Медична реформа в Бахмуті змінить «благодійні внески» на офіційну оплату деяких послуг (Відео)

Семаковська Тетяна 18:17, 5 Травня 2017

Важко переоцінити місце системи охорони здоров’я у загальному обсязі послуг, які надає держава. Сьогодні в цій сфері є багато питань, які Міністерство охорони здоров’я намагається вирішити шляхом впровадження реформ. Чим не задоволені пацієнти, і які шляхи нам пропонує нове законодавство?

У Бахмуті відбулися публічні консультації, в яких спікером виступила головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Світлана Шабаліна. Вона розповіла про основні напрямки реформи і зміни для пацієнта. Щоб краще розібратись у питанні пропонуємо переглянути відео.

Ми також висвітлювали гостре питання щодо закриття міської лікарні №2. Позбавлення статусу юридичної особи міської лікарні №2, пов’язане з медичною реформою в рамках створення госпітальних округів і з браком фінансування. Зрозуміло, що реформування медичних закладів вкрай необхідне і неминуче і це в першу чергу розуміє керівництво сфери охорони здоров’я Бахмута.

Щоб зрозуміти очікування бахмутчан від медичної реформи ми провели відеоопитування пацієнтів міської поліклініки. На жаль, пересічні громадяни зовсім не мають уявлення, що таке медична реформа, та які зміни вона принесе, що ще раз підтверджує необхідність проведення широкої інформаційної кампанії. Більшість пацієнтів задоволені обслуговуванням, але нарікають на брак коштів для купівлі ліків.

Хоча в Конституції зазначено, що медична послуга забезпечується для громадян безкоштовно, але насправді держава давно не виконує взятих на себе зобов’язань. В першу чергу пацієнт стикається з тим, що в нього просять грошей на стадії оформлення картки, потім треба сплатити «добровільний» внесок у фонд кабінету чи відділення. Навіть бланк медичної довідки, яку видають в дитячій лікарні після лікарняного для того, щоб підтвердити у дитсадку і школі, що дитина вже здорова, треба купувати.

Керівник громадської організації «Відлуння Чорнобиля» Олена Гончарова, як ліквідатор, декілька разів на рік проходить лікування у стаціонарі 2-ї міської лікарні міста Бахмута. І зараз вона знаходиться на лікуванні. Під час оформлення у стаціонарне відділення Олена принципово відмовилася купувати історію хвороби на санпропускнику, яка коштує 7,50 гривень.

IMG 3411 43cdd

«Коли я сказала, що як ліквідатор аварії на ЧАЕС маю пільги і не вважаю за потрібне купувати історію хвороби, мене відмовилися оформлювати. Довелося дзвонити керівнику міського відділу охорони здоров’я, вона подзвонила головному лікарю, він до своїх підлеглих. Тоді мені сказали, що оформлять на мене «бомжацкую» історію хвороби, яка відрізняється кольором – вона надрукована на жовтому папері. Мої 7,5 гривень, які я витягла на всяк випадок, залишились на столі», – розповідає Гончарова.

IMG 3407 b4917

Гончарова каже, що все лікування лягає на плечі пацієнта, до того ж умови перебування в палаті страшні – голі вікна і продавлені матраци.

Керівник відділу охорони здоров’я Бахмутської міської ради Олена Міронова з цього приводу пояснила, що державне фінансування лікувальних установ не стовідсоткове, тому медичні заклади змушені брати гроші з пацієнтів.

«Брати оплату на друк карток, історій хвороби – це вимушений захід. Що стосується чорнобильців, то фінансування на їх лікування нам окремою статтею з обласного бюджету не виділяється вже кілька років. Через нас не проходить прейскурант типографського друку і тому я не можу прокоментувати їх вартість», – зазначила чиновниця.

Тільки цього року міська рада виділила один мільйон гривень на закупівлю рентгенплівки і ця послуга для бахмутчан стала безкоштовною. До тарифів на послуги рентген-кабінету у громадськості також були питання – гроші брали, квитанцію не давали, причому вартість плівки значно перевищувала ринкову ціну.

«Я робив рентген заплатив 40 гривень, як учасник АТО пільг не мав, спочатку не надав цьому значення. Оплату занесли в зошит, я поставив підпис. Коли питання про оплату за рентген підняли на сесії міськради, і депутати виділили кошти на плівку, вирішив дізнатись, скільки плівка коштує в аптеці. Виявилося, що лист, більший в два рази ніж дали мені, коштує 32 гривні. Я звернувся до головного лікаря Бахмутської центральної-районної лікарні, і попросив пояснити, як складається калькуляція послуги. Хотів побачити свою квитанцію, бо мені спочатку пояснили, що гроші, які беруть в рентген-кабінеті потім проводять через банківський рахунок. Але квитанції я так і не побачив, мені пояснили, що то був благодійний внесок», – розповів активіст Костянтин Чаловський.

Ми попросили прокоментувати цю ситуацію керівника відділу охорони здоров’я Бахмутської міської ради.

«Виділено кошти на рентгенплівку і всі кинулися проходити рентген, цих грошей, які були виділені за видатками минулого року не вистачить, а люди вже звикнуть, що послуга безкоштовна. Те ж саме і з аналізами в лабораторії. Після того як з місцевого бюджету виділили кошти на вату і спирт, тобто в лабораторії для пацієнтів ця услуга стала повністю безкоштовною, кількість бажаючих здати аналіз відразу збільшилася», – пояснила Олена Міронова.

Щодо переліку ліків і витратних матеріалів, які пропонують купити пацієнтам, що лягають в стаціонар вона також повідомила, що це «добровільний внесок».

«Пацієнт має право від нього відмовитися, якщо не вважає за потрібне підтримувати відділення. Я не можу контролювати кожного медика, який просить у пацієнтів наших лікарень і поліклініки сплатити якийсь внесок. Кожного разу, коли в лікарні просять за щось платити, можна вимагати прейскурант або калькуляцію послуги»,  підкреслила начальник міського відділу охорони здоров’я.

Сформована система не тільки на кожному кроці зустрічає пацієнта «благодійними внесками», – для належного лікування і уважного догляду пацієнти змушені «дякувати» лікарю за якісний огляд та вдалу операцію. Оплати в кишені медичному персоналу не йдуть на розвиток лікарень і підвищення якості послуг. До цього часу ми не мали можливості офіційно доплачувати за послугу чи обирати спеціалістів.

В багатьох питаннях впровадження медичної реформи розставить крапки над “і”.

1.3 3b45d

Частково медичні послуги стануть платними, але ми будемо сплачувати офіційно в касу лікарні та ці гроші підуть на розвиток цієї ж лікарні.

1.2 e4e67

Договір з лікарем надасть змогу обирати того лікаря, якому ви довіряєте, а він, в свою чергу, буде відповідати за якість наданої медичної послуги, його відповідальність також зросте.

1.1 89b2f

Від кількості пацієнтів, які підписали з ним договір, буде залежати і зарплатня лікаря, що і буде мотивувати спеціаліста покращувати кваліфікацію і рівень обслуговування.

Поки ще медична реформа не набрала обертів, але вже можна побачити деякі зміни в сфері охорони здоров’я. Працює програма «Доступні ліки». Не все гладко – інколи відсутні окремі ліки, не всі аптеки погодились працювати за цим напрямком. Однак, те що люди можуть безкоштовно отримати препарати від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу і бронхіальної астми – це дуже важливо. До кінця поточного року на прийом до свого лікаря в Бахмуті можна буде записатись через Інтернет.

Депутати міськради, в міру своїх можливостей, також турбуються за якість медичних послуг. Так, на лютневій сесії Володимир Величко пропонував направити частку нерозподілених грошей на утримання кардіології та урології. Це рішення не підтримали, бо секретар міськради, Світлана Кіщенко запевнила, що у 2017 році планується повна реконструкція всього лікарняного комплексу, де вистачить грошей не тільки на ремонт окремих палат, а й на всю лікарню. На жаль, поки ще ремонт не розпочався. 

Уявлення МОЗ щодо вигляду в Бахмуті структури медичних закладів в рамках реформування трохи змінилося. Як розповіла керівник управління охорони здоров’я жОлена Міронова, спочатку в області хотіли зробити шість госпітальних округів і Бахмут мав бути у тому числі. Але зараз кількість скоротили до трьох. Але це майже нічого не змінює для бахмутчан. Центральна лікарня буде називатися лікарнею інтенсивної терапії, у її складі просто створять відділення екстреної невідкладної медичної допомоги, все інше в нас вже є. Стоматологія поки що залишиться в незмінному вигляді, як і лікарні обласного підпорядкування – кожвендиспансер та тубдиспансер. Звичайно буде працювати первинна ланка. 

Буде продовжено оснащення лікарень. Головний лікар Бахмутської ЦРЛ Світлана Мельнікова на останній медичній раді, розповідала, що після закінчення переговорів з представниками німецького посольства, в майбутньому буде придбано високовартісне медичне обладнання для травматологічного, гінекологічного, пологового відділення, ЛОР-кабінетів, анестезіологічної станції «Філіпс».

За словами міського голови Олексія Реви, керівництво підприємства «Кнауф гіпс» погодилося оплатити половину вартості цифрового флюорографу, який коштує 2 мільйони гривень.

Щоб медична реформа запрацювала, необхідно прийняти закони та внести зміни до існуючих законодавчих актів – закон «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», Бюджетний кодекс, зміни до законів у сфері охорони здоров’я. У разі затягування прийняття цих нормативних актів медична реформа відтермінується ще на п’ять чи більше років, а її результати ми зможемо побачити не скоро. 

Голосування за низку важливих законів призначено на 16 травня, щоб переконати народних депутатів України, координатори руху «Сильні громади» у Бахмуті та інших містах Донецької та Луганської області збирали підписи з проханням підтримати вище перелічені законодавчі акти. 

IMG 3271 4350e

 

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]