Феномен українського волонтерства очами американки українського походження

Семаковська Тетяна 21:52, 17 Червня 2017

Від Помаранчевої революції кількість до Революції Гідності кількість активної молоді і загалом громади підвищилася приблизно в два рази і складає 4-5% від загальної кількості населення. Головна задача активної частки українського суспільства врятувати країну, в Америці такого руху немає. Тільки зараз коли Трамп став президентом і з’явилася загроза для демократії, підвищилась активність людей.

Саме за часів російської окупації і війни на Сході багато мешканців України і Бахмута долучилися до волонтерства. Хтось збирав гроші, хтось допомагав у шпиталі, хтось годував і підтримував психологічно військових та вимушено переміщених осіб. В 2014-му році більшість людей, які зайняли відкриту українську позицію, об’єдналися в рух, а потім Громадську організацію «Бахмут Український». Єдиний рух згодом розділився на різні напрямки, активісти створили інші організації, і продовжують працювати у громадському колі Бахмута. Щоб дослідити феномен українського волонтерства у сучасній Україні і за її межами, зрозуміти його основу, еволюцію перетворення у громадське об’єднання, ми вирішили зробити серію публікацій «Феномен українського волонтерства».

Про те, як українська діаспора в Канаді зберігає культуру і національні традиції, не забуваючи постійно підтримувати Україну, нам розповіла громадська діячка з Монреалю Оксана Герич.

Голова Щецинського відділення Об’єднання українців у Польщі Іван Сирник розказав, як збирає кошти на допомогу українцям і підтримує українську громаду в Польщі.

Сьогодні пропонуємо вам познайомитись з викладачем, громадським діячом Іреною Даниш. Ірена народилася в Америці, вперше приїхала в Україну в 1993 році, подорожувала по світу з різними гуманітарними місіями, останні десять років часто буває в Україні, працює і досліджує розвиток молодіжного руху. Декілька разів Ірена приїжджала і до Бахмуту, мала зустрічі з представниками вузів, проводила тренінги і спілкувалася зі студентами в Горлівського інязу.

IMG 3181 ef10a

Розкажіть будь ласка як волонтерство виглядає в Америці?

В Америці волонтер – це людина, яка віддає трошки часу, і робить щось безкоштовно – наприклад, працює при літньому таборі чи допомагає в церкві. Наприклад, люди приходять допомагати на змаганнях, де будуть збирати кошти. Люди можуть щось доброго зробити для впровадження здорового способу життя. То не значить, що людина належить до якоїсь організації. Волонтерство в Америці дуже розповсюджене, але то не означає, що всі стають волонтерами. Саме зараз це стає популярним, навіть у приватних школах і університетах молодь мотивують займатися волонтерством. Я була волонтером при громадській організації, де викладала англійську для емігрантів, допомагала організаціям писати заявки на грантові проекти.

Я думаю, що тут в Україні є особливе розуміння волонтерства. Коли я сказала своїй тітці зі Львову, що буду в Україні головою місії Міжнародної організації, вона зраділа і сказала: «О, ти будеш – волонтер!». «Ні який волонтер, я буду заробляти добрі гроші!», – відповіла я їй. Тепер думаю, що в Україні волонтерство більше сприймають як гуманітарну допомогу, чи рух, який об’єднує людей з якоюсь метою. В нас це більше стосується місцевої активності.  

Ти працювала також в Африці чи існує там волонтерство?

В Африці існує родинне життя – там люди дуже щирі, вони завжди допомагають один одному. Люди об’єднуються разом, щось роблять для своєї громади і навіть не усвідомлюють, що то є волонтерство.

Українська діаспора в Канаді за часів Майдану і війни дуже багато допомагає Україні? Якщо зосередитись на українській громаді в Америці, то які процеси відбуваються там?

Всюди по Америці є асоціації і клуби українців. Наприклад в нашому штаті в 70-х-80-х створився Українсько- американський клуб штату Вашингтон, тепер він має назву Українська асоціація штату Вашингтон. Люди там до війни і революції тільки робили забави і культурні ініціативи. За час війни і Майдану вони стали більш активні. Стараються збирати кошти при церквах, на концертах і передавати в Україну. Так само, як в Україні, волонтери збирали гроші на жилети, чи автомобілі Швидкої допомоги. В Америці є організація Український конгресовий комітет Америки. Наприклад, Уляна Супрун (в.о. міністра охорони здоров’я), є представником УККА, вона займалась тактичною медициною в Україні – робила багато тренінгів з першої допомоги для добровольців. Так само при різних організаціях, створених українцями в Америці робляться адвокаційні кампанії при сенаті, щоб ставити на них тиск, вимагаючи підтримати Україну економічно і надати зброю.

В Америці є дуже багато євангелістів, вони складають приблизно 90% наших українців, і всі вони тримаються разом і роблять то й саме, що в Україні. Старші люди часто навіть не знають англійської, тому що спілкуються у своєму колі. Завдяки цьому ми маємо розкол серед українців в Америці. Коли розпочалась війна, вони хотіли бути аполітичними. У той час, коли я організовувала протести і демонстрації, вони хотіли тільки молитися за Україну. Десь через рік після початку війни вони почали щось робити – теж збирати кошти на допомогу.

Коли війна почалася ми хотіли донести до американців, що Україна – це частина Європи. Ми робили освітні демонстрації в Сієтлі, щоб донести позицію України, а також показати українцям в Америці, що ми живемо в демократичній країні і маємо можливість показати свою позицію, не просто сидіти і сумувати.

IMG 3177 3bd35

На тренінгу в Горлівському інязі Ірена показала різні приклади громадської активності.

Що стосується допомоги Україні під час радянської влади чи вона була можлива і в якому вигляді?

Радянська влада не мала офіційних відношень з Америкою. Моя мама з татом мали зв’язок з родичами з України саме через рідних в Канаді. Тато працював над розробкою ракет і це було дуже небезпечно для наших близьких в Україні підтримувати зв’язок. Я пам’ятаю, що ми робили демонстрації в підтримку українських дисидентів в 70-х, щоб показати, що Україна хоче бути незалежною. 22 січня, то був у нас як День Незалежності. В нас був звичайно був пласт, сум, там де були великі осередки української громади. Були українські мовні школи, то теж були волонтерські ініціативи. Центральною була завжди церква. Через церкву проводили культурні і національні свята.

Давати гроші на розвиток організацій чи на допомогу людям – це теж в Америці вважається називається волонтерством?

Що Америку відрізняє від багатьох країн світу, то є дуже велика кількість фундацій, які збирають і віддають гроші на благодійність. Кожен день в Америці я отримую декілька листів від різних організацій, які просять мої гроші, тому що я вже давала таким організаціям. Я за місяць можу отримати листи-прохання від 50 різних організацій з описом їхньої діяльності. Хтось спасає довкілля, хтось бідних людей. Але то не є волонтерство – для нас це благодійність.

Чи спостерігається тенденція розвитку волонтерства зараз в Америці?

Ми такий рух в Америці взагалі не маємо. В нас волонтерство не має на меті врятувати країну, це більше християнські мотиви, громадська діяльність. Тільки зараз, коли Трамп наш президент і з’явилася загроза для демократії, демократичні осередки почали себе проявляти з метою тиску на владу. Я це бачу не як протести проти Трампа, а як спробу захистити демократію.

Я робила багато досліджень про активне громадянство. В Америці ми розуміємо, що наша демократія програє в тому, що люди трохи байдужі. Маємо демократію, то що мені потрібно робити – нічого! Навіть молодь не хоче голосувати. Тому зараз активне громадянство серед молоді всіляко заохочують. Якщо ми не будемо заохочувати молодь ставати волонтерами, брати участь в демократії, то ми будемо мати проблеми. Це зараз модне і нове в Америці.

Чи досліджуєш ти такі процеси в інших країнах світу?

В Англії і Ірландії так само, розуміють, що якщо ми хочемо мати здорове суспільство треба допомогти людям інтегруватися, вважати себе повноцінним членом суспільства. В Англії є дуже популярною організація «Take Part» – «Бери участь». Вони навчають активному громадянству, щоб люди не почували себе віддаленим від подій, що відбуваються у громаді, а змогли зрозуміти, як працює місцеве самоврядування і мати вплив.

В Англії в школі є чотирьох місячні курси активного громадянства, у підсумку діти мають зробити свій проект. Британська Рада, яка має програму «Активні громадяни» у 40 країнах світу, у тому числі і в Україні, надає фінансову підтримку для реалізації соціальних проектів.

Навіть Европейський союз має програму активні громадяни. В Італії громадські організації найпопулярніші EU Active Cit org мають ради при всіх державних органах де приймають важливі рішення.

Ти помічаєш, що в Україні під час Майдану і війни волонтерський рух значно збільшився?

Вперше я приїхала до України в 1993 році в Тернопіль працювала як волонтер шість тижнів вчителем. Я працювала в Україні в 2006-2010 році. І весь час звичайно спостерігала за розвитком суспільства.

Різниця величезна від часу Майдану. З’явилося стільки нових організацій, волонтерських рухів. Люди кажуть, що Майдан не спрацював, бо є стільки ж багато корупції. Але коли я почала подорожувати Україною після Майдану, молодь з різних куточків казала одне й теж саме: «Якщо не ми – хто зробить? Якщо ми не змінимо нашу країну, то ніхто це не зробить!» Я вважаю, що війна і Майдан зробили величезну зміну в менталітеті молодих українців. З’явилося розуміння, що вони мають владу, що мають самостійність, можуть і мусять проявляти ініціативу. Раніше люди були розчаровані тим, що влада нічого не робить, і йшли налагоджувати своє приватне життя. Так робили 99,99% українців. Від Помаранчевої революції я би сказала, що є 2% молоді, які зрозуміли, що ми можемо і мусимо діяти, а після Революції Гідності таких людей стало близько 4%.

Коли я працювала в Україні десять років тому, не було такого руху, який би множився з кожним роком. Я приїжджала в 2016 році робити дослідження «Чи є молодіжний рух в Україні?». В рамках туру провела 60 зустрічей у восьми областях України. Всюди були ініціативні групи, які можуть ще й зібрати прихильників.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]