«Рожеве то для дівчинки, а голубий – для хлопця»: як гендерні стереотипи можуть заважати нам бути щасливими

Семаковська Тетяна 21:04, 17 Листопада 2020

Фото 3 b00a7Своїми думками про гендер та гендерні стереотипи у цьому блозі поділилася Єлизавета Портнова – заступниця голови Молодіжної ради при Бахмутській міськраді, членкиня Обласної молодіжної ради, членкиня ГО «Молодіжна перспектива Бахмут», координаторка місцевої команди волонтерів.

Гендерні ролі, гендерна рівність, гендерні рамки, гендерні стереотипи, гендер – усе частіше ми чуємо ці слова: в новинах, соціальних мережах та просто у розмові. Можливо, для когось «гендер» це ще одне незрозуміле слово накштал: локдаун, івент, фідбек. Таких сучасних іноземних слів стає все більше, їх використовують замість тих, що ми привикли вживати у рідній мові. Наприклад, якщо «загуглити» слово івент, то стане зрозуміло, що це якась цікава подія. Та гендер – це не просто модне слово, гендерні питання оточують нас. Ми стикаємося з гендерними стереотипами щодня, просто зазвичай у життєвому швидкому ритмі, ми не помічаємо стереотипного мислення. Отже, я  вирішила звернути увагу на те, як часто у повсякденному житті нас оточує гендер та з якими гендерними стереотипами ми стикаємося. Багато цікавого вдалося помітити. Але спершу давайте все ж таки розтлумачмо слово «гендер». 

Фото 1 1711f

Поняття «гендер» увійшло у вжиток з соціології і означає соціально – рольовий статус людини (соціальні можливості кожної статі в освіті, професії, сімейні ролі, доступ до влади та інше). Гендер визначає соціальну стать людини на відміну від біологічної статі. Щоб було зрозуміліше є статеві (біологічні ролі) – це про те, що тільки жінка може народити дитину, годувати її груддю, бути донькою, матір’ю, дружиною та бабусею. Тільки чоловік може бути біологічним батьком дитини, бути сином, чоловіком та дідусем. Ці ролі не змінні.

Що стосується гендерних (соціальних) ролей, то вони змінюється з часом. І кажуть нам про те, що незалежно від статі, людина може доглядати і навчати дітей, прати, займати різні посади, вишивати, куховарити, прибирати, забивати цвяхи, ремонтувати, підіймати штангу, керувати підприємствами, керувати державою. Якщо показати дві іграшки блакитного та рожевого кольору і спитати, кому вони належать, то більшість людей дадуть відповідь, що блакитна то хлопчика, а рожева дівчинки – це вже гендерні стереотипи, дівчині може подобатися блакитний колір, а хлопцю рожевий і це нормально. До речі, в Україні Принцип ґендерної рівності закріплений у Конституції України: Стаття 3 закріплює рівність чоловіків та жінок в усіх сферах життя.

Мій дідусь на питання: «Які ознаки гарної дружини?» дає відповідь, що це хазяйновита жінка, котра піклується про свого чоловіка, тримає побут у чистоті, готує, виховує дітей та оберігає родинне вогнище. В сучасному світі поняття гарної дружини вже зовсім не вимірюється її навичками та вмінням готувати борщ. На разі, чоловік може виконувати хатні справи, а жінка вести бізнес або будувати кар’єру.

Фото 4 5d66f

Йдучи парком, я почула як жінка звертається до сина, на вигляд хлопчику було років шість. Він був чимось засмучений, і мама сказала, що він не повинен плакати, бо чоловіки не плачуть – а він же чоловік. Так, хлопчик – це чоловік, але чоловіки теж люди, і мають право висловлювати свої емоції. У суспільстві склався стереотип, що хлопці не повинні показувати свої переживання або розповідати про проблеми, вони мають бути мужніми та вирішувати усі негаразди мовчки. Усі чоловіки різні і добре, якщо вони будуть без турбот вирішувати складні питання. Чоловіки, котрі постійно чули, що вони повинні відповідати образу мужнього чоловіка та «супер-героя», коли стикаються з проблемою і не можуть швидко її вирішити, оскільки пам’ятають, що розповідати про проблеми недобре, бо «ти ж не жінка жалітися», можуть відчути дискомфорт або переживати серйозні психологічні проблеми. Здавалось би звичайна фраза, а як багато може змінити, якщо чоловік або хлопчик зациклиться на ній та не буде дивитися ширше.

Моя сестра займається пауерліфтингом, вона бере участь у різних змаганнях, в тому числі і міжнародного рівня, отримує нагороди та призові місця. Коли, вона тільки почала займатися, зізнаюсь, я була скептично налаштована. Мовляв, це ж чоловічий вид спорту, навіщо потрібно підіймати штанги дівчині? Згодом, я зрозуміла: «Стоп! Лізо, ти міркуєш гендерними стереотипами». Це 21 перше століття, де чоловіки – чудові кондитери, чоловіки можуть перебувати в декретній відпустці та доглядати дітей, а жінки можуть вільно займатися будь-яким спортом та водити авто. Наразі, моя сестра працює тренером в Києві і я дуже рада за її успіхи.

До речі, щодо авто. В даний час я навчаюсь в автошколі і ось, коли я цю радісну новину повідомила своєму знайомому, то почула: «О, ще одна жінка за кермом, ну буду обережно та уважно переходити дорогу». Звичайно, я вступила з ним у невелику суперечку і привела аргументи, що жінки можуть бути гарними водіями і це не залежить від статті. Ну ось він – гендерний стереотип, котрий ми чуємо доволі часто.

Фото 9 3e8cd

В той період, коли я поставила собі за мету спостерігати щодо гендерних стереотипів, що нас оточують, я дивилась популярну передачу на просторах Ютубу. «10 глупих запитань…» а далі назва професії. Гостем передачі «10 глупих запитань майстру манікюру» був чоловік, тобто він не лише робить манікюр як клієнт, а дарує радість дівчатам. Це рідкість, але це так круто, що чоловік може робити справу, котра йому подобається без комплексів та засуджень. Наступного дня по плану манікюр був в мене. Під час процедури я спіймала себе на думці, що ніколи не бачила у свого майстра клієнта чоловіка і справді моя майстриня відповіла, що чоловіки у клієнтському кріслі – це велика рідкість. Того ж дня я написала своєму другу, мені стала цікава його думка, чому так? Відповідь була, доволі банальна та очевидна: «Я що жінка, щоб робити манікюр». Ось, будь ласка, ще один стереотип – якщо чоловік доглядає за собою, то йому в нашому суспільстві, як правило, буде складніше, ніж брутальному хлопцю.

Я навчаюсь у Коледжі транспортної інфраструктури і моя подруга хотіла отримати професію, котру в народі називають «шляховик». Здавалось, би нічого привабливого в цій професії, тим паче, для дівчини немає, але дівчата навчаються, а потім і працюють за спеціальністю. Є люди, котрі  ламають стереотипи, такі як чоловік – майстер манікюру, жінка – електрик. Головне не те, що подумають люди, а наскільки тобі подобається справа, якою ти займаєшся.

Фото 10 df70f

До речі, наша країна все більше пристосовується та відходить від гендерних стереотипів, жінка поліцейський вже нікого не здивує, була введена гендерна квота для виборів, тобто це означає, що в політиці жінок теж стає більше. Українську мову поповнюють фемінітиви, і все частіше ми кажемо: лікарка, співзасновниця, викладачка, директорка, начальниця та багато інших.

фото 11 7a9a1

Ви досі думаєте, що гендерні питання вас не стосуються? Зовсім трішки моїх спостережень та спогадів на цю тему, а як багато стереотипів! Впевнена, що я не одна стикаюсь з ними. Нашим нащадкам буде дивно, що в нас були такі стереотипи і ,звичайно, з часом вони «підуть», нам просто потрібно зрозуміти та прийняти, що світ змінюється, як і гендерні ролі. Але як багато людей навіть не замислюється над цими питаннями або просто не знають, що таке гендер? Або гендерні рамки? – і це сумно.

Саме тому студенти-волонтери у  партнерстві з Управлінням молодіжної політики та у справах дітей Бахмутської міськради, а також з Бахмутським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді створили Інформаційно–консультативний центр «Гендер: детально». Центр працює в межах обласного проєкту «Розбудова мережі центрів молодіжного волонтеріату в Донецькій області» та за фінансової підтримки Програми ООН з відновлення та розбудови миру.

Центр працює на базі Молодіжного центру «Перспектива» (вул. Перемоги, 23а)  та приймає усіх бажаючих. Щовівторка з 14.00 до 17.00 з волонтерами чергує юрисконсульт, а щоп’ятниці в той же час психолог. Наші волонтери добре орієнтуються у темах гендерної рівності та булінгу, видах насильства, а також можуть надати консультацію, куди потрібно звернутися для протидії насильства та булінгу. Якщо у вас є проблеми, запитання або вас просто цікавить тема гендеру, то ви можете звернутися та отримати допомогу і інформаційну підтримку з гендерних питань від юриста, психолога, а також наших волонтерів. Усе безкоштовно, гарантується анонімність.

фото 12 29cc4

До центру вже звертаються як молодь, так і діти різного віку. Психолог розповідає, як потрібно діяти, якщо ти відчуваєш, що над тобою є насильство або до тебе ставляться не дуже добре. Наші волонтери також акцентують увагу на тому, що потрібно не боятися своєї проблеми і звертатися за допомогою, а також, що сучасна людина повинна добре орієнтуватися у гендерних питаннях та вміти відстоювати себе, якщо хтось нав’язує їй гендерні стереотипи або гендерні ярлики.

фото 15 65a6f

фото 14 3e493

ЗСУ звільнили село Сторожове

Семаковська Тетяна 10:22, 12 Червня 2023

photo 2023 06 12 08 21 46 e3bb235 окрема бригада морської піхоти ім.контр-адмірала Михайла Остроградського звільнила село Сторожове на Донеччині. Тепер тут знову майорить український прапор.

Про це повідомили в Об’єднаному пресцентрі Сил оборони таврійського напрямку.

«Державний прапор знову майорить над Сторожовим, і так буде з кожним населеним пунктом, поки ми не звільнимо всю українську землю.  Дякуємо 35 окрема бригада морської піхоти ім.контр-адмірала Михайла Остроградського», — повідомили в ЗСУ.

Днями раніше, ЗСУ також звільнили село Благодатне на Донеччині, це зробили воїни 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша, підтвердили в Сухопутних військах ЗСУ.

photo 2023 06 12 09 20 37 71cc7Звільнене село. Фото: DeepStateMAP

Що передувало? 

За минулу добу ЗСУ продовжили наземні атаки навколо Бахмута, щоб вибити окупантів. Штурми проводили й росіяни. Російські блогери стверджують, що українські сили атакували поблизу Кліщіївки, і що підрозділи російського спецназу намагаються витіснити українські сили з позицій поблизу Кліщіївки, однак безуспішно.

Тим часом у ЗСУ є успіх в районі Берхівського водосховища, там наші сили просунулись вперед на 250 м. Днями раніше пресофіцерка 93-ОМБР Холодний Яр Ірина Рибакова повідомила, що росіяни знаходяться в Бахмуті у менш зручному становищі, ніж ЗСУ.

Зазначимо, що ЗСУ досягли успіхів навколо Бахмута 8 червня. Геолокаційні кадри, опубліковані 7 червня, вказують на те, що українські сили досягли просування поблизу Берхівки — це 6 км на північний захід від Бахмута.

Фото: Фейсбук

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

В Одесі для бахмутян працює гуманітарний центр підтримки

Семаковська Тетяна 15:02, 14 Квітня 2023

В Одесі для бахмутян працює гуманітарний центр підтримки

Наприкінці березня в Одесі розпочав роботу центр підтримки для жителів Бахмутської громади. На сьогодні у штабі зареєстровано 1064 людини, з яких 236 дітей.

Про це інформує Департамент соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації.

Гуманітарний хаб «З Бахмутом в серці» у м. Одеса розташований за адресою: вулиця Канатна, 71.

Співробітники штабу проводять майстер-класи та розважальні заходи для дітей, організують походи до театру та цирку. Так, нещодавно маленькі бахмутяни, які відсвяткували свої іменини у березні, взяли участь у святі День іменинника. Дітлахи танцювали, розважалися та знайшли нових друзів.

День іменинника1 ded19Подарунок до дня народження отримали маленькі бахмутяни, які наразі проживають у Одесі. Фото: Департамент соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Найближчим часом фахівці центру підтримки надаватимуть бахмутянам юридичну допомогу та проводитимуть зустрічі з представниками Пенсійного фонду України. За період роботи гуманітарного центру жителі Бахмутської громади отримали 50 жіночих наборів.

Фото: Департамент соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

photo 2023 06 12 08 21 46 e3bb2

ЗСУ звільнили село Сторожове

35 окрема бригада морської піхоти ім.контр-адмірала Михайла Остроградського звільнила село Сторожове на Донеччині. Тепер тут знову майорить український прапор.

В Одесі для бахмутян працює гуманітарний центр підтримки

В Одесі для бахмутян працює гуманітарний центр підтримки

Наприкінці березня в Одесі розпочав роботу центр підтримки для жителів Бахмутської громади. На сьогодні у штабі зареєстровано 1064 людини, з яких 236 дітей.

49476372 10156325420169335 6649748034462679040 n b6eaa

«Вічний двигун, який працює на енергії любові», — Оксана Писарева про життя без світла

Бахмутянка Оксана Писарева, як й тисячі українців, навчилася жити без світла. Жінка поділилася роздумами про свій народ, який вміє адаптовуватися до будь-яких труднощів. Екстрені відключення […]

36637587 2168088466811656 3028012120466784256 n 5102c

«Йдучи литовськими вуличками, я завжди шукаю якусь схожість з Бахмутом. І знаходжу…» ‒ Євгенія Буднік про своє місто

Через обстріли Росії тисячі жителів Бахмуту змушені були покинути рідні домівки. Серед евакуйованих бахмутян ‒ вчителька української мови та літератури місцевої школи Євгенія Буднік. Жінка […]

285538720 5067165163321287 7946903981186088117 n 1bd0d

«Зараз головне зберегти життя та психологічне здоров’я!» – мешканка Бахмута про евакуацію

«Я переселенка, маю статус ВПО. Ще два місяці тому я жахалась цього статусу, не хотіла реєструватись, брати запропоновану гуманітарну допомогу. «Є люди, яким набагато важче […]