Як підготуватися до армії: військовий вишкіл та керування БПЛА

Семаковська Тетяна 13:00, 20 Січня 2024

Screenshot 378 626cf

Україна лише розвиває систему навчання професійних військових. Не останню роль у цьому процесі відіграють спеціальні навчальні центри. У них навчають цивільних можуть різним навичкам, які допоможуть їм вийти с бою переможцем і при цьому не втративши здоров’я.

Реакція Бахмут IN.UA розповідає як працюють подібні заклади на прикладі “Боривітер”, Навчального Центру ДГВ та Центру підготовки операторів БПЛА “Крук”.

Мобілізація: як підготуватися до армії?

photo 2023 01 16 21 41 37 3d9dc

Людей навчають надавати допомогу. Фото: Телеграм

Отримати повістку сьогодні можуть усі чоловіки призовного віку. Водночас першочергово призивають тих, хто має досвід у військовій справі. Передбачено, що для тих осіб, які такого досвіду не мають відбуватися навчання вже після мобілізації до лав ЗСУ.

На практиці, на жаль, може відбутися так, що навчання буде надто коротким, тож людина може просто не встигнути опанувати важливі навички. Тому ще в якості цивільного громадянина варто пройти курс домедичної допомоги. 

У столиці такі курси проводить організація “Солом’янські котики”. Її представники вчать охочих навичкам, які здатні зберегти життя. Якщо з медициною все зрозуміло, то от з військовою підготовкою — складніше. 

Військова школа “Боревітер”: що про неї відомо?

Screenshot 379 d3c03

Навчання. Фото: Фейсбук, Боривітер

У столиці працює школа “Боривітер”. Вона була започаткована у квітні 2022 року в якості відповіді на військове вторгнення рф. Місія школи — підтримувати Збройні Сили України шляхом надання інтенсивних та безоплатних курсів підготовки військовослужбовцям України. 

Загалом, всього за 10 місяців у Військовій школі “Боривітер” було розроблено 11 курсів, охочих навчатися тут немало. Особливо популярними стали:

  • застосування БпЛА у військових умовах;
  • військове управління для командирів і штабів рівня батальйон/БТГр/полк;
  • управління діями малих підрозділів;
  • військова топографія; 
  • військовий зв’язок; 
  • системи ситуаційної обізнаності;
  • бойова резильєнтність;
  • курс тактичної медицини

Хто може навчатися

Скористатися послугами школи можуть військовослужбовці, які бажають покращити власні навички перед відправленням у місця проведення бойових дій з росією.

Як проходить навчання військовослужбовців

Screenshot 380 0b9f0

Навчання. Фото: Фейсбук, Боривітер

Щоб покращити свої знання військовослужбовці можуть обрати конкретну сферу навчання. Час для опанування знань різний.

Відтак, базова лекція систем ситуаційної обізнаності, наприклад, ПЗ “Кропива”, “Дельта” займе повний робочий день. Ази керування БпЛА – тиждень. Якщо це військове управління – два тижні. Звісно, це найменший термін, в який Військова школа “Боривітер” намагається вкласти найважливіше і найголовніше. Як зазначає представниця школи, кожен курс складається з теоретичної та практичної частин, після яких йде обов’язковий іспит та сертифікація.

Інструкторами курсів є цивільні інструктори та чинні офіцери й сержанти. Частина персоналу приєдналися до школи як вже сформовані спеціалісти, а частину Військова школа “Боривітер” навчала самотужки. 

“Боривітер” взаємодіє з військовими офіційними органами, з усіма видами та родами військ, Силами оборони в тому числі ЗСУ, НГУ, ГУР МО, СБУ, ДПСУ, ТрО, ДСНС.

Навчальний Центр комплексної підготовки

324938406 899982774361843 6624416795354618225 n 6c498

Навчання. Фото: Фейсбук, Центр ДВГ

Навчальний Центр комплексної підготовки — організація, яка займається комплексною підготовкою вчорашніх цивільних. Зокрема навчання проводиться за курсами:

  • основні принципи бойового екіпірування;
  • тактична підготовка – тактика ближнього бою в умовах міста та за містом;
  • вогнева підготовка з навичками застосування індивідуального озброєння;
  • тактична медицина;
  • підготовка вогневої позиції та маскування;
  • корегування вогню артилерії;
  • основні принципи використання БПЛА (типу дрони/мультикоптери і «крило»);
  • засоби та системи зв’язку;
  • військова топографія;
  • інженерна підготовка та мінно-вибухова справа;
  • методика розвідувальних дій і контрдиверсійна діяльність;
  • захист від засобів масового ураження, пожежогасіння та розбір завалів;
  • штурмовий альпінізм;
  • виживання в екстремальних умовах;
  • фізична підготовка та основи рукопашного бою з використанням холодної зброї.

Щоб потрапити на навчання необхідно зв’язатися із представниками центру через соцмережі. Зараз навчання проводять й для мобілізованих осіб, тож якщо ті не мають бойового досвіду.

Центр підготовки операторів безпілотників “Крук” 

photo 2023 01 24 17 11 20 a34d9

Випускники Центру «Крук» передають вітання з Бахмутського напрямку. Фото: Фейсбук

Крук” має вузькоспеціалізовану сферу діяльності. Центр займається підготовкою пілотів-операторів квадракоптерів, які діють у зоні бойових дій.

Навчання здійснюють за трьома програмами:

  • Оператор БПЛА типу “мультикоптер” (навчання займає 5 днів)
  • Оператор БПЛА типу “крило” (навчання займає три тижні)
  • Оператор БПЛА типу “FPV” (навчання займає два тижні)

До слова випускники центру “Крук” працюють і на Бахмутському напрямку. Для військових — навчання безкоштовне.

Для отримання детальнішої інформації та запису на курси підготовки операторів БПЛА, відвідайте офіційний сайт Центру підготовки операторів БПЛА “Крук”.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Корупція у ВЛК і е-черга: Любов Галан про роботу “Принципу “

Семаковська Тетяна 12:30, 11 Січня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Для ветеранів та чинних військовослужбовців в Україні складнощі не закінчуються на фронті. У відпустці, на ротації, після поранення, контузії — вони змушені стикатися з державними інстанціями, які далеко не завжди мають професійний та толерантний підхід до військовослужбовців. Через МСЕК (медико-соціальну експертну комісію) та ВЛК (військово-лікарська комісія), які мають низку проблем, військові змушені терпіти бюрократичну тяганину. Випадків, коли людині не можуть встановити групу інвалідності, надати місце проходження служби, яке підходить їй за станом здоров’я, вистачає. Полегшити захисникам та захисницям проходження ВЛК та МСЕК, захистити їхні права в Україні допомагає правозахисна організація “Принцип”.

Редакція поспілкувалася зі співзасновницею організації Любов’ю Галан і розпитала, як працює “Принцип” зсередини, що вдалося покращити для військових, а що в процесі роботи.

Правовий навігатор для військових

Любов Галан та Масі Наєм
Любов Галан, Масі Найєм та Бріджит Брінк / Facebook

Правозахисниця Любов Галан та адвокат Масі Найєм майже рік тому заснували громадську організацію “Принцип”, яка полегшує шлях діючих військових та ветеранів у цивільному житті.

“Коли “Принцип” був заснований, ми зрозуміли, що насамперед маємо дати нашим бенефіціарам, тобто військовим, інструменти самозарадності, тому що це одна із найбільших проблем нашої авдиторії. Військовослужбовці, їхні близькі, поранені, всі вони мають найбільшу проблему — це доступ до інформації. Коли ти поранений, то ти потрапляєш в лікарню, про це дізнається твоя родина, а що далі робити? І ніхто не дає тобі відповідь, що робити. Ти не можеш кудись прийти й запитати. Тому наразі у нас є два основних шляхи — це військовий і ветеранський”, — говорить Любов Галан.

Щоб допомогти військовим зрозуміти, що і як вони мають робити після поранення, під час відпустки чи для отримання групи інвалідності, був створений Правовий навігатор — це сайт, зараз вже чат-бот, а незабаром буде й додаток. На платформі родичі військових та самі військовослужбовці можуть дізнатися алгоритми, що робити з тою ж самою ВЛК, з документами, як собі допомогти.

Правовий навігатор
Інтерфейс навігатора / скриншот

Звісно, людина може звернутися до юриста, аби розв’язувати якусь проблему. Втім, це звучить абсурдно, адже військові, які ще вчора могли бути звичайними цивільними: вчителями, лікарями, машиністами тощо, не мають доплачувати кошти за те, що звертаються за базовими питаннями до держави, яку пішли захищати.

Примітка. Любов Галан пояснює, що у правовий навігатор підвантажили шаблони документів, які можуть знадобитися військовим. Ці ж шаблони окремі юристи пропонують придбати за 4 тисячі гривень або й більше.

Електронна черга ВЛК: для кого

Любов Галан
Любов Галан / Facebook

Одна з перших інстанцій, з якою стикається військовий, вже чинний чи тільки мобілізований, — це військово-лікарська комісія. Вона встановлює придатність чи непридатність людини до служби. Скарг на роботу ВЛК було багато, зокрема й про неорганізованість черг.

Умовно, людина могла прийти о 09:00 ранку й очікувати свого прийому кілька годин. “Принцип” допоміг впровадити електронну чергу ВЛК для поранених та хворих військовослужбовці, (але не при ТЦК СП)  — долучився до її створення і Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації. Таким чином, процес вдалося автоматизувати, пришвидшити, дозволити начмедам записувати людину, а також додалися електронні документи, які військовий може отримувати онлайн.

“Принцип” допомагає супроводжувати людину на всіх етапах. Від того моменту, як він/вона вступила на військову службу, і аж до того, коли стала ветераном, тобто вже перейшла до умовного цивільного життя. На порядку денному зараз — військова юстиція і розвиток можливостей захищати свої права військовослужбовцем, коли він перебуває на службі”, — пояснює правозахисниця.

Зміна категорій придатності до військової служби

Масі Наєм
Масі Найєм / Facebook

Також, каже Любов Галан, у “Принципі” працюють над питанням охорони здоров’я у війську. Це дуже глобальне, велике питання — воно більше, ніж просто покращення досвіду людей при проходженні тої самої військово-лікарської комісії.

Галан пояснює, що йдеться про визначення придатності, тобто відповідь на питання: по яких критеріях, які люди, до якої служби придатні у війську. Крім того, працюють і над ветеранською політикою.

Ми гучно підняли необхідність прийняття такої ветеранської політики, над документом ми працювали зі ще чотирма організаціями. Поклали її на стіл президенту, чекаємо подальших кроків,

каже правозахисниця // у коментарі

Одне з головних нововведень, яке пропонують запровадити правозахисники — це використання міжнародного класифікатора хвороб. Любов Галан пояснює, що медики у світі керуються єдиною мовою.

“Не важливо, чи будеш ти проходити медогляд в Штатах чи у Великій Британії — твоя епілепсія і там, і там буде епілепсією. Тобто світ використовує один код для класифікації. В Україні, на жаль, такого немає”, — додає співрозмовниця.

Чому міжнародний класифікатор хвороб є важливим? Саме завдяки йому військово-лікарська комісія може коректно направити людину на ту чи іншу посаду в армії.

Людина з протезом
Людина з протезом / фото з відкритих джерел

Зараз ВЛК може визначити, чи людина придатна або непридатна до служби. Якщо придатна, то придатна усюди. Це не зовсім правильно, бо у військового може бути певна травма, яка, до прикладу, не дозволяє йому повноцінно бути у складі піхоти, але водночас людина може отримати посаду оператора БПЛА та добре її виконувати.

Так само і з класифікацією “обмежено-придатний” — такі люди можуть бути задіяні у роботі в тиловій частині, але ніхто не звертає увагу, що людина може мати таке саме навантаження на організм.

Україна має рухатися до міжнародних практик, де комісія дивиться на твоє здоров’я, підготовку. Вона розуміє, до яких посад ти можеш бути придатний, а до яких — ні. 

Правозахисниця додає, що, наприклад, в Штатах є дві комісії, які проводять експертизу. Одна оцінює здоров’я, а інша визначає кадрову приналежність. Навіть якщо військовий був поранений, але виявив бажання служити, то комісія допоможе визначити, до якої посади та функції людина придатна.

Ми маємо розуміти, що у нас повномасштабне вторгнення, тож я не знаю, чи ми можемо сподіватися в якійсь уявній перспективі на контрактну армію. Тому, звичайно, наші критерії будуть трансформовані під наші реалії, але окремі корисні практики ми можемо переймати,

пояснює співзасновниця “Принципу” // Любов Галан

Довідка форми 5 для військовослужбовців

Виплати військовим
Виплати військовим / фото ілюстративне

Важливі зміни відбулися у довідці форми 5 для військовослужбовців (Додаток 5 до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗС України)  — це довідка, яка видається людині, що отримала поранення чи каліцтво, де вказано, за яких причин та обставин вона його отримала. Це дуже важливо, бо впливає на розмір виплат військовому.

Любов Галан пояснює, що раніше така довідка вироблялася дуже довго і, як наслідок, затримувала всі інші процеси, зокрема й в МСЕКу, який встановлює групу інвалідності.

ВЛК зміни
Проходження ВЛК / фото з відкритих джерел

“Сервісність у ВЛК дещо покращилася, але чи була реформа ВЛК? Ні, бо для того, щоб покращити, знизити корупційні ризики, треба провести ґрунтовні зміни у тому, якими нормативно-правовими актами керується ця комісія. Матриця, якою користуються, не збігається з міжнародним класифікатором хвороб, а ще вона не враховує сукупність хвороб чи вад у людини. Наприклад, в умовного Василя немає руки, не працює нога, він не бачить. Але ВЛК враховує тільки один діагноз, а не їх сукупність. Звісно, я утрирую, але це приклад, щоб показати, яка у нас є проблема з врахуванням коморбідності діагнозів”, — пояснює правозахисниця.

Вона додає, що зараз очікують ґрунтовних змін у роботі ВЛК — для цього експерти з “Принципу” досліджували роботу ВЛК з інших країн, в тому числі країн НАТО. Втім, повністю покладатися на цей приклад Україні буде не доречно, пояснює Галан, адже ми перебуваємо в стані повномасштабної війни й змушені враховувати реалії.

“Треба розуміти, що ВЛК — це комісія, але те, що вона робить — це експертиза. Тобто, ми дивилися не тільки на те, як працює ця комісія, а яку матрицю оцінки здоров’я вони використовують. Ми розглядали Великобританію, США, Польщу та Литву. Литву брали для того, аби зрозуміти, як ВЛК може працювати у країнах колишнього СРСР. Всі ці країни мають контрактну армію, це не мобілізація, бо жодна з цих країн не перебуває в стані повномасштабної війни, тому вони можуть виставляти будь-які критерії”, — каже пані Любов.

Реформа МСЕКу

Корупція у МСЕК
Корупція у МСЕК часто фігурує у новинах прокуратури / фото з відкритих джерел

Медико-соціальна експертна комісія, або скорочено МСЕК, — це інстанція, яка встановлює як військовим, так і цивільним групу інвалідності або надає висновок про рівень втрати працездатності. Міністерство охорони здоров’я анонсувало, що МСЕК чекає велика реформа — зараз напрацьовують її модель, аби зрозуміти, як вона має працювати. Терміни її реалізації поки не відомі, але це не найближчий рік.

“Це досить ґрунтовна та велика реформа. Скоріш за все, наші військовослужбовці пройдуть ще по старій МСЕК. На жаль, тут змін мало. Є проблема з доступом військових через проблеми з направленнями від військових частин. Урядом була поставлена задача спростити шлях поранених й в контексті МСЕК”, — каже Любов Галан.

Як уряд працює з неурядовими організаціями?

Михайло Федоров міністр Мінцифри
Михайло Федоров, міністр Мінцифри / фото з відкритих джерел

“Принцип” співпрацює з різними Міністерствами в Україні, аби спростити шлях військових та ветеранів. Ми попросили оцінити роботи з урядом, і Любов Галан наголошує, що тут все залежить від команди різних Міністерств.

“Так, буває складно. Є Міністерства, які більш спроможні, а є менш спроможні, і це проблема. Якісь команди здатні напрацьовувати рішення, а якісь не здатні. З тими, які не здатні, навіть якщо ви в дуже класних стосунках, далеко не заїдеш, тому що вони просто не можуть напрацювати щось через те, як побудована робота всередині. Це і некомпетентність, і відсутність кадрів, невміння виставити правильно пріоритети”, — пояснює Любов Галан.

Повернення ветеранів у цивільне життя

Любов Галан
Любов Галан / Facebook

Між цивільними та військовими часом виникає нерозуміння, а якщо говорити за ветеранів, то, повертаючись у звичайне життя, вони можуть відчувати себе відірвано. Зараз це є проблемою. “Принцип” не бере на себе функцію, яка б вчила цивільних взаємодіяти з військовими.

Насправді ми багато про це говорили, чи маємо ми виховувати, як організація, наше суспільство і вчити його якось взаємодіяти з ветеранами? Ми на себе таку функцію не беремо. Хоча хотілося б, звичайно, і мати спроможність пофіксити суспільство, яке їх зустрічає,

Любов Галан // у коментарі

Проєкти “Принципу” спрямовані на те, щоб людина, яка повернеться в громаду, могла легко звернутися до сімейного лікаря, соцпрацівника, поліцейського, отримати безоплатну правову допомогу тощо. 

Правозахисниця зазначає, що їй хотілося, аби у суспільстві були проєкти, які допомагали б людям з військовим досвідом за плечима інтегруватися в цивільне життя. 

“Я скажу так, що як родина ветеранів, член родини ветеранів — навіть самі сім’ї відчувають іноді етичний конфлікт з цивільними людьми, які такого досвіду не мають. Це є досить великою проблемою, особливо на фоні цих розмов, які почалися через законопроєкт про мобілізацію. Мені здається, що на це мають дати відповідь інші люди та конкретно держава, як вона збирається готувати суспільство до прийняття ветеранів? Це складне питання.

Нам потрібно буде ще знайти формулу, як знайти порозуміння між людьми, які виконали свій обов’язок, і людьми, які публічно висловлюються проти того, щоб його виконувати”, — розмірковує Любов Галан.

Поховання військових

Приклад військового кладовища Арлінгтон
Приклад військового кладовища / фото ілюстративне

Також одне з актуальних питань — це вшанування загиблих воїнів. На думку правозахисниці, якщо порівнювати цей процес з 2014 років, то дещо покращилося. Втім, самій процедурі поховання не вистачає рівності та чіткості. 

“Військовослужбовець повинен мати розуміння, що лише його бойові заслуги можуть впливати на місце поховання на майбутньому військовому кладовищі. Це дуже важливо, аби в жодному випадку не було різниці між впізнаваними і менш впізнаваними військовослужбовцями. І у всіх була рівність у цих процесах. Військовослужбовці мають розуміти, що в армії вони всі рівні”, — пояснює правозахисниця.

Нагороди військових України. Зміна критеріїв

нагороди військових України
Нагорода “Сталевий хрест” / фото з відкритих джерел

Критерії, за якими видаються відзнаки та бойові нагороди, мають бути дуже чіткими. Військові мають отримувати відповідні нагороди для того, щоб всередині самого війська не відчувалася нерівність. Йдеться й про те, коли військовий заслужив службою таку нагороду, але через те, що він не був публічним, немає рідних, що будуть відстоювати його — його заслуги лишаються невидимими, пояснює правозахисниця.

“Не має бути різниці у тому, чи є у цього військового група підтримки, родичі, які здатні створити петицію про присвоєння йому нагороди, чи немає. Навіть, якщо ця людина була сама у світі, і в неї не було рідних, але вона виконала свій обов’язок і заслуговує на нагороду відповідно до тої системи, яка у нас є, то ми маємо зробити так, щоб він (ред. військовий, військова) був видимий для військ. Щоб не було такого, що ця людина не отримала свою нагороду, бо ніхто для неї петицію не створить. Мене оця частина людей хвилює, які можуть не мати такого соціального капіталу, який навіть після їхньої смерті дає їм можливість бути визнаними”, — резюмує Любов Галан.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

“Запізніла ІПСО від окупантів”: український льотчик нібито перейшов на бік рф

Бахмут Брехомір Вінниченко Данило 11:37, 20 Листопада 2023
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Російські пропагандистські медіа поширюють інформацію, що український пілот здійснив виліт у бік рф і перейшов на бік окупантів. А російські блогери допомагали організувати втечу.

Чому ця інформація є фейковою та на чому акцентують в цьому повідомленні пропагандисти, роз’яснює журналіст видання Данило Вінниченко.

Про що йдеться?

18 листопада 2023 року пропагандистське медіа тасс опублікувало повідомлення про перехід чинного українського пілота та бік рф. 

тасс про нібито перехід українського пілота на бік рф / скриншот

Посилались пропагандисти на російського льотчика Ка-52 олексія воєводу, який у своєму Telegram-каналі опублікував повідомлення про організацію “операції”. За його словами, суть полягала у тому, щоб український пілот потрапив на територію рф разом з літаком.

Російський льотчик дезінформує читачів / скриншот

Цей інфопривід підхопили інші пропагандисти. Російський блогер кирило федоров у своїх соціальних мережах анонсував випуск інтерв’ю з українським льотчиком, яке має вийти у “осяжному майбутньому”. 

Блогер федоров “анонсував” інтерв’ю з пілотом / скриншот

Чому інформація є фейковою?

Попри гучні заяви, ніякої наявної інформації загарбники не опублікували. Вони не продемонстрували жодних фото чи відео, найменування вкраденого літака, іншу інформацію, яка б підтвердила перехід українського офіцера на бік рф. 

На цей “інфопривід” відреагували в Головному управлінні розвідки (ГУР). Зокрема представник ГУР Андрій Юсов в інтерв’ю Українській правді наголосив, що це ІПСО у відповідь на масову здачу в полон і перехід на бік України російських окупантів, зокрема офіцерів, а також пілотів з технікою.

Робимо висновок, що інформація про перехід українського військовослужбовця на бік росіян — це фейк. 

Зазначимо, що наприкінці серпня 2023 року ГУР провело спецоперацію “Синиця”, у ході якої вдалося виманити російський гелікоптер МІ-8 разом з екіпажем. Пілотом гелікоптера був Максим Кузьмінов, до якого, як наголосив очільник ГУР Кирило Буданов, “вдалося знайти правильний підхід, щоб він зміг перегнати повітряне судно з екіпажем”. 

Звіт генштабу за 20 листопада 2023 року / Генштаб ЗСУ

Ситуація на фронті складна, окупанти зазнають втрат, здаються у полон та передають техніку Збройним силам України. Втім пропагандисти й надалі поширюють фейкові новини, а російська аудиторія вірить у ті факти, у яких немає жодних підтверджень.

Нагадаємо, що на момент 20 листопада 2023 року Генеральний штаб ЗСУ заявив про 319 210 осіб особового складу загиблими, 323 літаки та 324 гелікоптери знищеними. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Програма англійської для дітей

Студентам пропонують викладати англійську в селах та містечках: реєстрація

Громадська організація “Навчай для України” та мовна програма Future Perfect оголосили набір молодих знавців англійської мови для викладання в громадах Київської та Одеської областей. Ініціатива […]

16:20, 28.03.2024 Микола Ситник
Обіди для переселенців

Гарячі обіди для переселенців у Харкові: де та коли отримати

Цього тижня для ВПО та мешканців Харкова відбудеться гуманітарна акція — видача гарячих обідів. Допомогу у вигляді їжі можуть отримати всі люди, які її потребують. […]

14:15, 27.03.2024 Микола Ситник
Будівля міськради в Бахмуті

Відеоконтент, комп’ютерна техніка та сувенірна продукція: на що Бахмутська міськрада планує витрачати кошти у 2024 році

У  Бахмутській міській раді затвердили Програму економічного та соціального розвитку на поточний 2024 рік, а також проаналізували розвиток громади за минулий 2023 рік. У Програмі йдеться […]

18:30, 26.03.2024 Марія Лященко

Виплати ВПО: на які зміни чекати переселенцям з 1 квітня

Кабінет міністрів України затвердив новий проєкт, який розширює перелік категорій внутрішньо переміщених осіб (ВПО), котрі отримуватимуть грошову допомогу на проживання. Про те, які ще зміни […]

17:30, 26.03.2024 Скопіч Дмитро
Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 27 березня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

16:55, 26.03.2024 Микола Ситник