Інвестиційно приваблива Опитненська сільрада: більше тисячі гектарів державної землі (Відео)

Семаковська Тетяна 17:50, 15 Червня 2017

В найближчій перспективі утвориться об’єднана Бахмутська громада, до якої крім міста увійдуть п’ять сільських громад. Що ми знаємо один про одного, чого чекаємо і які ресурси маємо на момент об’єднання, будемо розбиратися разом в серії матеріалів «Децентралізація в деталях». Тож починаємо з самодостатньої і інвестиційно привабливої Опитненської сільради.  

Впровадження реформи децентралізації на Донеччині іде доволі повільно – з 38-ми запланованих, лише сім громад створено. Відповідно Перспективному плану до майбутньої Бахмутської  громади мають увійти п’ять сільських рад – Зайцівська, Опитненська, Покровська, Клинівська, Іванівська. Тож знайомтесь з Опитненською сільскою радою  – з можливостями, досягненнями, труднощами в громаді, очікуваннями та побоюваннями мешканців на порозі входу до Бахмутської громади.

Голова Опитненської сільради – Зосим Йорохов після невдалого досвіду створення сільської громади, не опустив рук та з надією на краще готується об’єднатись в громаду з центром в Бахмуті.

В Опитненській сільраді працює своя розвинена інфраструктура. В Опитному працює загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, дитячий садочок, амбулаторія, на території знаходиться районний центр соціальної реабілітації для дітей-інвалідів, Школа мистецтв, гуртожиток аграрного ліцею, районний будинок культури.

1497533803 c53f4 

«Наш територія – одна з самих інвестиційно привабливих. Ми маємо державні землі, які можна орендувати без узгодження з пайщиками. Землі предостатньо – приблизно на кожного мешканця є один гектар. Нажаль, половина з неї не працює» – розповідає Зосим Йорохов.

С загальної площі 3182 гектари майже 1200 гектарів – державні землі, які зараз не використовуються за призначенням.

В часи, коли працювала Донецька опитна станція, Опитне славилося садами різних фруктових дерев, це була найбільша станція садівництва в Україні. Усі землі під садами і навіть промисловими будівлями мали статус «замовника». Тепер, щоб їх використовувати необхідно зняти цей статус. На сьогоднішній час вже проведена наукова робота, підготовлено наукове обґрунтування. Для того, щоб зняти статус заповідних земель треба, якісь землі Бахмутського району перевести в такий статус, щоб загальний фонд був незмінний – цим займається районна влада. Процес складний і тривалий, але багато вже зроблено. Звільнені землі планують надаватись в оренду для створення робочих місць та отримання прибутку на користь мешканців селища.

02 128a1

Головною перевагою і перспективою своєї громади сільський голова вважає наявність вільної землі.

Поки в Опитному робочих місць дуже бракує. Мешканці селища здебільшого працюють в Бахмуті.

«Відсутність робочих місць – це проблема усіх сільських районів. Однак, об’єднання громад – це старт для розвитку і треба використовувати всі можливості, бо вони обмежені і в часі, і у фінансах» – міркує Зосим Йорохов.

Керівництво селища намагається скористатись усіма можливостями для покращення життя мешканців. Так, місцеві жителі Опитного з гордістю відмічають, що в багатоповерхових будинках ведуться ремонти, перекривають дах, замінюють двері.

«За рахунок коштів платників ми проводимо ремонти під’їздів, поточні ремонти. Хоча житловий фонд знаходиться в жалюгідному стані, майже 20 років нічого не вкладалось. Зараз поступово все ремонтуємо» – говорить  Олександр Шевченко, керівник обслуговуючої організації КП «Прогрес».

Одним з головних ресурсів громади – є люди, ті що вже працюють задля розвитку, і ті що прийдуть на заміну – підростаюче покоління. Директори загальноосвітньої та Школи мистецтв з гідністю розповідають про своїх учнів та матеріально-технічну, наукову, педагогічну базу.

«В школі займаються 160 діток. До нас, в музичну школу, приїжджають діти і з Іванівського є дітки з Бахмуту. У Новолуганці працює наш філіал» – говорить директор музичної школи Світлана Кучер.

06 f16e3

Після обстрілів 2015 року будинок Школи мистецтв дуже постраждав, за кошти районного бюджету все відремонтували, облаштували гарну клумбу.  

Але тут встає питання, що буде з музичною школою, коли Опитне увійде до об’єднаної громади?

«Школа мистецтв безумовно перейде до власності громади. А ось, доля районного будинку культури, який знаходиться на районному забезпеченні, поки ще невідома. Бо відповідь на дане питання можна отримати лише після реформування районів» – прокоментувала Олена Головкіна, заступниця голови Бахмутської райдержадміністрації.

Зараз, влітку, в загальноосвітній школі працює дитячий табір – для дітей він безкоштовний. Діти початкових класів на протязі навчального року два рази харчуються безкоштовно. Таку можливість надало керівництво районної ради. В школі є актовий зал, інформаційно-ресурсний центр, обладнаний комп’ютерами. Директор школи Володимир Жучок розказав, що особливістю виховної роботи в їх навчальному закладі є створення музею «Історії сім’ї», в якому зберігаються родоводи, що діти зробили самі. Зараз працюють над створенням експозиції сімей, родини яких приймали участь в АТО.

04 66547

Школярі отримують безкоштовне двох разове гаряче харчування

У дитячому садочку працює чотири групи, на його території  затишно, комфортно. Створена майже лісова зона – про це нагадує аромат ялівцю і ялинок, які у великій кількості насаджені у дворі. В селі Зеленопілля зараз роблять ремонт у дитсадочку, а в Опитному завдяки допомозі селищної ради вже працює чотири групи.

«Наш сільський голова постійно допомагає нашим діткам. Зовсім недавно провели капітальний ремонт двох груп, які простоювали багато років, тому і черги в садочок вже немає. Всі групи гарно оснащені. Зараз сільська рада виділила кошти на соки. Ми увійдемо в майбутню громаду з гідним багажем» – говорить завідуюча дитячим садочком «Малятко», Зінаїда Фарафонова.

11 f3946

На другому поверсі у садочку розташований районний центр соціальної реабілітації для дітей-інвалідів, який фінансується за кошти райради. Оскільки це єдиний реабілітаційний заклад на район і місто, сюди привозять також дітей з Бахмута. За цю послугу Бахмутскьа міська рада перераховує кошти до районного бюджету. Опитненська сільська рада в свою чергу надає приміщення на пільгових умовах.

На жаль, війна не пройшла мимо. При черговому обстрілі, який зачепів Опитне взимку 2015 року, ніхто не загинув та не був поранений, але постраждало приміщення лікарні.  

«Зараз ми знаходимося в приміщенні, де немає деяких комунікацій, взимку холодно. Ліжок в денному стаціонарі не достатньо. Коли пацієнтів багато, вони мають чекати у холодному коридорі. Нам дуже потрібен облаштований і розширений денний стаціонар» – розповідає Вікторія Іванько, лікар сімейної медицини Опитнянської амбулаторії.  

«Мешканцям селища давно обіцяють зробити медичний стаціонар в новому окремому будинку. Приміщення є, але потребує капітального ремонту. З районного бюджету виділити гроші не має можливості, в таких проектах, як ДФРР – державний фонд регіонального розвитку, немає таких пріоритетів, тобто дане питання залишається відкритим», – додала  Олена Головкіна, заступниця голови Бахмутської райдержадміністрації.

Бюджет селища Опитного позитивний, вдається відкладати невеличкі кошти на депозит.

«Кожен місяць підприємство «Рутекс Керам» сплачує майже 300 тисяч гривен за оренду землі. Вільні кошти – 5,5 мільйона гривень (відшкодування втрат від сільськогосподарського виробництва) розміщаємо на депозит у банку, за що кожен місяць отримуємо дивіденди у сумі 80 тисяч гривен. Всього з різними податками наш бюджет за місяць складає приблизно 500 тисяч гривень, тобто за рік шість мільйонів» – розповідає бухгалтер сільради Валентина Бредун.

На території Опитного працюють декілька приватних підприємців. Так, наприклад, Дмитро Кононець налагодив транспортне сполучення селища з містом, маршрутки ходять декілька раз на годину, хоча пасажири скаржаться, що проїзд коштує дорого.

“У травні 2012 року вартість проїзду була три гривні, при курсі долару – 8 гривень. Наприкінці 2014 року ми підняли тариф до чотирьох гривень, при курсі долару – 13 гривень. На сьогоднішній час долар дорівнює 24 гривні. Тобто, вартість витратних матеріалів виросла в три рази, мінімальну заробітну плату збільшили, яка також входить до тарифу, але вартість проїзду ми підвищили лише на 40%, на справді проїзд повинен коштувати 9-10 гривен. Дотацій з районного бюджету моє підприємство не отримує, тому зробити вартість проїзду менше я не можу” – говорить Кононець.

01 92ca1

У 2013 році приватний підприємець у вигляді податків сплачував майже десяту частку всього бюджету селища.

«Зараз, у зв’язку з війною та скрутним економічним становищем довелось звільнити працівників, тому й податки зменшились», – додає Кононець.

Незважаючи на труднощі в бізнесі, не шкодуючи сімейного бюджету, Дмитро Кононець постійно ремонтує автомобілі для українських військових. Його слава, як волонтера відома по всій Україні. До речі підприємець має надію, що злиття в одну громаду принесе лише позитивні зміни для людей.

Ще один з підприємців, якій зареєстрований в районі та має будівничу базу в Опитному – Володимир Новіков не очікує кардинальних змін та хоче, щоб представники місцевого самоврядування залишились ті самі, бо уважає їх професіоналами та вважає, що у Бахмуті в соціальних закладах сільських мешканців чекають черги.   

07 7638e

В майбутньому порожню будівлю хочуть перетворити в житловий будинок для переселенців, а один під’їзд віддати для місцевих мешканців. 

Взагалі мешканці селища мають надію на позитивні зміни. Є і побоювання: чи залишиться профільна школа, чи збережеться клуб, чи не стане гіршим отримання соціальних послуг, чи не підвищіться комунальні тарифи?

Детальні відповіді на питання мешканців села Опитне ми дамо в окремому матеріалі, в загальному думка експерта така:

«Децентралізація в першу чергу передбачає передачу повноважень місцевим територіальним громадам. Хочу заспокоїти мешканців, децентралізація не торкнеться їх істотних інтересів. Багато питань будуть залежати від курсу, який оберуть депутати нової ради. Оскільки, до складу ради будуть входити представники селищної громади, вони й будуть відстоювати інтереси мешканців», – висловив свою думку економіко-правовий і політичний експерт Петро Тутов.

Сільський голова, як і потребує його посада, заспокоює людей, шукає разом з ними відповіді на їх запитання та проблеми:

«Ми самодостатня громада. Та увійдемо до Бахмуту з відремонтованими дорогами, з робочим дитячим садочком, з розвинутою школою. А для керівного складу маю пропозицію – треба укласти меморандум. Необхідно знати, що і коли робити в кожному районі. І тоді вже можна і фінансування, і гранти шукати. Бо сьогодні я голова, завтра – інші. І маючі таку собі «дорожню карту», ми зможемо постійно розвивати свої громади» – вважає Зосим Йорохов.     

 

Stopka PKWD 72 RGB uk 7eb5a

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]