Клинівська сільрада: в об’єднану громаду з новими очисними спорудами та дешевою водою

Семаковська Тетяна 13:38, 12 Липня 2017

Клинівська громада – територія, де працює підприємство ТОВ “Агроінвест”, яке майже на половину формує весь сільський бюджет та ще й надає послуги по водопостачанню населенню в 4,5 рази дешевше ніж в Бахмуті. Зараз бюджет громади прибутковий, за власні кошти проводять деякі ремонти у соціальних закладах. Для капітальних ремонтів – реконструкція очисних споруд – отримують фінанси з області та району. Село має ряд давніх проблем – відсутність транспортного сполучення, непрацюючий клуб. На що надіються мешканці Клинівської сільради від об’єднання з Бахмутом детальніше у нашому наступному матеріалі “Децентралізація в деталях”.

В найближчій перспективі утвориться об’єднана Бахмутська громада, до якої, крім міста, увійдуть п’ять сільських громад. Що ми знаємо один про одного, чого чекаємо і які ресурси маємо на момент об’єднання, розбираємося разом в серії матеріалів «Децентралізація в деталях». Ми вже ознайомили читачів з ОпитненьскоюІванівськоюПокровською та Зайцівською сільрадами, сьогодні пропонуємо до вашої уваги Клинівську сільську раду. 

В Клинівську громаду входить три села – Клинове, Відродження та Мідна Руда. Загальна кількість населення громади складає майже 1000 осіб. Більшість населення проживає в Клиновому. У Відродженні трохи більше ста людей, а Мідна Руда – маленький хутір де проживає три особи.

На території Клинівської сільради працює ТОВ «Агроінвест» – бюджетоутворююче підприємство, п’ять фермерських господарств та 11 приватних підприємців.

инфо клинове11111 0bf4a

На тепличному комплексі ТОВ «Агроінвест», за допомогою сучасних голландських технологій, за один сезон збирають до 400 тон врожаю томатів. Також на підприємстві займаються вирощуванням пшениці, свиней. Завдяки цьому підприємству, сільський бюджет наповнюються податковими надходженнями майже по півмільйони гривень щорічно, а це 41% від усіх власних надходжень.

3 d0891

На тепличному комплексі “Агроінвест” вирощують лимони

Загальний об’єм земель Клинівської громади – 7 тисяч гектар, під пашні відведено 6,5 тисяч гектарів. Оренда земельних ділянок – друге джерело надходжень до сільського бюджету – за 2016 рік такі надходження склали майже 400 тисяч гривень. На території розташований кар’єр «Клинівські глини», але зараз він не розробляється, що залишає мешканців без додаткових податкових надходжень, але залишається потенційним інвестиційним майданчиком.

 

У зв’язку зі змінами у Податковому Кодексі, дотаційний бюджет Клинівській сільради з дефіцитного перетворився на профіцитний. На 2016 рік план доводився 600 тисяч гривень доходів, зібрали в два рази більше – 1,2 мільйона гривень.

Але цих надходжень бракує, Клинівська сільрада має проблеми, деякі з них не вдається вирішити вже багато років. Так, у селі Відродження, мешканці якого переважно пенсіонери, давно немає транспортного сполучення. А щоб дістатись до центра громади, треба подолати 10 кілометрів, а до Бахмуту всі 25. Тому керівництво та сельчани дуже сподіваються на вирішення цієї проблеми у об’єднаній громаді.

Дороги знаходяться в поганому стані. Секретар Клинівської громади Олена Бончужна каже, що є два проекти на капітальні ремонти доріг, які очікують фінансування.

1 d704a

В селі Клинове немає жодного дитячого майданчику

Об’єкти  соціальної інфраструктури – школа, дитячий садочок, ФАП також потребують ремонтів.

Як зацікавити молоде покоління, розвинути у них бажання залишатись жити та працювати  у селі?

Місцеві підприємці, які займаються сільським господарством, відмічають, що в теперішніх умовах дуже складно розвивати цей напрямок діяльності. Лише, маючі фінансові кошти, можна планувати бізнес на майбутнє, інші живуть одним днем.

“Для того щоб молодь залишались на селі, треба запроваджувати державні програми, створювати пільгові умови. Корінні мешканці знають свої землі, вміють на ній працювати, але, щоб купити хоча б маленький трактор, треба 70 тисяч гривень. Який банк зараз надає пільгові кредити? Доведеться майже половину вартості трактору сплатити в якості процентів” – говорить Аркадій Руденко, місцевий підприємець.

Надії на власну амбулаторію

Своєї амбулаторії мешканці Клинівській громади не мають, працює ФАП. Жителі села Відродження обслуговуються в амбулаторії села Миронівка, а жителі села Клинове – в амбулаторії селища Опитного. Транспортне сполучення між цими населеними пунктами відсутнє.

«Отримати консультацію сімейного лікаря для нас дуже проблематично. Маршрутні такси ні в Миронівку, ні в Опитне не ходять, таксі коштує дорого. Сподіваємось, що керівництво об’єднаної громади допоможе вирішити цю проблему» – говорить секретар Олена Бончужна.

На думку секретаря і виконуючої обов’язки голови простим вирішенням було б можливість для селян отримувати консультацію сімейного лікаря у місті, і з впровадженням медреформи, яка іде пралельно з реформою об’єднання громад це цілком можливо. Оскільки громадяни зможуть обирати сімейного лікаря не за територіальним призначенням, а за своїм бажанням.

 Дитячий садочок має одну різновікову групу

У дитячому садочку “Калинонька” для виховної роботи обрали декілька направлень напрямків: патріотичне та фізичне виховання, мовне спілкування. Зараз працює одна різновікова група – від 2,7 до 6-ти років, загальною кількістю 16 дітей. Вихователь готує свої заняття таким чином, щоб всім дітям було зручно.

«Керівництво сільської ради намагається нам допомагати – в тому році придбали нові меблі. Але нам дуже потрібний ремонт даху та каналізаційної системи” – розповідає про свої труднощі завідуюча дитячим садочком Ірина Скоробагатько.

Олена Банчужна доповнює, що саме каналізаційну систему будуть ремонтувати за кошти сільського бюджету. Гроші вже виділені, скоро розпочнуться роботи. Де брати гроші на кришу, поки не знають, планують подаватися на гранти, оскільки своїх коштів не вистачить.

Мешканці Клинового хотіли б мати Клуб відпочинку

В теперішній час клуб не працює. Після початку війни на Сході в ньому розташовувались воєнні, підрозділи виїхали взимку. Та використовувати його за призначенням більше не можливо, як футбольне поле після стоянки техніки – потрібен капітальний ремонт. Мешканці не мають культурного відпочинку, але згадують, що раніше й танцювальні вечори були, і кінофільми показували, робили заходи на свята. 

4 48b4a

Будинок культури не працює вже декілька років

«Самі ми не зможемо відремонтувати клуб. Але, якщо б він працював, село б ожило. Поки працює лише бібліотека, та діти проводять свої заходи» – говорить Олена Бончужна.

Учні Клинівської школи привозять золоті сертифікати з міжнародних конкурсів

Зараз у школі навчається приблизно 80 дітей, середня наповнюваність класів 9 дітей. Школа спеціалізується на інформаційних технологіях. Старшокласники мають змогу користуватись сучасними комп’ютерами, мультимедійною дошкою та проектором. Випускники стають студентами Української Інженерної-педагогичної академії у Бахмуті. Також діти приймають участь у міжнародному конкурсі “Бобер” по інформатиці та привозять золоті та срібні сертифікати.

У наступні п’ять років кількість дітей зменшуватись не буде, відмічає керівник школи Олена Кальницька. Але говорить, в майбутньому, щоб навчатись у 10-11 класах треба буде їздити у Бахмутську школу №10.

«У школі ми відремонтували дах, скоро розпочнеться ремонт спортивного залу та додаткових приміщень. Також у цьому році замінили систему опалення та встановили лічильники, що надало змогу зекономити гроші за опалення, в цьому році, в два рази» – розповіла директор школи Олена Кальницька.

Реконструкція очисних споруд

Село Клинове має дві очисні станції – механічні, які неповністю забирають всі стоки, однак свою функцію вони виконують, про що свідчать аналізи води. Стоки з частини села потрапляють на непрацюючі очисні, де залишилось одне мулове поле.  

5 da109

Непрацючі очисні споруди. Недалек від них побудують нові

“Зараз розпочалась реконструкція очисних споруд. За кошти обласної ради – дев’ять мільйонів гривень – дві старі станції будуть знесені та побудовані повністю нові” – розповідає Ольга Бойчук, інженер з водопостачання ТОВ “Агроінвест”.

Бойчук розповідає, що за останні декілька років силами обслуговуючого підприємства змогли замінити частину водопроводу, оскільки труби старі і було багато поривів при ремонті міняли по 5-10 метрів. Зараз Чеська гуманітарна організація «Людина в біді» виділила близько кілометру трубопроводу, обіцяють дати ще. Це має істотно покращити водопостачання на тих вулицях, куди вода майже не доходила.

Село Клинове має три власні водні свердловини. Послуги по водопостачанню та водовідведенню надає ТОВ “Агроінвест” – за що населення сплачує загальну вартість 5,1 гривень. 

Відновити клуб, створити комфортні умови для розвитку сільського господарства, налагодити транспортне сполучення, зберегти школу – надії мешканців Клинівської громади на нову об’єднану громаду. Можливо, саме нова громада дасть поштовх на розвиток сільської місцевості, а поки ще мешканцям доводиться жити в таких умовах. Але є і чим похвалитись – забезпечення населення якісною водою за демократичними цінами та розпочаті реконструкції очисних споруд.

 150 2c28f be3cb

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]