Коли запрацює інклюзивна освіта в Бахмуті?

Семаковська Тетяна 12:20, 20 Листопада 2017

В рамках нового закону “Про освіту” з вересня 2018 року в Бахмуті планується відкрити 11 інклюзивних класів в сьомі школах, де будуть навчатись 13 дітей з особливими потребами. Не відкриття таких класів раніше та пасивність з боку Управління освіти Бахмутської ради, вони ж самі, пояснюють відсутністю замовлень від батьків, та великою нестачею вузьких фахівців. Але батьки особливих дітей мають на це свою думку…

На сьогоднішній час в Бахмуті існує “стихійна інклюзія”, таке поняття визначила начальник Управління освіти Бахмутської міськради Марина Рубцова.

Снимок be4d5

“Всього в Бахмуті зареєстрована 321 дитина з особливими потребами, 223 з них навчаються у дошкільних та шкільних закладах. У місті є звичайні садочки, так і комбіновані. В них надається допомога для дітей з порушенням зору, мови, з затримкою психічного розвитку, з порушенням інтелекту. Також у місцевих школах працюють інтегровані групи, це коли діти, які мають однакові відхилення, одного віку мають можливість перебувати на різних заняттях, святах, класних заходах. Всього таких класів – 13” – говорила Марина Рубцова.

«Зараз потреба в інклюзивних класах відсутня – не було замовлень від батьків, і в майбутньому навчальному році, Управління освіти буде орієнтуватись на запити батьків», – повідомила Рубцова.

Такою заявою вона здивувала присутню га Громадській раді мати дитини з інвалідністю, яка пересувається на колясці.

«Ви говорите, що немає батьків, які хочуть віддати своїх дітей в інклюзивний чи інтегрований клас? Дивно… Я оббиваю пороги вашого Управління, починаючи з 2008 року. Я просила, плакала, вимагала, щоб ви прийняли мою доньку, яка не може ходити, але має збережений інтелект. Фотографія моєї доньки значилась на дошці дитячого садочку №52, але вона всього двічі була на святі новорічної ялинки… До школи моя донька пішла з восьми років, раніше сісти за шкільну парту, саме ви не дали їй можливості. А до того, вона займалась в підсобному приміщенні, де кімнатна температура була 14 градусів, відсутнє природне освітлення, вікно закривав виступ школи. Я вважаю, що саме ви позбавили мою доньку дитинства» – зі сльозами на очах говорила Альбіна Гребенюк.

IMG 7207 73fbd

Зараз її донька навчається у четвертому класі, разом зі звичайними дітьми, з успіхом доганяє шкільну програму. І це незважаючи на те, що у другому класі, без відома батьків, їй поставили діагноз – розумова відсталість.

Однокласники дівчинки допомагають їй, дружать з нею, просто люблять її.

«Не буває злих дітей, це неправда» – каже про друзів Олександри її мати.

Альбіна Гребенюк змагалась за права своєї дитини сама, майже без допомоги представників Управління освіти. І зараз, прийшла на засідання Громадській ради, щоб запитати у керівництва, чи зможе її дитина відвідувати літній табір, будинок дитячої творчості?

«Звісно, ви можете звертатись за путівками для вашої дитини. По іншим питанням також, приходьте до нас. Забезпечити повну доступність в будинок дитячої творчості, я на жаль, не можу. Дістатись туди можна тільки на перший поверх» – відповідала на прохання Рубцова.

Питання доступності і, в загалі, відношення до виховання особливих дітей, підіймала й член Громадської ради Наталя Зубар.

«За показниками Міжнародна організація міграція, Донецька область має найнижчий показник по доступності. У місті лише УВК №5 готова, інші – ні. Якщо брати дітей, які мають відхилення по зору, по слуху, то для таких малюків, у нашому місті зовсім немає умов для навчання. Останній сурдопедагог працював у нашому місті 17 років потому» – сказала Наталя.

«Так, на жаль, наші школи не відповідають нормам ДБН, вони будувались ще в радянські часи. Але зараз є багато ресурсів з різних джерел, за допомогою яких ми зможемо реконструювати школи» – відповідала Рубцова.

На зауваження стосовно відсутності спеціальних фахівців, Рубцова говорила, що до міста не хочуть їхати молоді спеціалісти ні прямої освіти, ні вузької направленості, та й серед місцевих немає охочих.

«В рамках нового закону «Про освіту» ми повинні розширювати штат спеціалістів. Ми зі свого боку написали заявку на інститут Драгоманова, Слов’янський інститут, але
бажаючих немає. Якщо серед ваших знайомих педагогів є бажаючі отримати додаткове спеціальне навчання, направляйте до нас таких людей – ви нам допоможете» – говорила Рубцова.

Дуже дивно чути такі слова від начальника Управління освіти, коли у місті є педагоги, які бажають перенавчатись.

“Я приходила з пропозицією до Управління освіти, що готова перенавчитись на сурдопедагога, але мені відповіли, що зараз немає фінансових ресурсів щоб оплатити навчання” – розповідає Ольга Жиліна, вихователь української мови, мати хлопчика з вадами слуху.  

До речі, Ольга Жиліна – ініціатор одного з проектів по громадському бюджету – «З надією у майбутнє», за умовами якого у місті, можливо, з’явиться сучасний  кабінет сурдопедагога для різновікових дітей-інвалідів з вадами слуху. І саме, Управління освіти на презентації проекту надало негативний висновок щодо його реалізації. Один з мотивів – відсутність фахівців!!!

Сподіваємось, що прийняття нового закону «Про освіту» відкриє нові можливості для особливих дітей, знищить усі перепони для батьків, які борються за щастя своїх дітей, а представників Управління освіти навчить бути толерантними та займати позицію помічників і союзників.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]