраці з міжнародними організаціями, зацікавленість на рівні Управління культури, у можливостях для розвитку культурного середовища міста – голова управління та керівник відділу провели вихідний день на нашому обговоренні-тренінгу. Подивувала переважна задоволеність владою, маю на увазі мером, що є великою рідкістю в наших містах. Виявилось поле проблем у держ установах – нестача коштів, а не нестача ідей.

Які ще проблеми помітили зі свого боку?

Проблемою бачу пасивність громадського сектору, нас відвідали лише ГО «Бахмут Український», ініціатори літературного фестивалю і здається «БАХМАТ», хоча я знаю, що у вас достатня кількість ГО – більше 20-ти, так принаймні мені сказали. Скоріше це відбулося через відсутність діалогу між державним та громадським культурним полем.

Що на вашу думкою може бути причиною такої низької активності, мабуть така ситуація спостерігається не тільки в Бахмуті?

Може я помиляюся, але довготривала промислова історія міст Сходу вцілому – залишає свій слід у культурі спілкування. На прикладі профспілок, існують об’єднані малі групи за інтересами, і якщо не знаходять спільних точок – розбігаються. Це вигідно владі, тому вона не сприяє розвитку та поширенню громадської незалежної активності та створенню вільних просторів для формування громад. Я маю на увазі байдужість до простору «Майстерні», яка, якби не фінансова незалежність, мабуть не змогла б існувати.

В цілому які враження залишились від Бахмуту?

Загалом враження приємні. Є туристичний та креативний потенціал, зрозуміло що постійна активність поряд бойових дій цьому заважає, але вже зараз треба готуватися до миру. У місті нема де купити карту, я б подумала про подарункові листівки з фото вулиць Бахмута – він красивий.

Що можете сказати про офіційний культурний простір?

 Почули різні думки, тому і сформувалися різносторонні враження. З одного боку люди культури тут усе знають, вміють, і кажуть, що їм заважають спущені дерективи та укази – все передає фраза “таланти не народжуються в неволі”. Таланти втікають чи не проявляються через складну бюрократичну систему. З іншого боку побутує думка у активістів, що Бахмут український – рятує лише присутність української армії, бо настрої у більшості непевні. В управлінні переважає стара совкова система – це проблема, яка трохи стерта у Києві, бо міністерство співпрацює з громадським сектором, а вже в кінцевих точках управління на місцях це дуже відчутно. Вважаю, що усім нам є ще чого вчитися і ставати поступливішими у діалогах.

В чому проблема державних установ культури крім бюрократичної складової?

 Відсутність проектного та бізнесового (маю у сенсі побудова справи – від планування і спрямування до організації самостійно процесів) може бути небезпечним для установ. Поясню чому, поки є хороші керівники, та “хазяїни” усе йде добре, але коли зміниться щось, люди не готові вирішувати глобальні питання самостійно. Це нажаль проблема не лише Бахмута, а й більшості території України. З того що приємно вражає, але це відбувається не лише у Бахмуті) це активність бібліотек, що беруть участь у різних програмах і стають актуальними у час коли читання паперових книг втрачає популярність. психологічна і юридична допомога, інтернет центри, бібліоняня. Супер! Я в захваті.

А що до недержавних осередків культури?

Дуже захопила діяльність «Майстерні», і принципи та напрямок діяльності. Це реально батьківска інвестиція у майбутні покоління – така у мене думка сформувалася. Я мала свій простір протягом 2,5 років і розумію той трепет до людей, які в тебе вірять.

Щоб хотіли побажати мешканцям творчим особистостям і мешканцям Бахмуту?

Усім бажаю миру, спокою, і володіння інструментами облаштування власного життя не лише матеріального, а й духовного – культурного. І ще чіткого усвідомлення, тої фрази з банера, що висить у міській раді – народ є джерелом влади у країні. А влада лише наймані професіонали, що мають дбати про задоволення потреб та бажань народу – це моя мрія, але дуже реальна!

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]